VÍZPARTOK Hírek a forrástól a tengerig

Caligula nyomában: Egy római kori elsüllyedt város felfedezése

2022. január 29.

Szerző: vízpartok

Búvárok, sznorkelezők a Pozzuoli-öbölben végigúszhatnak az ókori utcákon, mozaikok, szobrok, oszlopok és az egykor a gazdag rómaiak tengerparti üdülőhelyének maradványai mellett.
hetedhetshop.hu

Búvárok, sznorkelezők és turisták egész évben látogatnak a Nápolytól mindössze néhány kilométerre található Pozzuoli-öbölbe, hogy visszautazzanak az időben, és végigússzanak az ókori utcákon, mozaikok, szobrok, oszlopok és az egykor a gazdag rómaiak tengerparti üdülőhelyének maradványai mellett.

Pozzuoli kezdetben görög gyarmatváros volt Dicaearchia néven, a rómaiak, akik i. e. 194-ben hozták itt létre saját kolóniájukat, Puteoli névre keresztelték át. A város latin neve kutacskát jelent és a környéken található termálforrásokra utal. A görög és a római város egyaránt korának fontos települése volt.

Puteoli kikötőjébe futottak be Alexandriából a gabonával megrakott hajók, ahogy a római világ más pontjából is érkeztek szállítmányok: üvegáru, mozaiklapok, kovácsoltvas és márvány. A közeli Misenum a római hadihajók, a korabeli világ legnagyobb flottájának fő bázisa volt.

A város volt a színhelye 37-ben Caligula híres „tréfájának„, aki hajókból három kilométeresnél hosszabb pontonhidat építtetett Puteolitól a szomszédos Baiaeig és átlovagolt rajta, hogy beteljesítse a jóslatot, amely szerint nincs több esélye arra, hogy császárrá váljon, mint arra, hogy átlovagoljon a baiaei öblön.

Ez is érdekelhet >

Legfrissebb hírek >