Home Strand Playa de Gulpiyuri: Elrejtett gyöngyszem a spanyol tengerparton
Szerző: vízpartok / Fotó: Playa de Gulpiyuri (c) flickr/chausinho

Az asztúriai Naves kis falu közelében található Spanyolország vitathatatlanul legkülönlegesebb strandja – a Playa de Gulpiyuri strandon ugyanis tengervízben lehet úszni, annak ellenére, hogy a szárazföld belsejében van.

Ha az asztúriai Llanes településen található Naves kis falujától néhány száz métert teszünk meg, egy olyan természeti csodára bukkanunk, amely egyedülálló Spanyolországban, sőt talán még a világon is: a Playa de Gulpiyuri, egy gyönyörű, mindössze 50 méter széles strand.

A különlegessége: a szárazföldön található, körülbelül száz méterre a Kantábriai-tenger partjától, mégis lehet itt tengervízben úszni.

A hullámok egy földalatti barlangrendszert mosnak át, amelyet a sós víz vájt a kőbe. Ezért a Playa de Gulpiyuri strandon is van apály és dagály, akárcsak a tengeren – ha a víz emelkedik, a kis strand rövid időre szinte teljesen eltűnik.

Ez a kis oázis, amely a tengertől távol helyezkedik el, a jégkorszak alatt kezdett kialakulni, amikor a tenger lassan utat tört magának a barlangokon és sziklákon keresztül a dagály idején. A földalatti járatok bonyolult rendszerén keresztül a sós víz az örvénybe ömlött. A közeli Vizcayai-öbölből érkező óceáni víz folyamatosan áramlik, életben tartva ezt a kis paradicsomot.

Az egyedülálló strandot egyébként csak gyalogosan lehet megközelíteni; ha autóval érkezik, akkor körülbelül másfél kilométerrel arrébb kell hagyni. A Gulpiyuri strand eléggé eldugott és nehezen megközelíthető, de a GPS-térképek segítségével elérhető, így nyáron elég sok turista keresi fel.

Kövess minket!