Home Zöldpart A szlovénok megszavazták: nem akarnak több vízparti vendéglátóhelyet
Szerző: vizpartok / Fotó: Bled @ hetedhetorszag.hu

A Szlovéniában vasárnap tartott népszavazáson az állampolgárok nagy többséggel elutasították a kormány által benyújtott, a parlamentben gyors eljárásban még májusban elfogadott vízügyi törvénymódosítást, amely lehetővé tette, hogy a településeken kívül, a folyók, a tavak, illetve a tenger partján kisebb turisztikai, sport- és más vendéglátóhelyek létesülhessenen.

86 százalék (650 000 fő) szavazott a módosítás ellen, amely a kritikusok szerint liberalizálja a tengerpartok, tavak és folyók partjainak beépítését és privatizációját.

A részvételi arány 45 százalék körüli volt, ami a korábbi választásokhoz képest magasnak számít. A legutóbbi népszavazás, amely ekkora figyelmet keltett, az azonos neműek házasságáról szóló szavazás volt 2015-ben, amikor a részvétel 36,4 százalékos volt.

A szlovén társadalom nagyon fontosnak tartja a vízkészletek megőrzését.

2016-ban – egyetlen országként az Európai Unióban – Ljubljana alkotmányba foglalta az ivóvízhez való hozzáféréshez fűződő alapvető jogot, mely szerint mindenkinek joga van a tiszta ivóvízhez, mert a vízkészletek közjavak, az állam fennhatósága alá tartoznak, fenntarthatóságuk pedig prioritás, ezért nem privatizálhatók.

A népszavazást környezetvédelmi szervezetek és szakértők kezdeményezték, amelyek szerint az építkezések veszélyeztetnék a vízparti földek, a felszíni és a felszín alatti vizek minőségét a természetvédelmi területeken.

 

 

 

 

 

 

Kövess minket!