Home Utazási hírek Dunakanyar: Felújítják a visegrádi várat
Szerző: MTI/vízpartok / Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A felújítással egy új korszak nyílik a Dunakanyar egyik leglátogatottabb műemléke történetében.

A projekt célja a felbecsülhetetlen értékű helyszín teljes körű műemléki felújítása, illetve átfogó kulturális, turisztikai és közlekedésfejlesztési megújítása az 1335-ös visegrádi királytalálkozó 700. évfordulójára. A királyi palota falai között jött létre 1991-ben a közép-európai közeledés fontos „állomása”, a visegrádi négyek (V4) együttműködése is.

 

A visegrádi Mátyás Király Múzeum 2021. július 12-én. MTI/Mónus Márton

A következő években nemcsak az alsóvár és a Salamon-torony, a völgyzárófal és a vízibástya rekonstrukciója valósul meg, de a fellegvár és a királyi palota is megújul. A fejlesztési célok között szerepel a terület akadálymentesítése és az erődrendszer két pontjának összekapcsolása, illetve bejárhatóvá tétele. Az erődítmény területének régóta esedékes régészeti feltárását is elvégzik.

A királyi palota egykor lovagi tornáknak otthont adó területe közparkként születik újjá, és a program magában foglalja a városközponti parkoló és sétány kialakítását, a Makovecz Imre tervezte Magyar László-tornacsarnok korszerűsítését, valamint a Viktorin sétány felújítását is.

Bár a felújítás hosszabb ideig tart, a visegrádi vár látogatható marad.

 

[leaflet-map address=”Visegrád” zoomcontrol zoom=”9″]

[leaflet-marker iconUrl=”https://vizpartok.hu/wp-content/uploads/2021/06/pin_V_2.png” iconSize=”45,40″ iconAnchor=”15,40″]

Kövess minket!