Vadregényes tájak: Vizes élmények a Nemzeti Parkokban

2021. augusztus 13.

Szerző: vízpartok / Fotó: Kenutúra a Fertőn a Csárdakapui-csatorna és a Kláder-tó között(c) mtu.gov.hu

Fertő tó, Dráva, Körösök: Nyári élmények vadregényes vizeinken. A Nemzeti parkok szinte kifogyhatatlan látnivalóval, élménydús programokkal várják a természetkedvelőket.
hetedhetshop.hu

LAPPANTYÚK NYOMÁBAN A DUNA-DRÁVA NEMZETI PARKBAN

Vadregényes tájaival, egyedülálló élővilágával, különleges történelmi és kulturális értékeivel várja a látogatókat az idén 25 éves Duna-Dráva Nemzeti Park: 3 látogatóközpont, 6 barlang, 1 arborétum, 4 tematikus bemutatóhely és 5 szálláshely közül válogathatnak az érdeklődők.

Emellett 23 tanösvényt bejárva fedezhetik fel a térség növény- és állatvilágát, természeti kincseit. Az elmúlt években  megvalósult a Bezerédi-Duna-ág rehabilitációja, a Nagyharsányi Szoborpark új fogadóépülettel és Kikerics panoráma-sétánnyal bővült, a mecseki Jakab-hegyen pedig a felújított Új templom turistapihenő várja a kirándulókat.

A Dráva Kapu Bemutatóközpontban is új, interaktív természetismereti kiállítás mutatja be a folyó élővilágát.

A Duna-Dráva Nemzeti Park mellett az igazgatóság működési területén 5 tájvédelmi körzet és 19 természetvédelmi terület található, a nemzeti park teljes területét lefedi a Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátum. A nemzeti park jellegzetes természeti értékei szorosan kötődnek a vizes élőhelyekhez, amelyek olyan különleges fajoknak nyújtanak otthont, mint a drávai tegzes, a magyar színjátszó lepke, a szávai vízicsiga, a magyar és német bucó, a leánykoncér, vagy a dunai ingola. A térségben található hazánk legerősebb rétisas és fekete gólya állománya, a szakadó partok pedig az üregben fészkelő madaraknak, partifecskéknek, gyurgyalagoknak, szalakótáknak biztosítanak ideális élőhelyet.

A nemzeti park egész évben színes programokat kínál az ide érkezőknek. Szakvezetéses túráiknak köszönhetően megismerhetjük a térség egyedülálló élővilágát. A látogatók körében népszerű a kenutúra, amelynek köszönhetően a Gemenci erdőben található vadregényes Vén-Duna ígér maradandó élményt, vagy a lappantyúk nyomában járva a Barcsi borókásban az éjszakai erdő hangulatának megismerésére is lehetőség nyílik. A látogatókat ezen kívül 10 darab, letölthető vezetőfüzettel végigjárható e-tanösvény is várja.

Fertő-Hanság és Őrségi Nemzeti Park - Hajnali madárles

Fertő-Hanság és Őrségi Nemzeti Park – Hajnali madárles (c) mtu.gov.hu

NYÁRI ÉLMÉNYEK VÍZEN ÉS KERÉKPÁRON A HANSÁG VIDÉKÉN

Hajó- és kenutúrákkal, kerékpározási lehetőségekkel és különleges környezeti nevelési programok segítségével ismerhetik meg az érdeklődők a fennállásának 30. évfordulóját ünneplő Fertő-Hanság Nemzeti Parkot. Az igazgatóság látogatóközpontja, 7 tanösvénye, 1 erdei iskolája, 2 tematikus bemutatóhelye és 2 szálláshelye minden korosztály számra kínál kikapcsolódási lehetőséget.

A fertőújlaki Csapody István Természetiskolában az állandó kiállítások mellett hamarosan új tárlattal is bővül a kínálat: az intézmény névadója, a neves botanikus Csapody István számos relikviáját mutatják be a nagyközönségnek. A Hanság élővilágával emellett az öntésmajori bemutatóhelyen is megismerkedhetnek a gyerekek a nyár folyamán.

A Fertő-Hanság Nemzeti Parkba érkező látogatókat a szakvezetéseknek köszönhetően egyedi, sokszor a laikus szem elől megbújó élmények várják. A biciklitúrákat kedvelőknek lehetőségük van kerékpárbérlésre is a Kócsagvárban, a Lászlómajor Látogatóközpontban, valamint a Csapody István Természetiskolában, ahol többfajta túraútvonal közül választhatnak.

Körös

Körös (c) mtu.gov.hu

ERDŐREZERVÁTUM, VADVÍZ, MADÁRVÁRTA A KÖRÖSÖK MENTÉN

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság is változatos élővilággal, vadvizekkel, mocsarakkal, látogatóközponttal, tanösvénnyel, természetiskolával, népszerű vezetett túrákkal csalogat minden korosztályt.

Akár motorcsónakkal, akár kerékpárral, vagy éppen gyalogosan járjuk be a mintegy 52 ezer hektár területű nemzeti park valamely szegletét, számtalan különlegesség vár ránk. A Körös-Maros Nemzeti Park teljes területe 52.125 hektár, amelyből mintegy 6.419 hektár fokozattan védett, 61 hektár erdőrezervátum és 5.486 hektár a nemzetközi jelentőségű vadvizek körébe tartozik, a Ramsari-egyezmény védelmét élvezi. A nemzeti park 13 mozaikból áll, ahol az egyes területrészek az ősi táj töredékekben fennmaradt élőhelyeinek, folyóinak, mocsarainak és pusztáinak egy-egy darabját őrzik az utókor számára. A kiemelt védelem biztosítja az élővilág változatosságának fenntartását, amelynek megismerésére, bemutatására az igazgatóság számos létesítményt üzemeltet és élményadó programot kínál.

Az Alföld ezen értékes szegletének világát, a térség természeti-, táji- és kulturális értékeit három látogatóközpont, egy tematikus bemutatóhely, három természetiskola, valamint hét tanösvény mutatja be élményszerűen. A Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont és a Bihari Madárvárta a védett területektől csupán egy karnyújtásnyira, közel 100 személynek nyújt színvonalas és pénztárcabarát szállást. Az átélt élményekről évente mintegy 100.000 látogató számolhat be.

Néhány népszerű túra a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság élménytárából:

Motorcsónak túra a Hármas-Körös felső szakaszán: a szarvasi szivornyát ellátó tápcsatorna torkolatától a Hortobágy-Berettyó folyó árvízkapujáig eső folyószakasz motorcsónakos bejárása az Aranyos és Borza szentély típusú holtágak érintésével.

Körös-menti túra e-bike-kal: A Körösvölgyi Állatparkból indulva kényelmes kerekezést kínál a Szarvasi Arborétum előtt, a Körös-ártér részterület határához. A gáton továbbhaladva már az ártéri erdő kíséri a résztvevők útját. Ezt követően a Halászteleki tanösvény tíz információs táblán keresztül mutatja be az egykori ártéri táj történetét és az itt élő növény- és állatvilágot. Néhány kilométer megtétele után a Hármas-Körös két különösen szép, úgynevezett „szentély-típusú” holtágához, az Aranyosi- és a Borza-holtágakhoz érnek a résztvevők, ahol megcsodálhatják az ártéri erdő fáira felkúszó vadszőlők alkotta fátyoltársulást. A Körös-ártéren olyan ritka madarak költenek, mint a fekete gólya, vagy a rétisas. Szarvas felé egy újabb víztest, a Nagyfoki-holtág mellett kerekezve érnek vissza a túrázók a Körösvölgyi Állatparkba.

Kastélytörténeti túra: a hosszabb távot kedvelők résztvehetnek a Kastélytörténeti szakvezetéses túrán. A mintegy két órás, 20 kilométeres kerekezés célja megmutatni a résztvevők számára azt az egyedi atmoszférát, ami Szarvast és környékét oly meghatározóan jellemzi. A táj és az épített műemléki környezet szerves egységét, amely garantáltan elvarázsol minden ökoturistát. A kastélyok titokzatos múltjára és a környéki táj festői hangulatára felfűzött tematikus kirándulás kiinduló pontja az Anna-liget gyöngyszeme, a Csáky-kastély műemléképülete, majd piramis tölgyek és ültetett hársfasor kíséri a túrautat. A Holt-Körös partján a különleges mocsári ciprusokat csodálhatjuk meg, majd ezt követően a nosztalgikus Erzsébet-hídon átkelve, a Vízi színház mellett elhaladva, a belváros szívében érhetjük el a túra következő állomását, a Mittrowszky-kastélyt és a Szarvas szobrot, a Bolza-kastély páratlan látványában pedig a Holt-Körös hídról gyönyörködhetünk. A 19. század elején épült, 1000 négyzetméteres kastély és nyugati homlokzata, az előkerttel, az ott álló Romulust és Remust szoptató farkasanya szobrával a város jelképévé vált. A túra végén a résztvevők a Hármas-Körös töltés gátján, védett érték látnivalói között kerekeznek el, hogy a híres Hunyadi-Rudnyánszky kastélyt is birtokukba vegyék.

hetedhetshop.hu

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek