Home Érdekes helyek Ősi nekropoliszra bukkantak Hvar szigetén
Szerz: MTI/vízpartok / Fotó: (c) flickr/City Clock Magazine

A 4. század közepéről és az 5. század elejéről származó nagyméretű temető (nekropolisz) maradványaira bukkanta horvát régészek Hvar szigetén, a 17. században épült Radosevic-palota kertjében – adta hírül a Telegram.hr című horvát hírportál.

A maradványokra a városi könyvtár és olvasóterem felújítása során találtak rá, a feltárási munkálatok két hónapja folynak aktívan.

A feltárást végző cég, a Kantharos tájékoztatása szerint hatvanöt négyzetméteren húsz sírhelyet találtak, amelyben harminckét ember csontmaradványai voltak. Egyszerű földi síremlékek mellett amforákba temetett és cseréppel fedett csontmaradványokra is bukkantak, valamint egy felfalazott síremlékre, amelyben tizenkét ember maradványai voltak.

Ezen felül találtak még a második századból származó kőfalmaradványokat és egy ötödik századból származó városkapu részeit.

A legtöbb síremléket egy vagy több kerámia edény, lámpa, üvegtároló, érme és egyéb apróság is díszítette.

Ez az eddig a leggazdagabb és legértékesebb, késő ókorból visszamaradt régészeti lelőhely Hvar szigetén – közölte a feltárásokat végző vállalat, hozzátéve, hogy a leletek betekintést nyújthatnak az akkori temetkezési szokásokba, de új ismereteket adhatnak a városok hálózatának kialakulásáról is.

A térségben a közelmúltban több hasonló jelentős feltárást is végeztek régészeti csoportok. Trogirban 2016-ban egy 18 sírhelyet tartalmazó római nekropoliszt találtak. 2020-ban pedig Hvar partjainál két kétezer éves, jó állapotban fennmaradt amforákat és kerámia edényeket szállító hajóroncsot fedeztek fel.

Hvar szigetét több ízben is a világ legszebb szigetei közé választották

A tagolt tengerpartjáról, kristálytiszta strandjairól és a szikrázó napfényről, érintetlen természeti szépségeiről, a levendula illatáról, az oliváról és borról híres Hvar évi 2700 napsütése órájával Európa legverőfényesebb szigete.

A szigeten szigorúan büntetik a meztelenkedést és helytelen viselkedést. Táblákon képekkel illusztrálják, mit nem szabad a szigeten. Hiányos öltözetben sétálni a városban 500 euró büntetéssel jár. Amennyiben a hiányos öltözet bikinit vagy úszónadrágot takar, a büntetés 600 euró. A legszigorúbb pénzbírságot, 700 eurót azokra szabják ki, akik közterületen fogyasztanak alkoholt és ételt.

A táblán egy rendesen felöltözött, kézen fogva sétáló pár is látható, a kép mellett pedig az a szövet olvasható, hogy Spórolj a pénzeddel és élvezd Hvar szigetét (Save your money and enjoy Hvar).

 

[leaflet-map address=”Hvar” zoomcontrol zoom=”9″]

[leaflet-marker iconUrl=”https://vizpartok.hu/wp-content/uploads/2021/06/pin_V_2.png” iconSize=”45,40″ iconAnchor=”15,40″]

Kövess minket!