Home Strand Eltűnt egy strand a Cinque Terrén
Szerző: vízpartok / Címlapfotó: Corniglia (c) (c) flickr/Lassi Kurkijärvi

Corniglia, a Cinque Terre egyik leglenyűgözőbb faluja, csodálatos strandja a tenger eróziója miatt eltűnt. A természet ereje néhány évtized alatt szó szerint „felemésztette” azt a földsávot, amely egykor oly sok turistát fogadott a nyári szezonban.

Corniglia strandja a régi vasútállomás alatt helyezkedett el, amelyet egy impozáns sziklaszirt védett. Ez a kristálytiszta vízzel borított fehér kavicsokból álló kis félhold menedék volt sok helyi lakos számára, akik a tengerparton akartak pihenni, de sok turista számára is, akik a falu szépségének megtekintése után egy fürdőzésben kerestek felfrissülést.

A rövid lépcsősoron könnyen megközelíthető strand volt a legnépszerűbb Cornigliában – amely az egyetlen olyan falu a Cinque Terrén, amely nem közvetlenül a tengerre néz. Ma már sajnos nincs ott. A képek, amelyeket a közösségi oldalakon tettek közzé különböző felhasználók, akik szemtanúi voltak a hihetetlen változásnak, nem hagynak kétséget.

Fájl: Corniglia Beach Cinque Terre.jpg

 Coniglia strandja 2018-ban (c) wikipedia/Federica Cidale

A tenger eróziója, amely egész partszakaszokat emészt fel erejével, eltüntette a cornigliai strandot. A folyamat pedig igen gyors volt, hiszen az akkoriban igen zsúfolt tengerparti üdülőhely legszebb fotói közül néhány mindössze három évtizeddel ezelőtt készült.

Bámulatos, hogy a víz hogyan képes ilyen módon megmutatni lendületes természetét, elnyelve a gyönyörű liguriai partvidéket.

Corniglia tengerpartja, amelyet a falu központjából nyíló ösvényen lehetett könnyen megközelíteni, mára csak kitörölhetetlen emlék maradt sokak emlékezetében, akik régóta látogatják. Ma azok, akik néhány órát szeretnének a tengerparton tölteni, a falutól nem messze fekvő Guvano strandját kereshetik fel. Sajnos, még ezt a strandot is szinte lehetetlenné vált szárazföldön megközelíteni, mert az oda vezető út szörnyű állapotban van.

Kövess minket!