Home Utazási hírek Budapest: 22 méter magas kilátó nyílt a Naplás-tónál
Szerző: vízpartok / Fotó: Panoráma az új kilátóból @MTI/Máthé Zoltán

A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize

A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület. A tó védelem alá helyezésének indoka az volt (a Merzse-mocsárral együtt), hogy Közép-Európában ez az egyetlen ilyen nagy kiterjedésű városi terület, amelyen a vízi és mocsári növényzet, illetve a hozzá csatlakozó sásréti és lápréti vegetáció viszonylag háborítatlan.

Számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A madártani megfigyelések során 150 madárfajt írtak le a Naplás-tó környékén.

A tó népszerű szabadidős úti cél a környékbeliek számára. Nyaranta kedvelt kiránduló- és horgászhely, de fürödni tilos benne.

 

A Naplás-tavi kilátó az átadás napján, 2021. június 18-án. @ MTI/Máthé Zoltán

Kilátó

Az új kilátó koncepciójának megfogalmazása során, a helyszín adottságait figyelembe véve, fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre.

A 22 m magas kilátó tetejéről tiszta időben jól kivehető az épülő MOL-torony, a Megyeri-híd és a János hegy tömbje is felismerhetőek.

A fagerendákból álló építmény páratlan panorámát nyújt a Naplás-tóra, a Gödöllői-dombságra, valamint a Cinkotai erdőre.

 

[leaflet-map address=”Naplás-tó” zoomcontrol zoom=”13″]

[leaflet-marker iconUrl=”https://vizpartok.hu/wp-content/uploads/2021/06/pin_V_2.png” iconSize=”45,40″ iconAnchor=”15,40″]

Kövess minket!