Home Strand Spanyolország betiltja a dohányzást az összes strandon
Szerző: vízpartok / Fotó: Santander (c) pixabay

Spanyolországban hamarosan minden strand füstmentes zónává válhat. A Kanári-szigeteken a dohányzási tilalom már most is érvényes egyes strandokon.

A spanyol kormány most olyan törvényt fogadott el, amely lehetővé teszi az önkormányzatok számára, hogy betiltsák a dohányzást a strandon. Ez nem elsősorban egészségügyi kérdés.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2017-ben jelentést készített a cigarettahulladékról és annak egészségre gyakorolt hatásáról. A jelentés szerint a dohányosok világszerte évente mintegy 5,6 billió cigarettát szívnak el, és a csikkek mintegy kétharmada a földön végzi. Óriási mennyiségű mérgező veszélyes hulladék, amely szennyezi a Földünket.

A környezetvédelem érdekében Spanyolország hadat üzent a strandokon való dohányzásnak – a jelenlegi dohányzási tilalom megszegése súlyos pénzbírsággal jár.

A spanyol parlament elfogadott egy törvényt, amelynek célja többek között a strandokon történő dohányzás visszaszorítása. A rendelet arra ösztönzi a helyi közösségeket, hogy tegyék füstmentes övezetekké strandjaikat. .

Spanyolország hamarosan az első olyan ország lehet Európában, amely országszerte kitiltja a cigarettát a strandokról. A dohányzási tilalom megsértése akár 2000 (kb. 740 ezer forint) euróba is kerülhet.

A Daily Mail szerint a törvény célja a cigarettacsikkekből származó szennyezés elleni küzdelem, amely jelentős környezeti problémát jelent Spanyolország 3000 méteres partvonalán. A cigarettacsikkek olyan biológiailag nem lebomló műanyag polimert tartalmaznak, amely mérgező vegyületeket, valamint olyan anyagokat szabadít fel, mint az arzén, az ólom, a króm, a réz, a formaldehid és a benzol.

A San Diegó-i Egyetem kutatói kimutatták, hogy egy liter vízben oldott cigaretta négy nap után megöli a halakat.

Kövess minket!