Fertő tó: Az osztrák Zöldek a magyar kormánytól féltik a tavat

2021. augusztus 5.

Szerző: ORF / Fotó: Fertő tó (c) pixabay

A Fertő tó magyarországi oldalán Fertőrákosnál jelenleg is folynak a nagyszabású idegenforgalmi fejlesztés munkálatai. Az UNESCO szerint veszélyt jelenthet a Fertő-táj osztrák-magyar világörökségi területére. Az osztrák Zöldek bátrabb fellépést sürgetnek.

A Fertőrákosi-öbölben megvalósuló magyar turisztikai beruházással kapcsolatban osztrák-magyar kétoldalú munkacsoport felállítását szorgalmazzák a Zöldek. A közös szakértői bizottság feladata a magyar kormány terveinek értékelése lenne.

A kisebbik kormánypárt javaslatával kapcsolatban magyar kollégájához fordul hamarosan Leonore Gewessler környzetvédelmi miniszter – derül ki az ORF híradásából.

A Zöldek burgenlandi szervezete azt szeretné, hogy a projektet a majdan megalakuló kétoldalú bizottság zárójelentéséig állítsák le a magyarok.

Ahogy arról a Kronen Zeitung is beszámolt, az osztrák környezetvédelmi miniszter arra is szeretné felhívni a területért felelős Palkovics László innovációs és technológiai miniszter figyelmét, hogy a projektnek határon átnyúló hatásai is lehetnek – ennél fogva pedig a magyar félnek Ausztriát is be kellett volna vonnia a projekt környezeti hatásvizsgálati folyamatába.

A projektet ehelyett egy kétoldalú szakértői csoport vizsgálhatná meg, ezzel kimerítve az összes lehetőséget a beruházással szemben. Regina Petrik, a Zöldek burgenlandi frakcióvezetője ezen kívül a tartományi kormányt is „bátrabb fellépésre“ szólította fel a projekt ügyében.

A Fertő tó magyarországi oldalán Fertőrákosnál jelenleg is folynak a nagyszabású idegenforgalmi fejlesztés munkálatai. A vízitelepen szálloda, parkolók és új kikötők is épülnek. A terveket nemrég leminősítette egy vizsgálat, amit az osztrák Greenpeace megrendelésére végeztek el, az UNESCO világörökségi szakbizottsága, az ICOMOS szerint pedig veszélyt jelenthet a Fertő-táj osztrák-magyar világörökségi területére.

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek