Home Úti cél A Dolomitok legszebb és leghíresebb tavai
Szerző: vízpartok

A Dolomitokban, impozáns csúcsok és varázslatos tájak között számos csodálatos tó található. Az egyik leghíresebb a Braies-tó, egy smaragdzöld tó a dél-tiroli Dolomitok csúcsai között. A Braies mellett azonban a terület számos hasonlóan varázslatos vízfelületet kínál: íme egy válogatás a legszebbekből.

A Dobbiaco-tó: a Pusteria-völgy gyöngyszeme

A németül Toblacher See-nek nevezett Dobbiaco-tó egy kis alpesi, földcsuszamlásból származó tó a Val Pusteria-völgyben. Igazi gyöngyszem a Tre Cime Természetvédelmi Park és a Fanes-Senes-Braies Természetvédelmi Park között. A gyönyörű környezetben található dél-tiroli tó természetvédelem alatt áll.

Téli, Tó, Jég, Fagyott, Dolomiti, Toblach, DobbiacoTélen a tó teljesen befagy, ilyenkor korcsolyázni és curlingezni is lehet a tavon (c) pixabay

Festői tájai miatt a Dobbiaco-tavat választották az „Egy lépésre a mennyországtól” című tévésorozat egyik helyszínéül.

A tó mellett öt olasz bunker található, amelyet 1939-ben Mussolini építtetett.

Anterselva-tó: ékszer a Vedrette di Ries közepén

Tű, Anterselva, Víz, Természet, ReflexekAnterselva-tó (c) pixabay

A tűlevelű erdőkkel körülvett Anterselva-tó egy ékszer a Vedrette di Ries közepén, Rasun Anterselva község területén, Bolzano tartományban található.

A tó körül a dél-tiroli Alpesi Fal Anterselva Mezzavalle-Anterselva-tó gátjának több bunkere található, amelyet azért építettek, hogy megvédjék az olasz területet a német csapatok feltételezett inváziójától a második világháború alatt.

A Crespeina-tó és a sárkány legendája

Natur, Landskap, Fjell, Karstfjell, Innsjø, Bergsee Crespeina-tó (c) pixabay

A Puez-Odle Natúrparkban található Crespeina-tóhoz egy sárkányról szóló legenda fűződik. A néphit szerint a vizében egykor egy érzékeny sárkány élt, aki, ha feldühödött, olyan erősen csapkodott a farkával, hogy hatalmas hullámok emelkedtek ki a vízből. Éjszakánként a levegőbe emelkedett, és hosszú tűzcsóvát hagyott maga után, ami a baj előhírnöke volt.

Azt mondják, hogy a helyiek, megunva a sárkány támadásait, számos keresztet állítottak a tó köré, és attól a naptól kezdve a sárkányt soha többé nem látták.

A Sorapis-tó üstje

Tó, Hegyi Tó, Dél-Tirol, Sorapis Tó, TürkizkékSorapis-tó (c) pixabay

A Sorapis-tó Cortina d’Ampezzo városától délkeletre, a magas sziklák üstjében található. A tó festői környezetben 1923 m magasban fekszik. Könnyen körüljárható, a „hihetetlenül kék” vízben tükröződő parti sziklacsúcsok közül kitűnik „Isten ujja” (Dito di Dio).

A Sorapis-tó a Dolomitok egyik legszebb tava, amely a világ minden tájáról vonzza a látogatókat.

Nyáron vize türkizkékre színeződik, és páratlan természeti látványt nyújt. A víztükör tükörképei ősszel és télen árnyalatot váltanak, de ugyanaz a varázsuk megmarad azok szemében, akik gyönyörködhetnek bennük.

A kis tengerszemet keletről és nyugatról is magas hegykoszorú veszi körülígy a nap nagy részében árnyékban fekszik. Télen vastagon befagy, a jégtükör nyár elejéig megmarad.

A Misurina-tó gyógyvizei

A Misurina-tó, Veneto régió egyik legfontosabb síparadicsoma, a Cadore régió legnagyobb természetes medencéje. A Dolomitokban számos kirándulás kiindulópontjaként ismert Misurina-tó kristálytiszta, rendkívüli gyógyhatású vize és az azt körülvevő impozáns hegyek miatt a „Cadore gyöngye” becenevet is viseli.

Misurina-Tó, Hó, Karácsony, Hegy, Zöld, Fenyő, JégMisurina -tó télen (c) pixabay

A tél nagy részében a tó be van fagyva, jegén lovaspóló-bajnokságokat rendeznek. Télen síelők kedvelt úticélja, 25 kilométernyi lesikló-pálya és két sífutó-pálya található a szomszédságában. Nyáron túrázók, hegymászók, hegyi kerékpárosok és horgászok keresik fel a környéket.

Landro-tó, a tökéletes kirándulási célpont

Lago di Landro (c) wikipedia/Pimlico27

A Landro-tó a Trentino Alto Adige tartományban található Alta Pusteria három legnagyobb természetes tavának egyike: közvetlenül a Dobbiaco és Cortina d’Ampezzo közötti kerékpárút vagy sífutópálya mellett található, és a túrázók és a gyermekes családok kedvelt célpontja.

A tó partján egy kerékkel díszített kő áll, amely annak a drótkötélpályának az emlékére került oda, amely a tóból szállította az ellátmányt a Monte Piana-i állomásokra.

Federa-tó a Dolomitok szívében

Lago Federa, Hegyi Tó, Dolomitok, Croda Da LagoLago Federa (c) pixabay

A Federa-tó egy tipikus magashegyi Dolomit-tó, amely a Croda da Lago fenséges keleti oldala és a Becco di Mezzodì jellegzetes piramisa között terül el.

A tó, amely a természetben tett kirándulások kedvelt célpontja, Cortina d’Ampezzo település területén, Belluno tartományban fekszik.

Kövess minket!