Home Utazási hírek Országok, városok, régiók: A legjobb úti célok 2022-ben
Szerző: vízpartok / Fotó: Auckland (c) pixabay

A tíz legjobb város, ország és régió kiválasztásánál a szakértők különös figyelmet fordítottak a közösségre, a fenntarthatóságra és a sokszínűségre.

2022 legjobb úti céljainak rangsorában részben jól ismert úti célok és néhány meglepetés keveredik – tökéletes inspiráció egy nyaraláshoz, még akkor is, ha egy-egy hosszú távú úti célt a világjárvány miatt nehéz lesz elérni a következő évben.

Cook-szigetek, tengerpart, pálmák, homok, tenger, sziget

Cook-szigetek (c) pixabay

Legjobb országok

A Csendes-óceán déli részén található Cook-szigetek festői távoli fekvésével 2022 legjobb úti céljai között az első helyen landolt. A „Lonely Planet” szerint: „A Cook-szigeteken a hiteles polinéz hagyományok a Dél-Csendes-óceán jövőjét szolgáló merész, úttörő koncepciókkal ötvöződnek.” A koronavírus-járvány után a turisták visszatérésére a szigetország innovatív fenntarthatósági stratégiákat dolgozott ki.

Egyiptom – Tutanhamon sírja felfedezésének közelgő 100. évfordulója és az ezzel kapcsolatos számos új múzeum megnyitása miatt – a tizedik helyen végzett. Mindazonáltal a rangsor megkérdőjelezhető az emberi jogi helyzet és a rezsim kritikusaival szembeni bánásmód fényében. Az Abd al-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök és korábbi vezérkari főnök által tekintélyelvűen vezetett rendszert évek óta masszív bírálatok érik.

A tíz leglátogatottabb ország 2022-ben:
1. Cook-szigetek Dél-Csendes-óceáni térség
2. Norvégia
3. Mauritius
4. Belize
5. Szlovénia
6. Anguilla
7. Omán
8. Nepál
9. Malawi
10. Egyiptom

A legjobb városok

A „Lonely Planet” rangsorában a legjobb városok listájának élén Auckland áll. Az útikönyv szerint nincs még egy ilyen város: 53 vulkán, több mint 50 sziget, három borvidék és számos strand tartozik az új-zélandi metropoliszhoz.

A legjobb utazási célpontok 2022-es listáján a top városok kategóriájában igazi meglepetés született. A németországi Freiburg im Breisgau a legjobb városi úti célok között a harmadik helyen szerepel. Az utazási szakértők ezt a következőképpen magyarázzák: „A macskaköves sikátorokkal, a szép házhomlokzatokkal, a régi egyetemmel és a dóm templomtornya által uralt sziluettel Freiburg a német nyugalom minden kliséjét teljesíti. A szép homlokzat mögött azonban az ország egyik legfiatalabb, legnyugodtabb és legfenntarthatóbb városa vár.” Ez az izgalmas keverék biztosítja az egyetemi városnak a dobogós helyet – a tajvani Tajpej és az éllovas Auckland mögött.

A tíz legnépszerűbb város 2022-ben:
1. Auckland, Új-Zéland
2. Tajpej, Tajvan
3. Freiburg, Németország
4. Atlanta, USA
5. Lagos, Nigéria
6. Nicosia, Ciprus
7. Dublin, Írország
8. Mérida, Mexikó
9. Firenze, Olaszország
10. Gyeongju, Dél-Korea

A legjobb régiók

Vestfirðir (Nyugati fjordok)Fichier:Ísafjörður, Vestfirðir, Islandia, 2014-08-15, DD 046.JPG

Vestfirðir (Nyugati fjordok) (c) wikipedia/Diego Delso, delso.photo ,CC-BY-SA

A vad és szinte érintetlen izlandi Vestfirðir (Nyugati fjordok) egy nagyon távoli régió került a legjobb régiók első helyére. A „Lonely Planet” így ajánlja: „Kövesse a tengerparti utakat, fedezze fel a festői falvakat, a látványos tájakat, Izland mesés történelmét és a bőséges vadvilágot.” A Nyugati fjordokon található a Hornbjarg-szikla Izland egyik legnagyobb élőhelye a tengeri madarak számára.

Az amerikai Nyugat-Virginia távoli és érintetlen természetével a második helyre került.

A harmadik helyezett a délnyugat-kínai Mekong folyó mentén fekvő Xishuangbanna. Xishuangbanna egykor meglehetősen egzotikus hátizsákos utazási célpont volt, de mostanra népszerű turistacélponttá vált. Ez meggyőzte a „Lonely Planet” utazási szakértőit: „A jelentős turisztikai beruházásoknak és a Kína és Laosz közötti új nagysebességű vonatnak köszönhetően Xishuangbanna jó úton halad afelé, hogy visszanyerje korábbi státuszát, mint Délkelet-Ázsia közlekedési csomópontja és kereskedelmi központja”.

A tíz legnagyobb régió 2022-ben
1. Vestfirðir (Nyugati fjordok) Izland
2. Nyugat-Virginia, USA
3. Xishuangbanna, Kína
4. Heritage Coast, Kent, Anglia
5. Puerto Rico
6. Shikoku, Japán
7. Atacama-sivatag, Chile
8. Scenic Rim, Ausztrália
9. Vancouver-sziget, Kanada
10. Burgundia, Franciaország

Kövess minket!