Home Zöldpart Nincsenek turisták: Bali éhes majmoktól szenved
Szerző: vízpartok / Fotók: Makákók Balin, (c) pixabay

A turisták hiánya miatt a makákók Balin elvesztették mindennapi finomságaikat. Míg korábban a sziget látogatói rendszeresen etették őket banánnal és mogyoróval, most éhezniük kell.

Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint ez oda vezet, hogy a szentnek tartott makákók egyre gyakrabban fosztogatják a helyiek házait élelem után kutatva. Bár mintegy 600 szürke hosszúfarkú makákó él a Bali délnyugati részén fekvő Sangeh falu közelében lévő „Majomerdő” természetvédelmi területen, a turizmus visszaesése miatt nincs elég pénz arra, hogy a majmok elegendő élelemhez jussanak.

Bali, Indonézia, Majom, Park, Koldus, Ellopja, Férfi

A turisták előtt lezárt határok

Normális esetben a turizmus a fő bevételi forrása Bali négymillió lakosának, akik a járvány előtt évente több mint ötmillió külföldi turistát fogadtak.

Mióta a népszerű üdülőszigetre júliusban a koronavírus okozta válság miatt megtiltották a külföldiek belépését, a rezervátumban teljesen összeomlott a turizmus.

A falusiak élelmiszert hoznak a rezervátumba

Attól tartva, hogy a makákók mostantól „vadak és gonoszak” lesznek, a sangehi falusiak maguk visznek gyümölcsöt és egyéb élelmet a rezervátumba. Mivel azonban ők is szenvednek a világjárvány okozta gazdasági válságtól, a rezervátum egyre kevesebb élelmiszeradományt kap.

Bár a majmok elméletileg elméletileg képesek gondoskodni magukról, a rezervátum igazgatója, Made Mohon szerint valószínűleg már túlságosan hozzászoktak a turisták által adományozott ételhez.

A majmok nemcsak éhesek, de unatkoznak is

Ezenkívül a makákók általában inzultálják a látogatókat, például ellopják a napszemüvegüket, megrángatják a ruhájukat vagy a vállukra ugranak – az állatok most viszont nemcsak éhesek, hanem elsősorban unatkoznak is.

„Ezért kértem meg a falusiakat, hogy jöjjenek ide az erdőbe, és játsszanak a majmokkal, és kínálják meg őket élelemmel” – mondta Mohon. „Szerintem minél többet kell emberek között lenniük, hogy ne vaduljanak meg.”

 

Kövess minket!