Home Úti cél A Garda-tótól a Lago Maggiore-ig: 4 észak-olasz tó, amely megér egy nyaralást
Szerző: vízpartok / Fotó: Lago Maggiore, Santa Catarina del Sasso (c) inLombardia

Ha egy térképen megnézzük az észak-olaszországi tavakat, azonnal szemet szúrnak: több hosszú víznyelv húzódik az Alpoktól a síkságig. Ezek egykor gleccserek voltak, amelyek évmilliók alatt a hegyekből dél felé haladtak a síkságok felé, hatalmas nyelvmedencéket alkotva. A jég elolvadása után megmaradtak a felső-olasz tavak, amelyek ma látványosan illeszkednek Észak-Olaszország tájképébe.

Ráadásul az észak-olaszországi tavak könnyen megközelíthetőek autóval vagy vonattal. Több észak-olaszországi repülőtérnek köszönhetően a tavak gyorsan elérhetők repülővel is. Bemutatjuk a négy legnagyobb észak-olaszországi tavat – és elmondjuk, miért érdemes oda egyszer mindenképpen elutazni.

1. Garda-tó/Lago di Garda

Tó, Garda-Tó, Olaszország, Lombardia, Csónak, Komp

Garda-tó (c) pixabay

A Garda-tó alig 370 négyzetkilométerével nemcsak a legnagyobb az észak-olasz tavak közül, hanem egyben Olaszország legnagyobb tava is. Veronától északnyugatra, magas hegyek, olajfaligetek és szőlőültetvények között fekszik.

Lélegzetelállító szépségének különlegessége a tájképi sokszínűségében rejlik: északon a partot a Garda-hegység több mint 2000 méter magas hegyvonulata veszi körül, amely a legjobb feltételeket és kilátást kínálja a túrázóknak és a hegyi kerékpárosoknak. Dél felé, a Pó-síkság felé a part egyre síkabbá válik, és mediterrán báj veszi körül. A mediterrán ciprusok, agavék, pálmák és – különösen a nyugati parton – a citrom és a narancs mindenütt virágzik.

A Strada del Vino a Garda-tó keleti partján fekvő Bardolinóban kezdődik. Ez egy varázslatos útvonal, amely 16 településen, 46 borászat mellett kanyarog. Mindenhol megkóstolható a rubinvörös Bardolino-t. A Superiore bor, amelyet legalább egy évig fahordóban érlelnek, különösen erős.

A Garda-tóról érdemes ellátogatni Veronába is. A világ leghíresebb szerelmeseinek otthona, Shakespeare Rómeó és Júlia című drámájának színhelye. A város központjában, a Via Cappellón található a Casa di Giuletta, a legendás erkéllyel, ahol állítólag Júlia várta Rómeót.

2. Lago Maggiore

Lago Maggiore, Tó, Olaszország, Táj, Panoráma, Cannobio

Canobbio, Lago Maggiore (c) pixabay

Lefordítva a Lago Maggiore jelentése „legnagyobb tó”. Valójában az észak-olaszországi tavak közül csak a Garda-tó után a második legnagyobb. A maga 212,5 négyzetkilométerével mégis lenyűgöző.

A festői változatosság és a mediterrán báj tekintetében a Maggiore-tó minden bizonnyal lépést tud tartani a Garda-tóval – de főszezonban sokkal kevésbé zsúfolt, mint az utóbbi. És így a szállodai árak is sokkal alacsonyabbak. Feltéve persze, hogy a nyaralást a tó olasz és nem svájci részén töltjük. De ez nem bizonyulhat túl nehéznek, mivel a Maggiore-tó több mint 80 százaléka Olaszországban van.

A tó szépsége első pillantásra is nyilvánvaló: északon magas sziklák veszik körül, a parton pedig gyönyörűen díszített falvak szegélyezik, a kirándulók és az ínyencek között mindenki megtalálja a megfelelő helyet. Különösen szép, ha hajóval megyünk egyik helyről a másikra, mert így a legjobb kilátás nyílik a sok kis szigetre és a fák között magasodó pompás Belle Epoque-villákra. Meglepő, hogy sok közülük üres és lassan romlásnak indul; jó elképzelni, milyen lenne beköltözni az egyikbe, és egész nap semmit sem csinálni, csak élvezni ezt az álomszerű kilátást a tóra.

A part menti legszebb helyek közé tartozik Verbania a botanikus kertjével, amelyet érdemes megnézni, Stresa a partok előtt fekvő Borromei-szigetekkel, amelyekhez mindenképpen át kell kelni, Angera a középkori várával és Luino a híres heti piacával. Lenyűgöző a Santa Caterina del Sasso Ballaro remetekolostor, amely látványosan egy meredek lejtőbe épült.

3. Comói-tó/Lago di Como

Menaggio, Lake Como - inLombardia

Menaggio, Comói-tó (c) inLombardia

A Comói-tó a levegőből nézve úgy néz ki, mint egy fordított ypsilon. A délen elágazó két sarkának köszönhetően pedig 170 kilométeres partvonallal rendelkezik. Ez 10 kilométerrel több, mint a Garda-tó, amely több mint kétszer akkora.

Az enyhe éghajlatnak köszönhetően a partokat ciprusok, olaj- és citrusfák borítják, a parkok és a szép falvak pihenésre és sétálgatásra hívnak, a környező hegyek pedig olyan panorámát nyújtanak, amely ennél varázslatosabb aligha lehetne.

George Clooney is tudja, milyen gyönyörű a Comói-tó – nem véletlenül van a hollywoodi sztárnak egy villája közvetlenül a Laglio partján. Madonnának, Brangelinának és Donatella Versace-nak is állítólag van itt nyaralóvillája. Konrad Adenauer volt német kancellárnak pedig volt egy birtoka Cadenabbiában, a Villa la Collina, amely 1899-ben épült.

És a villák! Alig lehet megállni, hogy ne csodáljuk a parkokkal körülvett pompás épületeket, amelyek közül sok a 15. és 16. századból származik. Ha nincsen milliónyi eurónk, hogy vegyünk magunknak egy pompás villát à la Clooney, legalább átmenetileg belekóstolhatunk a nemesség (és a hírességek) világába a Villa d’Este-ben: a Comói-tó déli partján fekvő Cernobbióban található hatalmas palota, ahol egykor a Comói bíboros tartózkodott a nyári hónapokban, ma a világ egyik legjobb és legrangosabb luxushotelje. De olcsóbban megúszhatjuk a Tremezzóban található Villa Carlotta meglátogatásával. A 18. században nyári rezidenciának épült, ma múzeumként működik.

A Comói-tó felfedezésének legjobb és legkényelmesebb módja a hajózás. Az egyik legszebb hely Bellagio, amely azon a félszigeten fekszik, amely a tavat délen két karra osztja. Onnan álomszerű kilátás nyílik a vízre, mögötte az Alpokkal. Aki hajóval közelít, annak a legszebb kilátás nyílik Bellagio-ra.

4. Iseo-tó/Lago d’Iseo

Riva di Solto, Lake Iseo - inLombardia

Riva di Solto, Iseo-tó (c) inLombardia

Az Iseo-tó 65 négyzetkilométerével még a fele sem akkora, mint a Comói-tó, és alig van turisztikai célokra kiépítve, ezért sokkal csendesebb és romantikusabb, mint keletre és nyugatra fekvő nagy testvérei. Ha tehát szeretnénk elmenekülni a nyüzsgés elől, és megtapasztalni az igazi Olaszország egy darabkáját, az Iseói-tó a megfelelő hely.

Ráadásul hegyek, a kedves kis falvak, a kompjáratok a tavon át – mindezek itt is megtalálhatók. Csak egy kicsit kisebb és csendesebb. Mindenképpen érdemes ellátogatni a tó közepén található Monte Isola szigetére, és van még egy ok, amiért a Lago d’Iseo megér egy kirándulást: a híres Franciacorta borvidék közvetlenül a tótól délre kezdődik.

Kövess minket!