Home Utazási hírek Tavaly is rengeteg magyar utazott a legkedveltebb horvát nyaralóhelyekre
Szerző: MTI / Fotó: Rovinj (c) vízpartok

Tavaly kétszer annyi magyar turista kereste fel Horvátországot, mint 2020-ban, és csaknem ilyen ütemben nőtt a vendégéjszakák száma is, amivel Magyarország a hatodik legjelentősebb küldő állam volt a múlt évben – közölte a Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi képviselete.

A tájékoztatás szerint 2021-ben több mint 450 ezer magyar turista 2,5 millió vendégéjszakát töltött az adriai országban, ez a vendégszámban az előző évhez képest 103 százalékos, a vendégéjszakákban pedig 90 százalékos bővülést jelent. Korábbi közlés szerint a 2019-es rekordévben 644 ezer magyar vendég csaknem 3,3 millió vendégéjszakát töltött Horvátországban.

Rovinj (c) vizpartok.hu

A magyarok legkedveltebb úti célja tavaly Crikvenica, Rovinj, Vir, Porec és Zadar volt.

A vendégek 50 százaléka magánszálláson, 20 százaléka szállodában, 10 százalékuk pedig kempingben töltötte a pihenését. A magyarok 25 százaléka utazási irodán keresztül szervezte az útját, 75 százalékuk pedig egyénileg indult útnak.

Az összesített adatok szerint 13,8 millió turistát és 84,1 millió vendégéjszakát regisztráltak tavaly Horvátországban, ami 2020-hoz képest 77 százalékkal több látogatót és 55 százalékkal több vendégéjszakát jelent. A külföldi vendégek 71,9 millió, a belföldiek 12,3 millió vendégéjszakát töltöttek Horvátországban, ami alapján 2019-hez képest a vendégszám a 67 százalékára, a vendégéjszakáké a 77 százalékára csökkent.

A legtöbb éjszakát, 23,5 milliót Isztrián töltötték a vendégek, a legtöbb látogatót pedig Zágrábban, Rovinjban, Dubrovnikban, Splitben és Porecben regisztrálták. A küldőpiacok közül Németország volt az első 2,9 millió turistával, majd a szlovének és az osztrákok következtek, Magyarország pedig a hatodik legjelentősebb állam volt tavaly.

A közlemény szerint Kristjan Stanicic, a Horvát Idegenforgalmi Közösség igazgatója a két járványév után a 2019-es rekordforgalom 90 százalékát szeretné elérni 2022-ben.

A remények szerint idén ismét megrendezik az olyan, jelentős számú turistát vonzó rendezvényeket, mint

  • a spliti Ultra Fesztivál,
  • a zágrábi In Music Fesztivál,
  • illetve ebben az évben elsőként tartják meg Horvátországban, Porecben az egyik legrangosabb triatlonversenynek tartott Ironmant.

Kövess minket!