Home Utazási hírek Biciklivel a Tisza-tó körül: Látványos fejlesztések a kerékpáros útvonalak mentén
Szerző: vízpartok / Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A Tisza-tó komplex szolgáltatásfejlesztés révén válik még különlegesebbé a kerékpárosok számára. A fejlesztés a tervek szerint 2022 év végére készül el.

Biciklis és gyalogos komp, bringás pihenőhelyek és mosdók a kerékpárút mellett, valamint megújuló és teljesen új útszakaszok teszik kényelmesebbé a kerékpártúrázást hazánk második legnagyobb tava körül.

A Tisza-tó hazánk második legnagyobb tava, a hazai kerékpáros turizmus egyik fellegvára. Jól jelzi ezt, hogy kevesebb mint egy év alatt már 100 ezer biciklis használta a Tisza-tavi kerékpáros hidakat. A koronavírus-járvány pedig csak még tovább növelte az érdeklődést ezen speciális ökoszisztémával rendelkező vidék iránt.

A projekt keretében – Tiszafüred, Abádszalók, Kisköre, Tiszanána és Poroszló településeket érintve – kerékpárút-szakaszok épülnek és újulnak meg, emellett több kerékpáros pihenő, illetve egy tematikus családbarát megállóhely is létesül játszótérrel. A szakaszok mellett mosdók szolgálják majd a vendégek kényelmét.

A fejlesztés célja, hogy a szabadidős tevékenységként kerékpározók számára is maximális élményt adjon nem csak a Tisza-tó teljes megkerülése, hanem akár már egy rövidebb szakasz teljesítése is.

A projekt különleges eleme az a kerékpáros komp, amely Tiszaderzs és Tiszanána-Dinnyéshát között fog üzemelni annak érdekében, hogy a Tisza-tavi bringakör, vagy annak egy-egy szakasza a gyermekes családok, illetve az idősek számára is teljesíthető legyen.

 

[leaflet-map address=”Tiszanána-Dinnyéshát” zoomcontrol zoom=”12″]

[leaflet-line color=”red” weight=4 dasharray=”2,10″ latlngs=”47.5148, 20.5763; 47.5141, 20.5867″]

 

A tervezők arra is figyelmet fordítanak, hogy elősegítsék a különböző módokon érkezők – például a gyalogtúrázók és kajakosok-kenusok – közötti kapcsolat fejlődését. Mobil szaniterkonténereket, épített kerékpáros mosdót, valamint három darab kerékpáros-számlálót is elhelyeznek az útvonal mentén. A fejlesztéseknek köszönhetően a természet szerelmeseinek széles köre kap majd színvonalasabb és teljesebb élményt a Tisza-tónál.

Látványos része a fejlesztésnek, hogy a kerékpáros útvonalak mentén számos információs és útirányjelző táblát helyeznek ki a Tisza-tó és környéke értékeiről, melyek a turisták tájékozódását is segítik. Emellett információs kiadványok és rövidebb turisztikai filmek is készülnek azzal a céllal, hogy a térség nyújtotta lehetőségeket bemutassák az érdeklődő nagyközönségnek.

Kövess minket!