Home Úti cél Vorarlbergi nyertesek: Ez a 4 hegyi tó Ausztria kedvence

Az ORF nézői nyolcadik alkalommal választották meg a „legszebb helyüket” a Ausztria nemzeti ünnepén.

A nyolcadik „9 hely – 9 kincs” adásban a győzelem immár negyedszer került Vorarlbergbe. Korábban a Formarinsee (2015), a Körbersee (2017) és a Lünersee (2019) vihette el a címet Vorarlbergbe.

„A vorarlbergi embereknek szuper szép helyei vannak, tökéletesen tudnak telefonálni, és azt hiszem, most már tényleg sok rajongójuk van egész Ausztriában. Nagyon-nagyon köszönöm” – mondta a szavazás után Kerstin Polzer, a „Vorarlberg heute” műsorvezetője.

2021: Wiegensee, egy különleges természeti szépség

A Wiegensee a vorarlbergi Montafonban, Partenen felett, több mint 1900 méteres magasságban található, és csak gyalogosan közelíthető meg. A Versalspitze lábánál fekvő kis tó a nevét festői fekvéséről kapta, amely egy lejtő mélyedésében, egy úgynevezett bölcsőben található. A gleccserek olvadásából alakult ki, amely számos tavat hagyott ott.

De nemcsak a fekvése teszi különlegessé a Wiegensee-t: nagyon ritka és ezért nemzetközi jelentőségű a szokatlan növénytakarója. Füvek és mohák nőnek ki a parttól a vízfelszínre, és idővel sűrű hálózatot alkotnak ott – az úgynevezett „Schwingrasen”-t.

A Montafonban található Wiegensee tavat hegyi fenyőmocsarak, mocsárszemek és szikes mocsarak veszik körül.

Ez az instabil növénytakaró nem járható. Ezért a kirándulók számára fából készült gyaloghidakat építettek, hogy az érzékeny láprét érintetlen maradjon.

Erre a védelemre azért van szükség, mert a 2000 méter körüli magasságban a nyarak nagyon rövidek, és a növényeknek túl kevés idejük van a regenerálódásra és az újbóli növekedésre.

A Wiegensee másfél-két órás gyaloglással érhető el, de ebben a természeti paradicsomban az út már a cél. A túra a Verwall európai védett terület rendkívüli táján vezet keresztül. Ez a terület 120 négyzetkilométeres, és ezzel Vorarlberg legnagyobb védett területe.

A magashegyi táj még mindig nagyon természetközeli: a meredek, füves hegyoldalakon otthonosan mozognak a mormoták, a zergék és a kőszáli kecskegidák, a feketególya, a mormota, a vándorsólyom vagy az aranysas.

2019: Lünersee, sárkány lakhelye

A közel 2000 m magasban fekvő kis hegyi tavat hegyi felvonóval vagy egy 6 km hosszú alpesi úton érhetjük el.

A tó mélyén a ma is élő néphagyomány szerint egy gonosz sárkány lakik. A gyönyörű környezetben megkerülhetjük a tavat (6,5 km). Ha szerencsénk van, láthatunk mormotákat, kőszáli kecskéket.

2013-ban nemcsak turisták jártak a Lünersee-nél, hanem a nácik állítólagos kincseit kereső kincsvadászok is. A „kincs” valójában az elhurcolt zsidóktól elrabolt vagyontárgyak voltak. Ezt az SS-tag Wilhelm Gross tárta fel röviddel kivégzése előtt, s egy amerikai kihallgató tisztnek is beszélt róla. A második világháború utolsó napjaiban a németek vélhetően számos, a dachaui koncentrációs táborból lopott ékszert, bélyegkülönlegességet és aranyrudat ástak el négy fémdobozban. A tábor foglyaitól elvett értékeket München és az Arlberg-hágó közelében rejtették el, azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy később felkutatják őket.

1956-ban minden, a „kincs” megtalálásával kapcsolatos remény szertefoszlani látszott, amikor a tavon duzzasztógát épült, s elárasztották a partokat. 2013-ban azonban egy amerikai kincsvadász engedélyt kapott, hogy a tóban keresgéljen, azonban semmit sem talált.

2017: Körbersee, ritka növényvilága egyedülálló

A lélegzetelállító fekvésű hegy tó, a Körbersee a maga 5 hektárjával Vorarlberg apró tavai közé tartozik.

A Lechtaler Alpen kellős közepén, 1656 méter magasan fekszik. Csak gyalogosan közelíthető meg. Nemcsak csodálatos fekvése, de a vízminősége is egyedülálló. Természetvédelmi terület ritka növényvilággal, sok-sok mormotával.

A kis hegyi tó vize ivóvíz minőségi, fürödni is lehet benne, de a legforróbb napokon is csak 14 fokos. Déli partján állva egy káprázatos hegy, a Widderstein tükröződik vissza a kristálytiszta vízben.

A tótól 125 méterre található egy két üléses libegő, amely a Falkenkopf hegyre vezet.

2015: Formarinsee, kőszáli kecske otthona

A Formarinsee Lech am Arlberg közelében, 1.793 m magasban fekszik.

Az 500 m hosszú, 400 m széles és 17 méter mély tavat a hó olvadásakor keletkező víz táplálja.

A tó partján üldögélve és a fölémagasodó, westernfilmekre emlékeztető látványt nyújtó 2.704 m magas Rote Wandot csodálva, pillanatok alatt elfeledik az túrázók a hátuk mögött hagyott kilométerek fáradtságát.

A Rote Wand körül él Európa egyik legnagyobb kőszáli kecske kolóniája, kb. 400 példánnyal.

Az eddigi győztesek

  • Grüner See a stájerországi Tragößben (2014)
  • Formarinsee és Rote Wand Vorarlbergben (2015)
  • Kaisertal Tirolban (2016)
  • Körbersee Vorarlbergben (2017)
  • Schiederweiher Felső-Ausztriában (2018)
  • Lünersee Vorarlbergben (2019)
  • Strutz Malom Stájerországban (2020)

Kövess minket!