Home Zöldpart Indul a II. Bodrogi PET Kupa folyótisztító és hulladékgyűjtő verseny
Szerző: MTI / Fotó: Bodrogkeresztúr. A megáradt Tisza és Bodrog folyók között elöntött Bodrogköz a bodrogkeresztúri kilátóból fotózva 2021. február 13-án. MTI/Balázs Attila

Szeptember 9-én indul a II. Bodrogi PET Kupa folyótisztító és hulladékgyűjtő verseny, amelyen a csapatok Bodrogolaszi, Olaszliszka és Szegi érintésével tisztítják meg a Tiszát és szeptember 12-én délután Bodrogkeresztúron érnek célba – közölte a Tiszai PET Kupa ötletgazdája, szervezője, a Természetfilm.hu Egyesület közleményben.

Résztvevők készülődnek a II. Bodrogi PET Kupa folyótisztító és hulladékgyűjtő verseny rajtja előtt Sárospatakon 2021. szeptember 9-én. A csapatok Bodrogolaszi, Olaszliszka és Szegi érintésével tisztítják meg a Tiszát és szeptember 12-én délután Bodrogkeresztúron érnek célba. MTI/Balázs Attila

Az II. Bodrogi PET Kupa részeként lesz szerdán a pillepalack hajók építése Sárospatakon. A Bodrog bal partján, a Sárospataki várral szemközti oldalon készülnek a hajók.

6 csapat pethajóval indul, hozzájuk csatlakoznak a kenus különítmények. A versenyben fontos szerepet kap a PET Kupa önkéntes csapata. Az ERASMUS+ program 5 ország 1 folyó projektjének részeként pedig határon túli iskolák tanárai is érkeznek a rendezvényre.

A versenyt a PET Kupa legújabb fejlesztése, a Pontonkonvoj kíséri. Az úszó létesítmény a folyótisztítók hatékonyságát szolgálja és a felszerelések tárolásában nyújt segítséget. A begyűjtött hulladék nagy részét újrahasznosítják.

A csapatok munkáját, a tavaly debütált gyorsreagálású hulladékgyűjtő hajó, a PETII is támogatja, amely egyes napokon 1,5-2 tonna bezsákolt hulladékot vesz át a csapatoktól a vízen.

A vízi hulladékgyűjtést a Bodrog menti településeken tájvédelmi és kulturális programok kísérik, Olaszliszkán és Bodrogkeresztúron pedig két új Lebegő Kikötőt avatnak fel a résztvevők.

A tájékoztató szerint a rendezvényt megelőzi a PET Kupa TidyUp/Forrástól a torkolatig nemzetközi programja részeként végzett takarító akció, ahol a szlovák résztvevők a magyar módszertan szerint takarítják az előre feltérképezett szennyezett helyszíneket. A program során a Bodrog 26 folyamkilométer hosszú, határon túli (14 fkm) és hazai (12 fkm) szakaszát tisztítják meg a résztvevők.

Csaknem kilenc tonna hulladék gyűlt össze a II. Bodrogi PET Kupán

Csaknem kilenc tonna, összesen 1256 zsák hulladék gyűlt össze a II. Bodrogi PET Kupán, a rekord mennyiségű hulladékot a programon részt vevő csapatok a folyó Sárospatak és Bodrogkeresztúr közötti szakaszán négy nap alatt gyűjtötték össze.

A Bodrog folyón második alkalommal megrendezett környezetvédelmi programnak köszönhetően egyes ártéri területeket sikerült teljes egészében megtisztítani. A versenyen összesen hat pethajó, valamint a versenyhez csatlakozó három kenus csapat vett részt. Az újrahasznosított tiszai hulladékból készült PET Kupát a 331 zsák hulladékot összegyűjtő Siemens Evező-SÖK csapata vehette át, az önkéntesek ezen kívül a Bodrog hőse díjat is megkapták, mivel ők gyűjtötték a legtöbb egy főre jutó hulladékot a versenyen.

A begyűjtött hulladék nagy részét újrahasznosították, így valósult meg többek között az a két, műanyag pallókból készült Palackorrú Lebegő Kikötő, amelyeket a verseny során avattak fel a résztvevők Olaszliszkán és Bodrogkeresztúron. A II. Bodrogi Pet Kupa résztvevői ezen kívül új, úszó létesítményeket is felavattak és használatba vettek a vízitúrázáshoz és a további folyómentő akciókhoz.

A II. Bodrogi Pet Kupa versenyt nemzetközi előfutam előzte meg, amely során kenus különítmény indult a szlovákiai Zemplénből, a kezdeményezéshez Szlovákiában iskolások, vízügyesek és helyiek is csatlakoztak. A nemzetközi összefogás kimagasló eredményeket hozott, már a PET Kupa rajtja előtt több mint 3 tonna hulladéktól mentesült a folyó felsőbb szakasza.

Kövess minket!