5 olasz sziget válik zöld királysággá: Utazás Olaszország öko-szigeteire

2021. július 8.

Az ökológiai átállásért nyújtott támogatásoknak köszönhetően az öt kis olasz sziget célja a fenntartható fejlődés és az energiahatékonyság.

A kihívás? Víztisztítás, megújuló források és a hulladékanyagok visszanyerése és újrahasznosítása.

Capraia: Olaszország első zöld szigete

Kezdjük Capraiával, a toszkán szigetvilág egyik csodálatos szigetével, amely képes villamos energiát szolgáltatni egy innovatív, növényi olajokból előállított biodízellel működő erőmű segítségével.

Capraia nyert egy egymillió eurós pályázatot, amely garantálja a közvilágítás, a vízművek öko átállását és a kerékpármegosztás területén történő beavatkozásokat a pedálos kerékpárokkal való közlekedés érdekében.

És az eredmények nem késnek: a halászsas és a szerzetesfóka évek után újra megjelentek.

Capraia a Toszkán-szigetek harmadik legnagyobb szigete. Érintetlen „vadvidék”, az egyetlen lakott település a szigeten Capraia. A sziget ideális célpont a kikapcsolódáshoz, hajókirándulásokhoz, túrázáshoz és búvárkodáshoz.

 

Livornóból naponta indul komphajó, közel két és fél órás az út Capraiáig. A gyorshajójárat másfél óra alatt teszi meg az utat.

Ustica: a Földközi-tenger fekete gyöngyszeme

Nem maradhat el a szicíliai sziget, Ustica, Olaszország első tengeri védett területe. Öko projektek a szigeten a vízfogyasztás nyomon követése és ellenőrzése, a régi épületek energetikai átalakítáa, valamint töltőállomások és elektromos kisbuszok bevezetése.

Kiemelkedik egy hulladéklerakó átalakítása egy multifunkcionális területté, amely egy természetvédelmi parkra, egy öko-diszkóra és egy zöldövezetben található aperitif-területre oszlik.

Certosa: Velence legnagyobb parkja

Fájl: Velence, Olaszország, Planet Labs.jpg

@wikipedia/Planet Labs, Inc.

A velencei lagúna közepén, egy zöld szigeten található a Certosa, ahol az eredeti karthauzi kolostor (amelyet a napóleoni korszakban leromboltak, és egy katonai létesítménnyel helyettesítettek) ma Velence városának legnagyobb városi parkja, ahol sétálni, kocogni vagy csónakkal kikötni lehet.

Ventotene: Európa jelképe

Ventotene (c) flickr/Luigi Versaggi

Ventotene, a Pontine-szigetek legdélebbi szigete, az egyik legvirtuózabb kis sziget, amely a megújuló energiaforrások felhasználásának 5%-os növekedésével büszkélkedhet. A turisták itt ebike-kal és elektromos robogókkal vagy gyalogosan közlekednek.

Ventotene-t a római korban Pandataria szigeteként ismerték, ide száműzték a kegyvesztett nemesasszonyokat. Augustus császár ide küldte házasságtörésen kapott lányát, Juliát. A 20. században Benito Mussolini diktátor uralkodása idején a szigeten politikai elítélteket tartottak fogva.

 

Ventotene európai jelképnek számít, mivel a szigeten – a fasizmus korszakában működő politikai fogolytáborban – raboskodó Altiero Spinelli és Ernesto Rossi 1941 és 1944 között megfogalmazta a szabad és egységes Európáról írt kiáltványát. A Ventotenei kiáltvány az EU-t megalapozó politikai dokumentumként ismert.

Asinara: fehér szamarak szigete

Fájl: Cala Sabina - Asinara - panoramio.jpg

Asinara @ wikipedia/Cristian85

Végül Asinara, a Szardínia-sziget nemzeti parkja és tengeri védett területe, ahol kerékpárral, vonattal vagy túravezetéssel élvezheti a szépségét. Rövid séták segítségével elérheti a varázslatos, szélvédett öblöket, mint Murighessa, Spalmatore, Sabina és Ossario.

Nem szabad kihagyni a tengeri teknősök helyreállítására szolgáló tengeri megfigyelőközpontot, a Nemzeti Park állatvilágának megfigyelőközpontját.

A sziget Szardínia észak-keleti csúcsa közelében fekszik, egykor börtönszigetként funkcionált. A szigetet egészen 1997-ig sem turisták, sem kutatók nem látogathatták, így a világháborús fogolytábor maradványai is megőrződtek a mai napig.

 

Az első világháborúban Szerbiában hadifogságba esett magyar katonákat is Asinara szigetére szállították. A II. világháború idején katonai börtöntábornak használták. Asinara a kilencvenes évek végéig a szicíliai maffia rettegett börtönszigete, azt megelőzően is terroristák és banditák büntetőtelepe volt. Az Asinara-i börtönben raboskodtak korábban a Vörös Brigádok terroristái is.

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek