Home Utazási hírek Ökologikus szemléletű zöldfelület-fejlesztés indul Pünkösdfürdőn
Szerző: MTI / Fotó: Pünkösdfürdő, 2021. július

Ökologikus szemléletű zöldfelület-fejlesztés indul hamarosan Pünkösdfürdőn, a Barát-patak és Pünkösdfürdő között várhatóan az év végére egy hét hektáros új park jön létre a Radó Dezső Terv részeként – közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

A fővárosi önkormányzat saját beruházása a Főkert Nonprofit Zrt. lebonyolításában valósul majd meg, így a Római-part mellett egy újabb rekreációs területtel bővülhet a Duna-part Óbudán.

A hét hektáros új park 685 fával, több ezer cserjével, évelővel gazdagítja a gyepes gátoldalt, árnyékot is teremtve azon a másfél kilométeres szakaszon.

A Főpolgármesteri Hivatal kiemelte, a parton „az előző városvezetés terveitől jóval kisebb költségvetésből” olyan modern szemléletű, környezettudatos, új tervezői megközelítéssel létrejött fenntartható zöldfelületet alakítanak ki, ahol egyaránt lehetőség nyílik pihenni, játszani, sportolni.

A fennmaradó összegből a tereprendezés és a csatlakozó sétány – a Kossuth Lajos üdülőpart – felújítása mellett a félbehagyott árvízvédelmi beruházást is befejezik.

A területet eltérő karakterű, többféle élőhelyet bemutató részekre osztották, a más-más funkciójú zónák jobban elkülönülnek a park használóinak igényei szerint.

A pihenőpark részeit egy kanyargó sétaút, interaktív tanösvény fűzi össze. A parkban játszóteret, sport- és piknikteret, pétanque-pályát, kerékpáros pihenőket és szabadtéri fitneszparkot alakítanak ki.

A projekt teljes költsége 1,1 milliárd forint, a beruházás befejezése ez év végére várható.

Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes elmondta: a 2019-ben hivatalba lépett városvezetés kész terveket örökölt, amelyeket mind a főváros, mind a III. kerület „nagyon monofunkciósnak és pazarlónak” tartott. A főváros ezért megbízta a Főkertet, hogy egy új, természetbarát koncepciótervet készítsenek a part felújítására. A terv véglegesítése során többször is egyeztettek a helyi lakosokkal.

Kiss László (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) Óbuda-Békásmegyer polgármestere örömét fejezte ki, hogy a zöldberuházással végre rendezett terület lesz a pünkösdfürdői gát környéke. Úgy fogalmazott: „fontos volt számunkra, hogy a leendő látogatók, azaz a családok, a biciklisek, a kutyások, a sportolók mind-mind magukénak érezhessék majd a parkot, ezért a pontos tervekről, a különféle funkciókról az itt élőkkel többlépcsős lakossági fórumokon egyeztettünk, és a véleményeket, a kért változtatásokat be is építettük a koncepcióba.”

Kövess minket!