Home Utazási hírek Edvard Munch munkássága látványos vízparti otthont kapott Oslóban
Szerző: vízpartok / Fotó: Guttorm Stilén Johansen © Munchmuseet

A látogatók október 22. óta tekinthetik meg A sikoly és a világhírű norvég festőhöz, Edvard Munchhoz köthető 40 000 művet egy látványos vízparti helyszínen.

Ez a világ legnagyobb, egyetlen művésznek szentelt gyűjteménye, és az év egyik legjobban várt múzeumi megnyitója.

Tizenhárom évvel azután, hogy az oslói városi tanács úgy döntött, hogy új múzeumot épít Munch művészetének (áthelyezve azt az Oslo keleti oldalán lévő Tøyenben található eredeti otthonából), a projekt elkezdte fogadni az első vendégeket.

A spanyol Estudio Herreros építészek által tervezett hatalmas múzeum eltörpül az eredeti hely mellett: 11 galériája van, amelyek 13 emeleten helyezkednek el. A tér nagy részét Edvard Munch életének és művészetének szentelték, és néhány darab most először kerül reflektorfénybe. Más modernista és kortárs művészek alkotásai is megtekinthetők

Az Estudio Herreros spanyol építészstúdió még 2009-ben nyerte el a szerződést az új Munch-múzeum megtervezésére, és miután mind a tervezést, mind a helyszínt illetően bizonytalanságok merültek fel, az építkezés végül 2016-ban kezdődött meg.

A múzeum a Bjørvika-öbölben – Oslo új, divatos vízparti negyedében – található, és ötször nagyobb, mint az eredeti, Tøyenben található múzeum.

„A nappal és éjszaka is üdvözlő Munch egy új referenciapont Osló városképében, amely a helyieknek és a látogatóknak áttekintést és tájékozódást nyújt a városon, a környező hegyeken és az oslói fjordon belül” – jegyzi meg Juan Herreros építész.

Az új múzeum része a FutureBuilt együttműködésnek, amelynek célja, hogy az új épületek építése és üzemeltetése során csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását Oslóban. A tervezők szerint a Munchmuseet környezetbarát acélból és betonból készült, homlokzata pedig áttetsző alumíniumból, amely a vízpart felől közeledve a múzeumhoz a vízen csillogni látszik.

Nemcsak a művészetről és a dizájnról van szó, a múzeum úgy is pozícionálja magát, mint egy remek hely, ahol Oslóban lehet „lógni”.

A belső térben tetőtéri bár, kávézó és étterem várja a látogatókat, ahonnan kilátás nyílik a városra és a fjordra. Változó kiállítások és koncertek is várják a látogatókat.

A Munchmuseet csak egy az Oslóban induló számos új kulturális attrakció közül. A múzeum mindössze néhány perc sétára található a tavaly nyáron megnyílt új Deichman könyvtártól, és közel van a Rådhusplassenben található, nagy érdeklődéssel várt új Nemzeti Múzeumhoz. A 2022-ben megnyíló Nemzeti Múzeum az északi országok legnagyobb kulturális központja lesz.

Kövess minket!