Home Érdekes helyek A gyönyörű Lago di Alleghe drámai története
Szerző: vízpartok / Fotó: wikipedia/Roberto Ferrari

Az olaszországi Veneto tartományban található Lago di Alleghe Olaszország egyik legszebb tava. Az azonban aligha közismert, hogy mindössze jó 300 éves – és egykor egy hatalmas természeti katasztrófa hozta létre.

Hatalmas hegyek által keretezett, egyedülálló fekvésével, valamint smaragdzöld vizével a helyieket és a turistákat egyaránt elvarázsolja.

A Monte Civetta árnyékában fekszik a Lago di Alleghe, az azonos nevű település közelében. A tó nemcsak festői megjelenése, hanem eredete miatt is különleges. Ez pedig egy természeti katasztrófára vezethető vissza.

1711. január 11-én történt, amikor hatalmas földcsuszamlás történt a Monte Piz-en, egy közeli hegyen. Elképzelhetetlen mennyiségű sár, föld, szikla és törmelék gördült a völgybe, maga alá temetve Fusine, Riete és Marin falvakat. 49 ember halt meg a katasztrófában. A törmelék olyan hatalmas volt, hogy felduzzasztotta a Cordevole folyót, amely a mai Lago di Alleghe völgyében folyik.

Alig három nap alatt a Lago di Alleghe-t alkotó víz mintegy 40 méteres mélységet ért el, ami újabb katasztrófához vezetett. Az újonnan kialakult tó, pontosabban annak gyorsan emelkedő vízszintje öt falut szó szerint vízbe fojtott. Összesen 200 embernek kellett örökre elhagynia otthonát a zord hideg tél közepén, amely most a Lago di Alleghe vize alatt fekszik.

Korábban a mérnökök megpróbálták megelőzni ezt a tragédiát. Mindenáron vissza akarták fordítani a Lago di Alleghe kialakulását. A Monte Pizről lezúduló földtömegek azonban olyan óriásiak voltak, hogy az akkori mércével mérve lehetetlen volt megmozdítani őket. Emiatt még az a terv is kudarcot vallott, hogy a vizet ellenőrzött módon, egy csatornán keresztül tereljék el.

Magát Alleghe falut is elpusztította a „saját” tava. Az első földcsuszamlást egy második követte. Az erodált szikla az újonnan kialakult Lago di Alleghe-be zuhant, hatalmas szökőárat hozva létre. Ez elérte a falut, és elpusztította a templomot, a parókiát és több lakóházat is.

Ma a Lago di Alleghe a vízi sportok szerelmeseinek és a horgászoknak egyaránt paradicsoma. A környező hegyeknek köszönhetően Alleghe egész évben népszerű turistacélpont.

Kövess minket!