VÍZPARTOK Hírek a forrástól a tengerig

A rómaiak Las Vegasa ma búvárparadicsom

2021. december 26.

Szerző: vízpartok / Fotó: Baia, Williem Turner, 1823

Baia a római felsőbb osztály számára épült, elképzelhetetlenül züllött és kicsapongó hely volt.
hetedhetshop.hu

Az Olaszország nyugati partján fekvő Pozzuoli városa előtt, a Földközi-tenger sekély vizében fekszik Baia ősi városa.

Az Itália nyugati partján fekvő Baia egykor a római felsőbb osztály kicsapongásainak helyszíne volt. Egészen addig, amíg a hely szó szerint el nem süllyedt, mert a tenger elnyelte. Az ókori város romjait azonban még ma is megcsodálhatjuk a vízben. De senki sem tudja, meddig.

A Nápolytól mintegy 30 kilométerre fekvő Pozzuoli olasz tengerparti város sekély tengervizében fekszik az olaszországi Atlantisz. Baia elsüllyedt városáról van szó, amelyet más néven is ismernek: „a Római Birodalom Las Vegas-a”.

2000 évvel ezelőtt Baia a római felsőbb osztály számára épült, elképzelhetetlenül züllött és kicsapongó hely volt. Ide jártak a szupergazdagok üzletelni, a város termálfürdőiben pihenni, vagy egyszerűen csak bulizni.

Ahogy a „BBC” beszámol róla, az illusztris vendégek listája olyan, mint a Római Birodalom „Ki kicsoda”. A beszámoló szerint a híres írónak, Cicerónak, a költő Vergiliusnak és a filozófus Pliniusnak is volt itt második otthona. A legenda szerint Kleopátra egyiptomi királynő i. e. 44-ben, szeretője, Julius Caesar meggyilkolása után megszökött fogvatartói elől. Claudius római császárt pedig itt mérgezte meg a saját felesége, Julia Agrippina, hogy fia, Néró léphessen a római császári trónra. Baia-ban halt meg Hadrianus császár 138-ban.

37-ben Caligula „tréfáként” hajókból három kilométeresnél hosszabb pontonhidat építtetett Puteolitól a szomszédos Baia-ig és átlovagolt rajta, hogy beteljesítse a jóslatot, amely szerint nincs több esélye arra, hogy császárrá váljon, mint arra, hogy átlovagoljon a baia-i öblön.

Baia egykori csillogó városának lenyűgöző bizonyítékai még mindig megtalálhatók a víz alatt.

Baia nagy ütőkártyája a termálfürdő volt, amelynek forró gyógyvize a Baia alatti vulkáni tevékenységnek köszönhető.

A várost körülvevő dombokon és a tengerparton fakadó bővizű kénes forrásoknak köszönhette, amelyeket fürdés és gyógyítás céljaira hasznosítottak.

Az Itália nyugati partvidékén uralkodó enyhe éghajlat is szerepet játszott abban, hogy a római felsőbb osztály felfedezte magának ezt a helyet. A mozaikokkal kirakott terek, a vulkáni kőből épült házak és az olyan privát örömkertek, mint Claudius császár Nymphaeuma – amelynek egyes részei még ma is léteznek – azt mutatják, milyen fényűző lehetett Baia.

De ekkora dőzsölés kihívta az istenek haragját, és így Baia egy pöcegödör sorsára jutott. A térség vulkanikus tevékenysége miatt a föld az évszázadok során újra és újra emelkedett és süllyedt, és Baia lassan elsüllyedt a Földközi-tenger vizében. Romjai még ma is az átlagosan 6 méter mély vízben fekszenek, ezért a hely új becenevet kapott: Olaszország Atlantisza.

Az elsüllyedt város először az 1940-es években került ismét a nyilvánosság elé, amikor egy pilóta légi felvételeket készített a romokról a sekély vízben. A geológusok ekkor kezdtek érdeklődni Baia iránt. A területet azonban csak az 1960-as években fedezték fel hivatalosan először tengeralattjáróval.

A fotósok, búvárok és történészek azóta végzett kutatásai megalapozták Baia „a Római Birodalom Las Vegasaként” való hírnevét. A 3D szkennelési technológia segítségével ugyanis a számítógépen feltámasztották az ősi várost a maga teljes fényűzésében.

2002 óta a hely védett víz alatti területként a turizmus számára is nyitva áll. Baia többféleképpen is megközelíthető. Egyrészt üvegfenekű hajók rendszeresen járják a helyet, pedig a még közelebb szeretne kerülni, akkor búvárkodhat vagy sznorkelezhet.

A víz alatt ma is felfedezhető szobrok közül sok másolat. Az eredetiek egy szárazföldi múzeumban vannak. Baia egy része ma már a tengerszint felett van. Ezt az 1950-es években Amedeo Maiuri ásatta ki, aki Herculaneum és Pompeji romjait is felfedezte.

Ha a saját szemével szeretné megnézni Baiát a víz alatt, jobb, ha siet. A tudósok attól tartanak, hogy Baia romjai végleg elpusztulhatnak a térségben zajló vulkáni tevékenység miatt.

A tudósok a jövőben további vulkanikus tevékenységet jósolnak a térségben. Ez tönkreteheti Baia eddig megmaradt romjait. Félő, hogy Baia, Olaszország Atlantisza egy napon örökre elpusztulhat.

Ez is érdekelhet >

Legfrissebb hírek >