Fertő tó: Már az MTA is a pusztítás leállítását kéri

2021. december 22.

Szerző: MTA / Fotó: Fertő tó télen (c) Österreich Werbung/sommertageblog

Az MTA szerint természetvédelmi területen nem engedhető meg egy ekkora volumenű beruházás, ami a jövő generáció természethez és egészséges környezethez való jogát is veszélyezteti.

Az MTA Biológiai Tudományok Osztálya állásfoglalása a Fertő tó területén folyó beruházásról:

“Amint a sajtóból széles körben ismertté vált, a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. a Fertő tó nádasának nyíltvízi szegélyében, a Fertő-Hanság Nemzeti Park és Fertő-táj UNESCO Világörökségi terület magterületén, Natura 2000 területen, mintegy 60 hektáron tervez államilag finanszírozott beruházást. Ebben fedett sportkomplexumot, műfüves futballpályát, 16 apartmanházat, 100-szobás szállodát, 880 gépjárművet befogadó parkolót, többszintes látogatóközpontot, motelt, kempinget, 850 vitorlás és 400 evezős csónak befogadását biztosító kikötőt találunk. A beruházás így a jelenleginél nagyobb területet venne el a Fertő tó nádasából és medréből, a környezetére nehezedő turisztikai nyomás sokszorozódna, és ezáltal súlyosan károsítaná a Fertő tó növény- és állatvilágát.

A várható kártétel nemcsak a beépítendő területre korlátozódna, mert a megnövekedett autó-, illetve vízijármű-forgalom egy széles zónát és a teljes nyílt vízfelületet érintené. A beruházást már számos nemzetközi szervezet is ellenzi, valamint az osztrák kormány is erőteljesen kifogásolja. Az MTA Biológiai Tudományok Osztálya vélekedése szerint természetvédelmi területen nem engedhető meg egy ekkora volumenű beruházás, ami egyébként a jövő generáció természethez és egészséges környezethez való jogát is veszélyezteti. Ezért kérjük a tervezett túlzó és a helyhez méltatlan beruházás leállítását, és egy, a 21. századi követelményeknek megfelelő, szelíd, ökologikus rekreációs fejlesztéssel való lecserélését.”

A beruházást a Greenpeace és számos nemzetközi szervezet is ellenzi, és az osztrák kormány is erőteljesen kifogásolja.

A Greenpeace nyomására december közepén a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. visszavonta a botrányos indoklásáról elhíresült, gyorsított közbeszerzési kiírását. A Zrt. a hivatalos indoklás szerint azért vonta vissza a kiírást, mert olyan sok kérdés érkezett hozzájuk a potenciális pályázóktól, hogy azokat a gyorsított eljárásban nem tudnák megválaszolni.

HÁTTÉR

Mi történik a Fertőn?
A Fertő egy vadregényes vízivilág, amely kis csatornáival, belső tavaival, nádasaival madarak tízezreinek nyújt otthont, és az európai vándormadarak százezreinek táplálkozóhelyet. Különleges élővilága miatt hazai és nemzetközi védelem alatt is áll, nemzeti park és UNESCO világörökségi terület. A kormány most mégis Magyarország legnagyobb idegenforgalmi beruházását hajtja itt végre: 30 milliárd forint közpénzből 100 szobás szállodát, apartmanházakat, 880 parkolót, 850 férőhelyes vitorláskikötőt és fedett sportkomplexumot épít, és több további épületet, összesen 60 hektáron. A 100%-ig közpénzből finanszírozott komplexum üzemeltetőjének személye egyelőre nem ismert.

Miért tiltakoznak a civilek?
A civilek másfél éve tiltakoznak a túlméretezett beruházás ellen, a helyiek petícióját eddig több mint huszonnégyezren írták alá, és ugyanennyien csatlakoztak annak német nyelvű változatához is a tó osztrák oldaláról. A civilek azt szeretnék elérni, hogy a túlméretezett, természetpusztító beruházás helyett csak egy kisebb léptékű turisztikai fejlesztést végezzen az állam, amely figyelembe veszi a tó természetes adottságait és megóvja annak élővilágát, a fennmaradó pénzt pedig fordítsák inkább természetvédelmi projektekre.

Az építkezés ellen nemzetközi szervezetek is felléptek: az Európai Bizottság 2021 júniusában eljárást indított a Fertő tó ügyében, az Unesco pedig a beruházás azonnali felfüggesztését kérte a magyar kormánytól.

A Fertőért indított kampányhoz Udvaros Dorottya mellett Litkai Gergely is csatlakozott, ő néhány hete egy, a Fertő Part nevű üdülőkomplexumot építő cég soproni propagandakiállításán tartott alternatív tárlatvezetést. A videót eddig több mint félmillióan látták a különböző csatornákon.

A Greenpeace nemrég új honlapot indított a Fertőről, és arról, hogyan veszélyezteti a terület különleges természeti értékeit a tervezett beruházás. Egy idővonalon pedig az is végigkövethető, hogy mit tettek eddig az ügyben a tiltakozó civilek, és milyen aggályokat fogalmaztak meg a beruházással kapcsolatban a nemzetközi szervezetek, köztük az Európai Unió és az Unesco testületei. greenpeace.hu/ferto oldalon most mindenki csatlakozhat, aki tenni szeretne a Fertő tó, és hazánk megmaradt természetes területeinek védelméért.

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek