A Medve-szurdok valószínűleg 2022-ben is zárva marad

2021. december 16.

Szerző: vízpartok Fotó: Bärenschützklamm (c) Österreich Werbung/Harald Eisenberger

A Bärenschützklamm, Stájerország egyik népszerű kirándulóhelye a 2020-as végzetes sziklaomlás után végleg bezárhat. A Medve-szurdok Ausztria egyik legnagyobb szurdokvölgye, a 24 vízesése révén Ausztria legszebb vizes szurdoka.

Gerhard Jantscher, a Mixnitz Alpesi Klub szekciójának elnöke aggódik, mert a legrosszabb esetben a Medve-szurdok, amelyet a sziklaomlás előtt évente mintegy 40 ezren látogattak, egyáltalán nem lesz többé nyitva:

“Ha a költségek és a felelősség túl magas lesz számunkra, akkor meg kell fontolnunk, hogy még mindig csináljuk-e”

– mondta az ORF tudósítójának

Egy rövid visszatekintés: 2020. július 8-án a szurdok egyik gyaloghídjánál lévő fotópontnál több szikla is a látogatókra zuhant. Három ember életét vesztette. Az ügyészség által indított nyomozást “előre nem látható természeti esemény” miatt megszüntették, de a hatóság az újranyitás előtt intézkedéseket írt elő. Ezenkívül egy sérült alsó-ausztriai kiránduló polgári pert indított, amely még mindig a bíróságon van folyamatban.

A Bärenschützklamm egy vízvezető szurdok, amelyben 164 létrán keresztül kell leküzdeni a 750 méter és körülbelül 1100 méter tengerszint feletti magasság közötti körülbelül 350 méteres magasságkülönbséget.

A kiindulópont Mixnitz Pernegg településen található. A szurdok a Schüsserlbrunn zarándoktemplomhoz, a “Zum guten Hirten” hegyi fogadóhoz és tovább a Teichalm felé vezet. Népszerű hely a túrázók körében, Stájerország egyik leglátogatottabb szurdoka. 2019-ben 40.000 látogatója volt. 1978-ban egyedülálló természeti kincsénél fogva természeti emlékké nyilvánítottak.

Nyáron még arról volt szó, hogy ősszel elkezdődnek az építési munkálatok, de ebből nem lett semmi: új geológust kellett kinevezni – mondta Jantscher. A szurdok 2022 májusában történő megnyitása nem jöhet szóba. 2022 valószínűleg szintén nem lenne megvalósítható.

Az sem világos, hogy az intézkedéseket hogyan kívánják finanszírozni. A költségek várhatóan 600 000 és 650 000 euró között lesznek. Az egyesületnek, mint a szurdok fenntartójának kellene előteremtenie a pénzt. De amíg nem világos, hogy hogyan fognak haladni a dolgok, addig az adományokra való felhívásnak nem sok értelme lenne a testület szerint. Közben még mindig próbálja összegyűjteni a szükséges benyújtási terveket és megszerezni a hatósági engedélyeket.

A Bärenschützklamm többek között a Schüsserlbrunn zarándokkápolnához, valamint a Hochlantschhoz vezet, amely 1720 méteres magasságával a grazi hegyvidék legmagasabb csúcsa. A lezárás miatt a feljutás jelenleg az ereszkedésre szánt Prügelweg ösvényen keresztül lehetséges. Alternatívaként azonban a Breitenau-völgyön és a Teichalmon keresztül is fel lehet jutni a Hochlantschra. A szurdok lezárása azonban veszteségeket okoz, különösen a hegyi hütték számára, mivel a Bärenschützklamm számos külföldi autóbusz kedvelt érkezési pontja volt.

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek