Home Utazási hírek Hévízi-tó: Elkészült az új tanösvény és a lombkoronasétány
Szerző: vízpartok / Fotó: Hévízi-tó (c) MTI/Varga György

A Hévízi-tó a világon egyedülálló természeti érték, hiszen nincs még egy ekkora tőzegfenekű, melegvizes gyógyhatású tó. A Hévízi-tó mikroklímája is egyedülálló és gyógyító hatással bír. Ezt a különleges kincset segít megóvni az a tóvédelmi program, amelynek több eleme is elkészült.

A várhatóan jövő tavasszal befejeződő projekt részeként átadták a 2,2 kilométer hosszú Hévízi-tó Tavirózsa Tanösvényt, egy 15 méter magas lombkoronasétányt, valamint befejeződött a zsilipek korszerűsítése is.

A fejlesztés célja Hévízi-tó körül található természeti értékek megóvása, melynek során a tavat és a környező élőhelyeket komplexen kezelik. A projekt céljai között van a természetvédelmi területen található véderdő állományszerkezetének javítása, a tó őshonos élővilágát veszélyeztető idegenhonos növény- és állatfajok visszaszorítása. Emellett mintegy 100 hektáron zajlik jelenleg is a gyepterületek biológiai sokféleségének növelése, élőhelyfejlesztés, helyreállítás.

A Hévízi-tó Termálvize 38 méter mélységben, ásványi anyagokban és egyedi szerves vegyületekben gazdagon tör fel.

A kalcium- és magnéziumtartalmú, kénes, enyhe radontartalmú gyógyvíz rendkívül jó hatással van többek között a reumatikus és a mozgásszervi betegségekre. A víz hőmérséklete nyáron 33–35 °C, és télen sem csökken 24 °C alá.

 

[leaflet-map address=”Hévíz” zoomcontrol zoom=”11″]

[leaflet-marker iconUrl=”https://vizpartok.hu/wp-content/uploads/2021/06/pin_V_2.png” iconSize=”45,40″ iconAnchor=”15,40″]

Kövess minket!