Home Utazási hírek Velencét több mint egyméteres tengerszint-emelkedés fenyegeti
Szerző: vízpartok / Fotó: pixabay

Éghajlat- és tengerkutatók arra figyelmeztetnek, hogy Velence térségében a tengerszint a következő évtizedekben több mint egy méterrel emelkedhet. Ha az éghajlati válságot nem lassítjuk le határozottan, 2100-ra akár 120 centiméteres emelkedés is lehetséges. Szélsőséges forgatókönyvként 170 centiméter körüli emelkedéssel számolnak.

Ez a „Natural Hazards and Earth System Sciences” című tudományos folyóiratban a héten közzétett elemzések eredménye. A projektben a velencei és az apuliai Lecce-i egyetemek, valamint az olasz tengerkutató intézet (ISMAR) vett részt. A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy az éghajlatváltozás miatt emelkedő tengerszintet sürgősen figyelembe kell venni Velence és más tengerparti városok várostervezése során.

A „MOSE” megaprojekt, amelynek keretében a velencei kikötő három bejáratánál mobil árvízvédelmi kapukat állítottak fel, jelenleg Velencét hivatott megvédeni az árvizektől. A tudósok előrejelzése szerint a gátnak 2075-től kezdve szinte egész évben zárva kellene maradnia, hogy megvédje a várost a tengertől – ami rendkívüli hatással lenne a lagúnaváros környezetére és gazdaságára.

Jövőre belépődíjat kell fizetni Velencében az egynapos látogatásért

2022 nyarától a turistáktól akár 10 eurót is elkérhetnek majd Velence meglátogatásáért.

A látogatók várhatóan elektromos belépőrendszeren keresztül juthatnak majd be a városba. Ez alól a velencei lakosok, hozzátartozóik és a hat éven aluli gyermekek mentesülnek majd.

A javasolt díj 3 és 10 euró között fog változni, attól függően, hogy az turisták az elő- vagy utószezonban látogatnak-e a városba. A tervek szerint azok, akik helyi szállodákban, tehát a városban szállnak meg, mentesülnek majd a díj alól.

Kövess minket!