Home Strand 29 ezer fürdőhely válhat szabadstranddá Olaszországban
Szerző: vízpartok

Aki valaha is töltött már tengerparti nyaralást Olaszországban, ismeri a képet: napozóágyak és napernyők ezrei sorakoznak a kilométer hosszú strandokon, amelyek szín szerint különböző strandszakaszokra vannak felosztva, és mindegyiket más-más tulajdonos üzemelteti.

Most azonban alapvető jogszabályváltozással kell szembenézniük.

Olaszországban közel 30 000 ilyen úgynevezett „stabilimenti balneari” van, és az üzemeltetők egy vagyont keresnek a napernyők és napozóágyak bérbeadásával. Fogyasztóvédelmi szervezetek és polgári csoportok már régóta kifogásolják, hogy a fürdőhelyek egyre több partszakaszt foglalnak el Olaszországban.

Ha Olaszországban szeretne strandolni, gyakran fizetnie kell a napozóágyakért és a napernyőkért. Ennek oka, hogy a több ezer kilométernyi partvonal több mint 50 százalékát „stabilimenti balneari” foglalja el. Az üzemeltetők számára ez jövedelmező üzlet: a fizetős strandok évente mintegy 15 milliárd euró bevételt hoznak. A strandrészek gyakran egyes családok tulajdonában vannak, és a fürdőszezonban 300 000 embernek van ott munkája.

A fizetős strandok némelyike évtizedek óta ugyanazok kezében van. A pletykák szerint a maffiának is nem elhanyagolható része van ebben. Az üzemeltetőknek eddig nem kellett aggódniuk az új koncessziók miatt. De ez hamarosan megváltozik. Ennek hátterében az EU által 2006-ban elfogadott Bolkestein-irányelv áll, amelynek célja a közszolgáltatások liberalizálása és megnyitása a magánszolgáltatók előtt. Eddig azonban egyetlen olaszországi politikus sem merte alkalmazni ezt az irányelvet a fizetős strandokra – írja többek között a Tiscali News olasz hírportál. Az üzemeltetők engedélyeit egyszerűen újra és újra meghosszabbították.

Mario Draghi olasz miniszterelnök kormánya most először lépett fel e tekintetben. Az egész szektor szabályozását a vonatkozó uniós irányelvekhez igazítanák. Az új szabályok a napernyők és a napozóágyak bérleti díját is korlátoznák.

Azok a koncessziók, amelyeket már az EU-s előírásoknak megfelelően adtak ki, a lejárati idejükig, tehát 2023 után is érvényben maradhatnának.

Az új szabályozással az olasz kormány azt is el akarja érni, hogy a nyilvános pályáztatás átlátható legyen, ami eddig nem volt jellemző erre a területre, sokkal inkább a korrupció és a sógor-komaság játszottak szerepet a koncesszióba adásnál. A strandok emiatt is kerültek gyakran a helyi maffia kezébe.

A bérlők most a jogaik elvesztésétől félnek.

Az új törvénnyel szemben pedig máris ellenállás van a többi olaszországi pártban. Giorgia Meloni, a jobboldali nacionalista és populista Fratelli d’Italia párt vezetője a „Tiscali News” szerint a szöveget 30 000 vállalat első „kisajátítási aktusának” nevezte. A Lega vezetője, Matteo Salvini bejelentette, hogy a törvénytervezetet még „javítani” kell. A vállalkozói szövetségek is riadtak, és barikádokkal fenyegetőznek, ha a parlament nem változtatja meg a szöveget. Hogy a törvényt a jelenlegi formájában valóban elfogadja-e a parlament, az még nem derült ki, és valószínűleg az év folyamán dől el.

Kövess minket!