Home Úti cél Sokak szerint az Isola Bella az egyik legelbűvölőbb pontja Olaszországnak
Szerző: vízpartok / Fotó: Isola Bella (c) pixabay

A Borromeo-öbölben, Stresa és Pallanza között, a Lago Maggiore-tó partján fekvő kedves Borromeo-szigetek tökéletes hétvégi pihenést, vagy akár hosszabb nyaralást nyújtanak a tó partján.

Az Ernest Hemingway által kedvelt és a brit királyi családok kedvenc úti célja, a Borromeo-szigetek szigetcsoportja három szigetből, az Isola Bellából, az Isola Madréből és az Isola dei Pescatori, az Isolino di San Giovanniból szigetből és egy sziklából, a Scoglio della Malgherából áll.

A 14. században a Borromeo család, a terület nagyhatalmú, eredetileg Firenzéből származó feudális urai megszerezték a szigeteket, és megkezdték átalakításukat. Ma is a család tulajdonában van Isola Bella és Isola Madre.

Isola Bella (c) flickr/Gianluca Colombi

Az Isola Bella fő ékességei a valószerűtlenül szép kertek

Isola Bellán található a Palazzo Borromeo is. A 17. századból származó épület a barokk művészet kincsestára, több mint 20 szobája márványokkal, faliszőnyegekkel, stukkókkal és festményekkel gazdagon díszített. Ne hagyja ki a Berthier Galériát Tiziano, Guido Reni, Correggio és Raffaello műveivel, valamint a barlangokat, amelyek tökéletesek a nyári hőségből való lehűléshez.

Az Isola Bella csodálatos kertje tele van egzotikus növényekkel, a pávák, papagájok és fácánok szabadon mozognak a szobrok és szökőkutak közt, egy trópusi ország varázsával ajándékozva meg a látogatót. Az olasz stílusú, lépcsőzetes kertben tíz teraszt építettek mintegy 32 m magasságban. A látványt a citrom- és narancsfák, cédrusok, babérfák, magnóliák, parafa-tölgyek, szentjánoskenyérfák, kaméliák, leánderek zöldje és színpompás kavalkádja teszi felejthetetlenné.

A szigetet III. Borromeo Károly feleségéről, Izabelláról nevezték el; ő volt az, aki ezt a lakatlan sziklát elegáns, varázslatos szigetté tette. A palotát különleges elképzelés szerint tervezték meg. Azt a hatást akarták elérni, mintha az épület vitorlásként suhanna a Lago Maggiore vizén.

A palotában láthatjuk azt a hálószobát is, ahol Napoleon és Josephine 1797-ben aludt.

Az Isola Madre a három sziget közül a legnagyobb

Itt található a Palazzo Borromeo, a Borromeo család nemesi rezidenciája, ahol megcsodálhatjuk a korabeli bútorokat, portrékat, porcelánokat, a látványos velencei termet trompe l’oeil díszítésekkel és az eredeti „színházi bábokat”.

A 18 hektáros angol kertben több mint 2000 virágfaj található a világ minden tájáról, köztük egzotikus növények és ritka fajok. A parkban szabadon kószálnak a fehér pávák.

Isola dei Pescatori, a hajdani halászfalu

Az Isola dei Pescatori, vagy Isola Superiore az egyetlen, ahol állandóan egy kis közösség lakik. Egykor halászoknak adott otthont, és még mindig megőrizte eredeti építészeti struktúráját, festői sikátorokkal és piaccal, ahol helyi kézműves termékeket lehet vásárolni.

A sziget kiváló éttermekkel is büszkélkedhet.

Kövess minket!