Home Utazási hírek A Hortobágyi-halastavon madárszínház épül
Szerző: vízpartok / Fotó: mtu.gov.hu

Az egyik legnagyobb, a világon egyedülálló attrakciónak ígérkezik az a Hortobágyi-halastavon épülő madármegfigyelő-hely, amelynek koncepcióját Máté Bence, a világ legtöbbet díjazott természetfotósa dolgozta ki.

Máté Bence – aki munkájáért nem fogadott el semmilyen díjazást – híres az általa épített állatmegfigyelő lesekről, szeretett volna egy olyan Madárszínházat építeni, amely egy busznyi látogatót is képes egyszerre befogadni, ugyanakkor nem zavarja az állatvilágot. Ennek elhelyezésére több helyszín mérlegelése után a Hortobágyot választották.

Máté Bence elmondta, hogy már több mint tíz éve megfogalmazódott benne a Madárszínház terve. Természetfotós projektjei során kezdett tükrös detektívüveggel fedett leshelyeket építeni, amelyek egészen közeli rálátást biztosítanak a legfélénkebb állatok megfigyelésére is; ezt a koncepciót gondolta tovább.

A tervek szerint a hortobágyi kisvasúttól egy tanösvény vezet majd egy 50 méter hosszú, hangszigetelt, akadálymentes alagút bejáratához, ahonnan víz fölött és víz alatt is meg lehet figyelni a Hortobágyi Nemzeti Park élővilágát.

A tervezéskor fontos szempont volt, hogy a megújuló energiát használó épületkomplexum minél jobban a tájba simuljon, így a tó irányából szinte egyáltalán nem is látszik majd.

A látogatók a nádas fedezékén áthaladva egy kisebb kilátóból pillanthatnak majd a tóra és a madármegfigyelő pontra, ahová egy alagút vezeti őket tovább. A látogatási útvonalat egy körre fűzik fel, hogy az érkezők és a távozók ne zavarják egymást.

A Madárszínházat 1 milliárd forint körüli összegből tervezik felépíteni két éven belül.

Az évente mintegy 30 ezres közönséget befogadó látogatóközpontból többek között kócsagok, bakcsók, szürke gémek és fekete gólyák lesznek megfigyelhetők, az érdeklődés függvényében azonban a komplexumot továbbfejlesztenék majd, parti madarak, majd ragadozó madarak megfigyelésére is alkalmassá téve.

A Hortobágy 1300 hektár kiterjedésű édesvízi tórendszere nagyon gazdag madárvilágnak ad otthont, a tóhoz pedig öt kilométeres kisvasút viszi el a látogatókat. A Hortobágy-halastó ma is őrzi az egykori Csúnya-föld és Kondás-fenék mocsarai madárvilágának gazdagságát, így Európa egyik legismertebb madármegfigyelő helye, mintegy 300 madárfaj figyelhető meg itt. A mesterséges tavakat haltenyésztés céljából alakították ki a 19. században, ezeknek a kiszolgálására létesítették a kisvasutat 1915-ben, akkor még lóvontatással. Feladata befelé a haleledel, míg visszafelé a kifogott halak szállítása volt. A Hortobágyi Nemzeti Park azonban megmentette az utolsó szakaszt a felszámolástól, majd a vonalat visszahosszabbították a legnagyobb, Kondás nevű halastóhoz, ahol egy új magaslest és vízi sétányt is építettek.

Kövess minket!