Home Utazási hírek Balaton: Panorámaterasz épült a déli part egyik legszebb helyén
Szerző: vízpartok / Fotó: Balatonlelle Kishegy (c) hetedhetorszag.hu

Az új kilátó mellett megújult a Balatonelle-Kishegyi út parkerdőhöz vezető szakasza, továbbá az erdőben játszótér, tűzrakóhely létesült.

Balatonlelle bár a Balaton déli partján fekszik, mégis egyik nevezetessége a Kishegy, ami a környék egyik legszebb helyszíne tele pincékkel, vendéglátóhelyekkel, valamint egy barokk kápolna is található itt.

 

 

[leaflet-map address=”Kis-hegyi kilátó” zoomcontrol zoom=”11″]

[leaflet-marker iconUrl=”https://vizpartok.hu/wp-content/uploads/2021/06/pin_V_2.png” iconSize=”45,40″ iconAnchor=”15,40″]

Balatonlelle Kishegy

Panoráma a kilátóról (c) hetedhetorszag.hu

A Kishegyen lévő Parkerdőben kiszélesítették az odavezető utat, fa információstáblák kerültek ki, és megépítettek egy játszóteret, valamint egy közel 20 négyzetméteres fa panoráma- és pihenőteraszt is, ahonnan pazar kilátás nyílik a Balatonra, Tihanytól Badacsonyig. 

Fából készültek a játszótér elemei, kerékpártárolókat, asztalokat és padokat állítottak fel, valamint tűzrakóhely is van a kirándulóknak. A tervek szerint a Majthényi Présháztól a parkerdő első pihenőjéig felújítják a felfelé vezető utat is.

Igazi kuriózumként mini tájfutó-pályát és terepkerékpáros-pályát is kijelölnek.

Balatonlelle Kishegy

Szent Donát kápolna (c) hetedhetorszag.hu

Lellétől 3 km-re található Külső-Somogyi-dombsághoz tartozó Gamási-hát legmagasabb pontja a Kishegy teteje, amely néhány méter híján eléri a tengerszint felett 300 m-es magasságot. Kishegy a környék egyik legkiválóbb bortermelő vidéke.

 

A hegy egyik látnivalója. Szent Donátnak, a szőlősgazdák védőszentjének tiszteletére 1758-ban felszentelt barokk kápolna, benne a késő barokk faoltárral. A parányi épület tájba illesztése és építészeti megformálása egyaránt rendkívüli. 1757-58-ban építette Tóti Lengyel Gáspárné Sztranyay Julianna a családi szőlőbirtokukon.Egy másik feljegyzés viszont először az 1815. Évi egyház-látogatási jegyzőkönyv tesz említést, eszerint báró Majtényi György építtette. A kápolna vagyonnal nem rendelkezett, de a földesúr, gróf Széchenyi Ferenc minden szükséges dologgal ellátta. Évente két alkalommal tartottak misét benne: Szent Donát és Szent György napján. Ma már csak Szent Donát napján – a borhét ideje alatt – tartanak itt misét.

Kövess minket!