Mesebeli téli és karácsonyi idill: Idén is látható Európa legnagyobb úszó adventi lámpása

2021. november 18.

Szerző: vízpartok / Fotó: APA/WTG

St. Wolfgang, St. Gilgen és Strobl hangulatos adventi vásárainak a Wolfgangsee csendes, sötét víztükre ad különleges hátteret. Lámpások, gyertyák és barokk angyalok, fenyőillat és gyönyörűen feldíszített helyek, amelyek fényei visszatükröződnek a téli tavon.

A salzkammerguti Wolfgangsee advent jelképe a Szent Wolfgang előtt lebegő lámpás. A 16 méteres magasságával ez Európa legnagyobb úszó adventi lámpása.

©Oberoesterreich Tourismus GmbH/Robert Maybach

St. Gilgen, Strobl és St. Wolfgang adventi falvaiban a hangsúly a salzburgi és felső-ausztriai karácsony hagyományokon van. Giccs és kommersz (szerencsére) nem található itt. Míg St. Gilgenben a látogatók barokk díszletek előtt sétálnak és gyönyörködnek, addig Stroblban és St. Wolfgangban Matthäus Mayrhauser faszobrász mester faragott, életnagyságú „Salzkammerguti Születés” figurái a különlegességek közé tartoznak.

Advent idején minden szerdán St. Wolfgangban késő délutántól kezdve a mottó: „Wenn’s dumpa wird im Dorf” („Ha a faluban unalmassá válnak a dolgok”). A romantika és a nosztalgia érdekében az elektromos világítást is lekapcsolják. Néhány órára az egész faluban kialszik a villany, és St. Wolfgang utcáit csak a számtalan gyertya fénye borítja romantikus fénybe.

A Wolfgangsee adventje híres a pompás díszítéseiről: a kilenc méter magas adventi gyertya St. Gilgenben, a óriási üstökös Stroblban és a messziről látható lebegő adventi lámpás St. Wolfgangban már a Wolfgangsee adventjének igazi nevezetességeinek számítanak. A falvakban óriási karácsonyfák, lámpások, üstökösök, csillagok, gyertyák teremtenek elmélyült hangulatot. A St. Gilgen-i adventi gyertyánál lévő két méter magas kilátóról fantasztikus kilátás nyílik a St. Gilgen-i öbölre, beleértve a tóparti sétányt is.

Strobl © STMG/Christian Parzer

Maszk és 2G

A Wolfgangseer Advent 2021. november 19-én nyitja meg kapuit. A Wolfgang-tavi Advent idén is három városban, St. Gilgenben, Stroblban és St. Wolfgangban látogatható a legmagasabb biztonsági és higiéniai követelmények mellett, mint például a 2G-szabályozás és a kötelező maszkok.

A kijelölt adventi kunyhókban St. Gilgenben, Stroblban és St. Wolfgangban a látogatók belépőszalagot kapnak, amely azonosítja őket, mint oltottakat vagy meggyógyultakat, és amelyet a csuklón kell viselniük.

Ezenkívül a látogatókat arra kérik, hogy regisztráljanak vendégként az okostelefonjukon található QR-kód segítségével. A maszkkötelezettség a piaci tartózkodás teljes időtartamára érvényes, és St. Wolfgangban 2021. december 5-ig bezárólag az étel- és italfogyasztás is tilos. Stroblban és St. Gilgenben azonban engedélyezett az ételek és alkoholmentes italok fogyasztása.

Hajóval, adventi vonattal és hegyi vasúttal

St. Wolfgang, St. Gilgen és Strobl hangulatos adventi vásárainak a Wolfgangsee csendes, sötét víztükre ad különleges hátteret. Az érdeklődők hajóval utazhatnak egyik karácsonyi díszben pompázó tóparti településről a másikra.

Vízről is megtapasztalhatjuk a híres Salzkammerguti-tó partján fekvő, gyönyörűen díszített falvak varázsát. Idén a menetrend szerint a hajók minden adventi hétvégén szerdától vasárnapig közlekednek, ahogy a SchafbergBahn is: az adventi vonat a salzburgi talajon lévő középső állomásig közlekedik. Az 1364 méter magasan fekvő Schafbergalmon feldíszített adventi bódék várják az utasokat, ahol kulináris élvezetekkel várják őket, és álomszerű kilátás nyílik a Wolfgang-tóra. Az adventi vasárnapokra különleges tematikus kirándulásokat, például Mikulás- és Christkindl-utakat terveznek.

A Wolfgang-tavi Advent része az új Zwölferhorn felvonó is. Kevesebb mint tizenegy perc alatt 1522 méteres tengerszint feletti magasságba visz: a hegyi állomáson található adventi kunyhók és a gyönyörű fekvésű panorámaút új távlatokat nyit a Salzkammergutra.

A hajókon az FFP2 maszkok használata kötelező, a SchafbergBahn és a Zwölferhorn kötélpálya használatához FFP2 maszkok használata kötelező és a 2G szabály érvényes.

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek