Home Utazási hírek Turisztikai attrakció lesz Siófokon az új Sió-zsilip
Szerző: vízpartok / Fotók: Facebook/Lengyel Róbert

A Balatonkilitinél épülő duzzasztóval együtt, európai uniós és állami forrásból összesen 19 milliárd forint áll rendelkezésre a tó vízszint-szabályozását szolgáló gigaberuházásra. A Siófoktól délre eső duzzasztó korszerűsítésének köszönhetően éveken át magas vízszint lesz majd a Sió-csatornán, ami a horgászoknak és a vízi sportok kedvelőinek is kedvez majd.

A siófoki zsilip tetején megszűnik a kapu, illetve a porta, és szabad lesz a bejárás a „belső sziget” területére, ahol szintén látványosságok fogadják majd a sétálgatókat.

A tó vízszintjének szabályozására még a 19. század közepén építettek egy fazsilipet a Sió-csatornán, de miután az nem tudott ellenállni az 1867-ben mért magas vízszintnek, 1891-ben a régi zsiliptől délre egy 2×8 méter nyílású vastáblás betonzsilipet építettek.

Szakemberek szerint a most épülő új zsilip gyorsan feledteti majd korszerűtlen elődjei hibáit.

A 2022 végére megvalósuló beruházás eredményeként a Sió-zsilip kapacitása a duplája lesz a mostani, másodpercenkénti 60 köbméternek, javulnak a tó vízszintszabályozásának feltételei. Átépítik a siófoki leeresztő- és a hajózsilipet, valamint a balatonkiliti mederduzzasztót, kotrással javítják a Sió-csatorna vízelvezető képességét, magasítják és egy szakaszon áthelyezik a csatorna árvízvédelmi töltésrendszerét.

Kövess minket!