Home Úti cél Kristálytiszta vadvizek: A legszebb szurdoktúrák az Alpok legtirolibb völgyében

Alpbachtal Kufsteintől fél órányira fekszik, Ausztria egyik legérintetlenebb alpesi völgye. Tíz falujával idilli módon fekszik a Kitzbüheli Alpok és a Rofan-hegység között.

Rusztikus alpesi legelők és faházak pompás virágdíszekkel jellemzik a tájat. Sok közülük az eredetihez hűen megmaradt. Alpbach alpesi építészetét és rusztikus hangulatát a régió védjegyének tekintik.

A különleges alpbachi építészeti stílus nem véletlen. 1953-ban a helyi tanács szigorú építési szabályokat állapított meg Alpbach hegyi faluban, amelyet még „Ausztria legszebb faluja” címmel is kitüntették.

Alpbach hangulatát és jellegét azok a barnára pácolt, 100 évnél idősebb faházak adják meg, amelyek száma 120-nál is több.

(c) alpbachtal-tourismus/g.griessenboeckAlpbachtalban a természetet itt sokféleképpen lehet teljes mértékben megtapasztalni. Csobogó források, kristálytiszta hegyi patakok, zúgó áradások a szurdokokban és Tirol legmelegebb fürdőtavai hívogatnak felfedezésre.

A dübörgő hegyi patakok vájta szurdokok őrzik azokat a nyomokat, amelyeket a víz évezredek alatt vájt a kemény sziklába. A Brandenberger Ache mentén található a Tiefenbach- és a Kaiserklamm-szurdok Ausztria legszebb szurdokvidékei közé tartoznak.

A Brandenberger Ache 1966-ig Közép-Európa egyik legnagyobb fatelepének számított. Bár a fát már régen szárazföldön szállították a völgybe – az ebből az időből származó gyaloghidak egyedülálló természeti látványt nyújtanak a kirándulóknak.

Kaiserklamm

A Kaiserklamm túra az azonos nevű parkolóból indul. Egy rövid erdei séta után az út keskeny ösvényre szűkül, és a turista máris a szurdok masszív szikláinak közepén találja magát. A látvány a dübörgő víztömegek hangjával minden érzékszervet megmozgató élménnyé válik. Az ösvény idővel kiszélesedik, a táj barátságosabbá válik, a víztömegek pedig nyugodtabbak lesznek. A természet szerelmesei ezután nyugalmat és pihenést találnak, a kristálytiszta Ache-ba akár fürödni is lehet. A túra nem megerőltető, kb. 30 perc az átkelés a Kaiserklammon.

Tiefenbachklamm

A Tiefenbachklammon át vezető túra egy kicsit tovább tart. A másfél órás túra különösen kellemes a forró napokon.

Útközben a szurdok bizarr sziklaalakzatai különösen lenyűgözőek, a kilátó pedig  tökéletes hely a pillanatképek készítéséhez.

Kundler Klamm

Családok és amatőr geológusok számára tökéletes a Kundler Klammon keresztül vezető túra. A legenda szerint egy sárkány élt itt, és harc közben beleharapott a sziklába, így alakult ki ez a különleges táj.

A túrázók a Wildschönauer Ache széles patakpartján hűsíthetik a lábukat. A gyerekek pedig szokatlan köveket találnak a patakmederben, amelyeket a szurdok bejáratánál lévő kőforgató műhelybe megcsiszolnak.

 

[leaflet-map address=”Alpbachtal” zoomcontrol zoom=”10″]

[leaflet-marker iconUrl=”https://vizpartok.hu/wp-content/uploads/2021/06/pin_V_2.png” iconSize=”45,40″ iconAnchor=”15,40″]

 

Kövess minket!