Home Strand A helyiek szerint ez az 5 legjobb strand a horvát tengerparton
Szerző: vízpartok / Címlapfotó: Zlatni Rat (c) flickr/dronepicr

Horvátország az utóbbi években igazi trendi úticéllá vált a nyaralók számára. Nem csoda, hiszen számos fantasztikus strandot kínál az Adrián, amely a magyarok körében is oly népszerű. Horvátország mint nyaralási célpont térhódításával azonban egyre nagyobb a kockázata annak, hogy a tengerparton számos más utazóval találkozunk. A nem túlzsúfolt strandok megtalálásának jó kiindulópontja gyakran a helyi lakosok tippjei – de ezeket nem olyan könnyű beszerezni. Egy új felmérés azonban most összegyűjtötte a helyiek körében legnépszerűbb horvátországi strandokat.

A felmérést az „Atomik Research” kutatócég végezte 2021. április 30. és május 4. között. A felmérés 500 olyan horvát szülőt kérdezett meg, akiknek 15 év alatti gyermekeik vannak, és az elmúlt öt évben családostul utaztak. A következő strandokat említették a leggyakrabban.

Rajska Plaža Loparban, Rab szigetén

File: Paradicsomi part - Lopar, Rab (3) .jpg

Rajska Plaža (c) wikipedia/Elekes Andor

Az első helyen lévő strand Rab szigetén található.

Horvátországban a messze legnépszerűbb strand a Rab-szigeten, Loparban található Rajska Plaža, amelyet a Google Maps „Paradise Beach”-nek is nevez. A horvát családok több mint fele, 62 százaléka számára ez a legjobb strand egész Horvátországban. Ennek oka lehet a türkizkék tenger és a sekély homokos strand – különösen azért, mert Horvátországban viszonylag kevés homokos strand van. A szárazföldön a nyaralók napernyőket és napozóágyakat bérelhetnek, a gyerekeknek pedig játszótér áll rendelkezésre csúszdával.

Punta Rata Brelában

Kroatien, Brela, Strand, Adria, Meer, Wasser, Küste

Punta Rata (c) pixabay

A második helyen a Split-Dalmácia megyei Brelában található Punta Rata strand végzett. Punta Rata idilli strandja mindenekelőtt türkizkék vizével és homokos tengerpartjával varázsolja el a látogatókat, úgy néz ki, mintha a Karib-tengeren lenne. Sok helybéli szerint ez Horvátország egyik legjobb strandja.

A családok 40 százaléka a fehér kavicsos strandra szavazott, amelyet a tengerből kiálló sziklák és fenyőerdő szegélyez. A nyaralók strandröplabdázhatnak, focizhatnak vagy jet ski-túrát tehetnek. Mosdók, öltözők, napozóágy- és napernyőbérlés, valamint strandbár áll rendelkezésre.

Vela Plaža Baškában, Krk szigetén

Vela Plaža (c) flickr/Piotr Rokita

A harmadik helyen egy olyan strand áll, amely régóta népszerű a helyiek és a nyaralók körében: Vela Plaža.

A Krk-sziget déli csücskén fekvő Baškában található, közel két kilométer hosszú Vela Plaža strand a Kvarner-öböl egyik legszebb strandja, ezért a főszezonban gyakran zsúfolt.

A strandot különösen tisztának tartják, és a Velebit-hegységre nyíló kilátás különösen szép látványt nyújt. Nem csoda, hogy a helyiek 35 százaléka erre a strandra szavazott. A szaniterek mellett fagylaltozók, kávézók és éttermek is találhatók itt.

Crni Molo, Crikvenica

 Crni Molo (c) flickr/TZG Crikvenice

A negyedik helyen egy igazi horvátországi bennfentes tipp áll: a Crni Molo strand Crikvenicában, a szárazföldön, Krk szigetével szemben. A horvát családok 34 százaléka szavazott a homokos-kavicsos strandra, amelynek lankásan a tengerbe hajló partja különösen népszerű a gyermekes családok körében. A környező fenyőfák természetes árnyékot is biztosítanak.

Zlatni Rat Bolban, Brač szigetén

Golden Horn, Horvátország, Island, Brac, Beach, Tenger

Zlatni Rat (c) pixabay

Szintén negyedik a szavazatok 34 százalékával holtversenyben a Brač-szigeti Bolban található Zlatni Rat. A másik 4. hellyel ellentétben azonban sokkal ismertebb – ami szokatlan alakjának köszönhető. A tengerpart háromszög alakban nyúlik a tengerbe, és Bol „Aranyszarvának” is nevezik. Ezenkívül a Zlatni Rat a gyermekes családoktól a sekély, kavicsos partjával is pontokat szerez.

Tipp: A strandtól nem messze található a Vidova Goras hegy, ahonnan a legszebb kilátás nyílik a tengerpartra.

ORFK: idén is segítik magyar rendőrök a Horvátországban nyaralókat

 

Idén is elérhetőek lesznek a Zadar és Pula környékén nyaralók számára az ott szolgálatot teljesítő magyar rendőrök.

A magyar rendőrök július 1-je és augusztus 31-e között segítik horvát kollégáik munkáját a tengerpart idegenforgalmi szempontból frekventált övezeteiben.

A közös járőrszolgálat során a magyar rendőrök Zadarban és Pulában, valamint a környékbeli településeken, leginkább a strandok környékén, valamint az utazók által látogatott helyeken lesznek jelen. A rendőrök jellemzően a turisták részére adnak tájékoztatást, szükség esetén útbaigazítják a nyaralókat.

Zadarban és környékén a +36 30 114 8704, míg Pulában a +36 30 744 6147 telefonszámot lehet a magyar rendőrök segítségét kérni. A két telefonszám kizárólag július 1-je és augusztus 31-e között érhető el.

Az ORFK emlékeztetett rá: a koronavírus-járvány miatti intézkedések következtében a Horvát Köztársaság területére történő belépéskor minden külföldi állampolgárnak egy nyilatkozatot kell kitöltenie. A határátlépés meggyorsítása, illetve a várakozás elkerülése érdekében a nyilatkozat magyar nyelven is kitölthető.

 

[leaflet-map height=”450″ zoomcontrol fitbounds]

[leaflet-marker visible address=”Rajska Plaza, Lopar, Croatia” iconUrl=”https://vizpartok.hu/wp-content/uploads/2021/06/pin_V_2.png” iconSize=”45,40″ iconAnchor=”20,40″]Rajska Plaža[/leaflet-marker]

[leaflet-marker visible address=”Punta Rata, Brela, Croatia” iconUrl=”https://vizpartok.hu/wp-content/uploads/2021/06/pin_V_2.png” iconSize=”45,40″ iconAnchor=”20,40″]Punta Rata[/leaflet-marker]

[leaflet-marker visible address=”Crni Molo, Crikvenica, Croatia” iconUrl=”https://vizpartok.hu/wp-content/uploads/2021/06/pin_V_2.png” iconSize=”45,40″ iconAnchor=”20,40″]Crni Molo[/leaflet-marker]

[leaflet-marker visible address=”Vela Plaza Baska, Croatia” iconUrl=”https://vizpartok.hu/wp-content/uploads/2021/06/pin_V_2.png” iconSize=”45,40″ iconAnchor=”20,40″]Vela Plaža[/leaflet-marker]

[leaflet-marker visible address=”Zlatni Rat, Bol, Croatia” iconUrl=”https://vizpartok.hu/wp-content/uploads/2021/06/pin_V_2.png” iconSize=”45,40″ iconAnchor=”20,40″]Zlatni Rat[/leaflet-marker]

Kövess minket!