VÍZPARTOK Hírek a forrástól a tengerig

Jeff Bezos luxusjachtja miatt szétszerelnek egy hidat Rotterdamban

2022. február 3.

Szerző: MTI / Fotó: Koningshavenbrug híd, Rotterdam (c) pixabay

Úgy volt, hogy az ikonikus hidat soha többé nem bontják meg, most mégis szétszerelik, hogy Jeff Bezos luxusjachtja áthaladhasson alatta.
hetedhetshop.hu

A hollandiai Rotterdam városi tanácsa engedélyt adna a Koningshavenbrug híd szétszerelésére, hogy Jeff Bezos amerikai milliárdos luxusjachtja áthajózhasson alatta – írta a Dutchnews helyi hírportál.

A régi acélszerkezetes vasúti hidat, amelyet a rotterdamiak De Hef néven emlegetnek, 2017-ben újították fel, és a tanács akkor ígéretet tett arra, hogy szerkezetét soha többé nem bontják meg.

A Maas folyó fölé 1927-ben emelt híd kulcsszerepet játszott a város történetében, a város második világháború alatti bombázásakor súlyosan megrongálódott. Ma már védelem alatt áll – írta a Dutchnews a Rijnmond hírportál tudósítására hivatkozva.

Bezos háromárbocos jachtját a dél-holland alblasserdami Oceanco hajógyár építi, de túl magasra méretezték ahhoz, hogy átférjen a híd alatt. A milliárdos és a hajógyár azzal a kéréssel fordult a városi tanácshoz, hogy ideiglenesen bontsák meg a híd szerkezetét, a költségeket maga Bezos és a hajógyár állja. A hírportál azt írja, hogy a városi tisztviselők készek megadni az engedélyt a helytörténész szakértők tiltakozása ellenére.

„Vannak határok, és nem lehet mindent megtenni egy ipartörténeti műemlékekkel” – mondta Ton Wesselink, a Rotterdami Helytörténi Társaság egyik tagja.

Marcel Walravens, a városi tanács építőmérnöki projektvezetője azonban azzal érvelt, hogy a híd középső részét megfelelő előkészítéssel ki lehet emelni arra az egy napra, hogy a magas árbocú vízi jármű elhaladhasson alatta.

A Boat International szakmagazin szerint Bezos jachtját még az idén átadják, és 127 méteres hosszával a világ legnagyobb vitorlás jachtja lesz.

Frissítés: Nem érkezett kérelem a rotterdami híd részleges lebontására

Ahmed Abutaleb rotterdami polgármester szerint nem érkezett kérelem a város legendás hídja, a Koningshaven részleges lebontására, hogy Jeff Bezos amerikai milliárdos újonnan épülő luxusjachtja áthajózhasson alatta – írta a Dutchnews holland hírportál február 4-én.

A héten a holland sajtó arról számolt be, hogy az Amazon.com alapítója és a szuperjachtját gyártó hollandiai Oceanco hajóipari vállalat azzal a kéréssel fordult a rotterdami polgármesteri hivatalhoz, hogy bontsák meg a műemlékvédelem alatt álló híd felszerkezetét, hogy a 40 méter magas árboccal tervezett vízi jármű áthaladhasson alatta.

A Maas folyó fölé 1927-ben emelt acélszerkezetű vasúti hidat, amelyet a helyiek De Hefként emlegetnek, 2017-en újították fel, akkor a városi tanács ígéret tett arra, hogy többet nem szedik szét. A hír nagy port kavart a városban, sajtóforrások szerint a tanács hajlana az engedélyezésre, míg a helytörténészek határozottan ellenzik.

A rotterdami polgármester pénteken úgy nyilatkozott, hogy mivel még hivatalos kérelem nem érkezett a részleges lebontásra, így döntés sem született az ügyben.

A Dutchnews szerint polgármester megjegyzése azért figyelemre méltó, mert a város tisztviselői korábban úgy nyilatkoztak, hogy megadnák az engedélyt. Abutaleb viszont azt mondta: ha a hivatalos kérelmet benyújtják, akkor döntés meghozatala előtt minden érdeket figyelembe vesznek: a térség gazdagsági, tengerészeti érdekeit és a műemlékvédelmi szempontokait is. Leszögezte: amennyiben az engedélyt megadnák, „a bontási költségeket természetesen a hajó vevőjének kell állnia”.

A holland média beszámolt arról, hogy az ügy a közösségi médiában is heves reakciókat váltott ki: a Facebookon mintegy 1900-an jelezték érdeklődésüket az esemény iránt, melyben arra szólítják fel Rotterdam lakóit, hogy záptojással dobálják meg a jachtot, amikor áthalad a híd alatt.

„Rotterdamot a helyiek építették újjá a második világháborús romokból, és nem fogjuk hagyni, hogy a hidat szétszedjék egy megalomániás milliárdos miatt. Harc nélkül nem!” – írták a Facebookon kezdeményezők.

A holland Zöldpárt rotterdami frakciója rendkívüli vitát akar a kérdéssel kapcsolatban. „Ez az ember (Jeff Bezos) strukturális kizsákmányolással, adóelkerüléssel, a jogszabályok kijátszásával kereste a pénzét, most pedig miatta le kell bontani a gyönyörű nemzeti emlékművünket?” – nyilatkozta a sajtónak Stephan Leewis, rotterdami tanács zöld képviselője.

A polgármesteri hivatal több tagja viszont azzal érvel, hogy mennyi új munkahelyet teremtettek a hajó építésével, továbbá hajógyártás és az ágazathoz tartozó tevékenységek fontos bevételi forrást jelentenek a helyi önkormányzatnak. Az építőipari szakértők szerint a felszerkezet kiemelése nem „okozna túl nagy gondot”, elvileg egy nap alatt is befejeződének a munkálatok, és a hidat eredeti állapotába építenék vissza.

 

Ez is érdekelhet >

Legfrissebb hírek >