VÍZPARTOK Hírek a forrástól a tengerig

Zürichből Debrecenbe: különleges megjelenésű madarak érkeztek

2021. december 17.

Szerző: vízpartok / Fotók: Apáca-fütyülőlúd (Dendrocygna viduata) a Debreceni Állatkertben 2021. december 17-én (c) MTI/Czeglédi Zsolt

Apáca-fütyülőludakat kapott a Debreceni Állatkert a zürichi állatkerttől.
hetedhetshop.hu

A különleges megjelenésű madarak – két gácsér és egy tojó – a zürichi állatkertből érkezetek a közelmúltban. Nevüket az apácák által viselt habitushoz hasonló színezete és jellegzetes, füttyszerű hangjáról kapta.

A különleges megjelenésű, korábban sosem tartott faj képviselői jelenleg az Afrika-röpdében kialakított téli szálláshelyen tekinthetők meg, de a tavaszi jó idő érkeztével rokonaikkal együtt veszik majd birtokba a récés tavat. Az intézmény hosszú távon szaporítani is szeretné őket.

Az apáca-fütyülőlúd (Dendrocygna viduata) a szubszaharai Afrikában és Dél-Amerikában egyaránt előfordul; feltehetően az ember hurcolta át magával az Atlanti-óceánon. Trópusi madár, így nem vándorol.

Nevét az apácák által viselt habitushoz hasonló színezetéről és jellegzetes, füttyszerű hangjáról kapta.

Hatalmas, akár több ezer egyedből álló kolóniákat alkot, amelyek a párzási időszakban párokra vagy kisebb csapatokra szakadnak. Fészkét a vízpartra, ritkábban fák üregébe rakja. A szülők felváltva kotlanak a tojásokon, és közösen nevelik a fiókákat, akik nyolchetes korukra válnak önállóvá.

Természetes populációi egyelőre stabilak és népesek, a betegségek, a vadászat, valamint az élőhelyvesztés veszélye miatt azonban a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján.

Ez is érdekelhet >

Legfrissebb hírek >