Home Zöldpart 10 zöldterület újulhat meg Budapesten
Szerző: vízpartok / Fotó: Margit körút

Budapesten új zöldterületeket fognak létrehozni a város sűrűn beépített területein, azért, hogy Budapest valóban egy élhetőbb és vonzóbb lakóhellyé váljon. Fővárosi Közgyűlése alapján ezért összesen mintegy 200 millió forintot csoportosítanak majd át közparkjaink megújításának előkészítésére és új zöldfelületek kialakítására.

Kiviteli tervek készülnek a Flórián tér parkjának megújítására és a Hajógyári-sziget népszerű csúszdás játszótérnek a felújítására.

A betont feltörve egy új kisméretű, úgynevezett zsebpark tervezését indítják el a Klinikák metróállomás mellett, ott, ahol most az M3-as metró felújításának építési konténerei állnak. Engedélyezési és kiviteli tervek készülnek a XIII. kerületi Rákos-patak menti Kubala László park megújítására is.

Az egyik talán legkevésbé ismert, azonban kiemelkedő fontosságú projekt a Terebesi parkerdő megújítása, amelyre Berlin Fővárosának Peter Joseph Lenné Díja keretében került kiírásra nemzetközi táj- és szabadtérépítészeti tervpályázat. Ennek eredménye alapján készülnek majd az engedélyezési és kiviteli tervek. Itt a már most is meglévő értékes növényállományának megóvásával és megújításával parkerdőt alakítani ki.

Koncepció terv készül a Vérmező megújítására, de még ennél is nagyobb feladat lesz a Népliget megújítása, amelyre tájépítészeti ötletpályázatot indítanak el. Újpesten pedig koncepciótervet készítenek a néhai újpesti uszoda ma elhagyott területének zöldítésére.

A tervezések mellett két kisebb, de fontos fejlesztésnek a megvalósítása is megtörténhet: a II. kerülettel való együttműködésben kizöldülhet a Margit körút egy szakasza, a Gellért-hegyen pedig Nelson Mandela tiszteletére készül egy land art emlékhely.

Fővárosi Önkormányzat kivéreztetett pénzügyi helyzete ellenére a cél az, hogy Budapest évről évre kicsit zöldebb várossá váljon. Abban bíznak, hogy mire ezek az előkészítő munkák elkészülnek, addigra megváltozik a kormány politikája, és Budapest újra hozzáférhet az uniós forrásokhoz, így akár még ebben az önkormányzati ciklusban megvalósulhatnak ezek a projektek.

Kövess minket!