Home Zöldpart Burgenlandi tavak: Drámai helyzetben a Zicksee
Szerző: vízpartok / Fotó: Zicksee (c) pixabay

Az ORF híradása szerint a Zicksee aranykorának vége – míg 25 évvel ezelőtt külön szörfklub indult, ma már térdig sem ér a víz, erősítette meg Christian Sailer, az állami vízügyi szolgálat munkatársa.

„Jelenleg valóban a legalacsonyabb vízállásnál tartunk, amit 1975 óta valaha is mértünk.”

Nagyon magas szennyezettség

A Zicksee vize csak 25-30 cm mély. A növényzettel benőtt parttól a vízpartig már 80-100 méter széles a távolság – és éppen ezen a területen élő vízimadarak miatt sok toll és madárürülék is található. St. Andrä am Zicksee polgármestere, Andreas Sattler megerősítette, hogy a fennmaradó víztömeg szennyezettsége már most is nagyon magas – a fürdésről, ha egyáltalán lehetséges, lemondanak.

„Mi vagyunk az utolsó víztározó, ahol az állatok még találnak vizet. Természetesen a madarak nagy számban gyűlnek össze, és a tóba is ürítenek.”

Hőség és szárazság sújtja Zicksee-t

Az alacsony vízszintért itt is az éghajlatváltozás a felelős – a hőség és az aszály évek óta megterheli a Zicksee-t, és a vízszint évek óta csökken. Eközben a tóba a talajvízből vizet vezetnek, hogy legalább a jelenlegi alacsony vízszintet fenntartsák. Másodpercenként 100 liter víz folyik a Zicksee-be, de nem tudják megemelni a vízszintet, mert szinte az egész elpárolog vagy elszivárog.

A tavaly felállított burgenlandi tartományi munkacsoport terveiben van egy halvány reménysugár: elképzeléseik szerint néhány éven belül a Mosoni-Duna vizét Seewinkelbe vezetnék, többek között a felszín alatti vizek feltöltése céljából. A Zicksee-t a talajvíz és az eső is táplálja.

Kövess minket!