Home Utazási hírek Gyalogosbarát lett a pesti Duna-part belvárosi szakasza
Szerző: MTI / Fotó: Új utcabútorok a pesti Duna-part megújult belvárosi szakaszán, az id. Antall József rakparton 2021. december 11-én. MTI/Szigetváry Zsolt

A végső határidő előtt két héttel befejeződtek az átépítési munkák az id. Antall József rakpart Parlament és Margit híd közötti szakaszán, hétfőtől gyalogos sétány várja az arra járókat, de a gépjárműforgalom még nem indulhat meg – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken.

Az említett szakaszon gyalogos sétányt és fasort alakítottak ki az útpálya, valamint a Duna között. Megszűntek a kihasználatlan felületek, zöldebbé vált a partszakasz. A látkép, valamint a világörökségi helyszín nem sérült, sőt az új sétánynak köszönhetően a dunai panorámában gyönyörködhetnek majd az odalátogatók.

A gépjárműforgalmat kivéve, ismét birtokba vehető az Országház és a Margit híd közötti alsó rakpartszakasz.

A pesti alsó rakparton zajló vízvezeték főnyomócsövének cseréje miatt az Eötvös tértől a Margit hídig a gépjárműforgalom elől továbbra is lezárva marad a teljes útszakasz.

A mozogni vágyók azonban a Kossuth Lajos téri – József Attila szobor előtti – feljáróig haladhatnak, a kerékpárral vagy rollerrel közlekedőknek, illetve a babakocsival sétálóknak is ezt érdemes igénybe venniük.

A felújítás során a Markó utcai felhajtó támfalát áthelyezték, és ennek köszönhetően elkészülhetett az új gyalogos sétány, miközben az örökségvédelem alatt álló lépcsős partfal megmaradt.

A pesti Duna-part megújult belvárosi szakasza, az id. Antall József rakparton 2021. december 11-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Az Olimpia park vonalától a Margit hídi felhajtóig – a városvezetőség által frissített terveknek köszönhetően – összesen 34 „talajkapcsolatos” fát ültettek. Energiatakarékos fényforrással felszerelt új lámpaoszlopokat helyeztek el, útvíztelenítő rendszert alakítottak ki, amely lehetővé teszi, hogy a felszíni csapadékvíz megtisztítva kerüljön a Dunába. Továbbá a beruházás keretében új utcabútorokat helyeztek ki.

A víznyomócső-rekonstrukciós munkák után megkezdődhet a pesti Duna-part Kossuth Lajos tértől Fővám térig tartó szakaszának élhetőbbé tételét célozó kivitelezés.

Cél, hogy növekedjenek a városi parkjellegű zöldfelületek, és közelebb kerüljenek a városlakók a vízparthoz.

Az első ütem az id. Antall József rakpart és a Március 15. tér között, a második pedig a Fővám térig valósul meg. Ezeknek a tervezése már folyamatban van.

Kövess minket!