Home Érdekes helyek Sok túrázó álma: 60 év után először nyílik meg újra a világhírű ösvény
Szerző: vízpartok / Fotó: (c) wikipedia/Ani Modak

Látványos himalájai hegyek, buddhista templomok – ezt kínálja a Trans Bhutan Trail, amely egykor az ősi Selyemút része volt.

Az ösvény évtizedek óta le volt zárva a korhadt hidak és lépcsők miatt, de 2022 áprilisában elindulhatnak az első turisták a legendás útvonalon.

Jó két évig tartott a 403 kilométer hosszú, a buddhista Bhután királyságot átszelő túraútvonal helyreállítása. A Trans Bhutan Trail sok túrázó álma. A nyugati Haa-tól az ország keleti részén fekvő Trashigangig az ösvény a vad természet, buddhista falvak és kolostorok között kanyarog. A túrázok több mint 400 látnivalót fedezhetnek fel.

Hat évtizede egyetlen turista sem tudta megtenni ezt az utat. Az ok: mióta Bhutánban a hatvanas években kiépült az úthálózat, a történelmi ösvény feledésbe merült. A leromlott állapotú hidak, a nem biztonságos lépcsők és járdák miatt az útvonal egyszerűen túl veszélyes volt az utazók számára.

Márciusban Jigme Khesar Namgyel Wangchuck király ünnepélyesen nyitja meg a történelmi útvonalat Tongsában. A Bhutan Canada Foundation nonprofit szervezet adományokból tette lehetővé a bonyolult helyreállítást. Mintegy 900 munkás állította helyre a 18 hidat és több mint 10 000 lépcsőt a 400 kilométeres szakaszon. Áprilistól az első turisták gyalog vagy hegyi kerékpárral fedezhetik fel a Trans Bhutan Trail-t.

Punakha Suspension Bridge (c) flickr/Ronald Woan

Az útvonal a 16. század óta az ország keleti és nyugati része közötti egyetlen közvetlen összeköttetésként ismert. Az útvonal része volt az ősi Selyemútnak, amely az ókortól kezdve az egyik legfontosabb kereskedelmi útvonal volt Ázsia és Európa között. A buddhisták számára az útvonal nyugati része fontos zarándokútvonal a bhutáni és a szomszédos tibeti buddhista szentélyekhez.

Sokáig ez az útvonal volt az egyetlen postai útvonal is az országban, így a fontos üzeneteket a lehető leggyorsabban lehetett eljuttatni. Az útvonal a Himalája számos királyságának egyesítése szempontjából is fontos volt, sőt 1907-ben a Bhutáni Királyság létrejöttéhez is vezetett.

Ma az ösvény kilométereken át kanyarog az érintetlen dzsungelben, és egyedülálló kilátást nyújt a Himalája magasodó csúcsaira. Az ösvény a természetkedvelők, a fotósok és a spirituális élményt keresők egyik legkedveltebb célpontja. Az biztos, hogy az ösvény számos szakasza olyan látványt nyújt a látogatóknak Bhutánról, amilyet a külföldiek máshol ritkán kapnak.

Aki a Trans Bhutan Trail túraútvonalon szeretne kalandozni, semmiképp se utazzon egyedül.

A Trans Bhutan Trail hivatalos weboldalán keresztül vezetett túrák szervezhetők. Ez az egyetlen módja az utazás megszervezésének. A bevételeket az útvonal mentén fekvő közösségek kapják meg. A standard túra, amely csak bizonyos állomásokat érint az útvonal mentén, körülbelül tizenkét napig tart. Azoknak, akik a teljes útvonalat végig akarják járni, egy hónapnál valamivel több időt kell szánniuk rá. Útközben kempingekben, helyi vendéglátó családokban és szállodákban kínálnak szállást.

A jelenlegi koronavírus-helyzet miatt Bhután újra beengedi a turistákat az országba, de szigorú karanténkövetelményeknek kell megfelelniük.

 

[leaflet-map lat=27.348311909004988 lng=89.32536315167204 zoomcontrol zoom=11]

[leaflet-marker iconUrl=”https://vizpartok.hu/wp-content/uploads/2021/06/pin_V_2.png” iconSize=”45,40″ iconAnchor=”15,40″]

Kövess minket!