Home Utazási hírek Ellentmondásos megaprojekt: Indonézia 10 Bali szigetet hoz létre
Forrás: vízpartok / Fotó: Lombok (c) Sergi Hill/flickr

Sok Balin nyaraló rövid kirándulásokról ismeri Lombokot

Az indonéz sziget nyugodtabb és érintetlenebb, mint Bali, és eddig főleg a szörfösöket és a hatalmas Gunung Rinjani vulkánok rajongóit vonzotta.

A két szigetet csak 40 km választja el egymástól. Lombok szigetet gyakran úgy reklámozzák, mint „Bali testvérszigete”, „a romlatlan Bali”.

Lombok természeti környezete háborítatlan és természetes állapotban van Balihoz képest. Lombokon kevés a szálláslehetőség és fejletlen az infrastruktúra, emiatt nincs tömeges turizmus, de sok öko-turistát éppen az ezzel járó nyugalom és a felfedezésre váró élővilág vonzza a szigetre. Eddig.

Az indonéz kormány már jövőre be kívánja fejezni a turizmus széles körű bővítését. A terv az, hogy Lombokon megvalósuljon egy mega-turisztikai projekt, amely máris heves vitákat vált ki: a Mandalika Resort.

Mandalika, ez úgy hangzik, mint az egzotikum, trópusi koktélok és wellness masszázsok mesebeli hangulatban.

És pontosan ezt hivatottak nyújtani a Lombok több mint 1000 hektáros területén található luxusszállodák. A motorsportok barátai is jól járnak majd: jövőre már tervezik egy pompás MotoGP versenypálya megnyitását. Ezen kívül bevásárlási lehetőségek, kiváló éttermek, lagúna és még sok más is lesz.

ENSZ-szakértők és helyi lakosok földrablásról, erőszakos kilakoltatásokról és megfélemlítésről beszélnek.

A Mandalika különleges gazdasági övezet projektje már az ENSZ figyelmét is felkeltette. Néhány héttel ezelőtt az ENSZ emberi jogi szakértői nyilatkozatot adtak ki, amelyben felszólították a jakartai kormányt, hogy tartsa tiszteletben a helyi lakosok jogait.

10 új Bali

És ez még csak a kezdet: a hatóságok összesen tíz „új Balit” akarnak Lombok körül létrehozni. Ezzel több nyaralót akarnak az országba vonzani, és felvenni a versenyt a híres szigettel, Balival. Joko Widodo elnök már 2016-ban bejelentette ezt a stratégiát.

A tömegturizmus kiszolgálása egész Indonéziát veszélyezteti, ezért tavaly a környezetvédők kritikát fogalmaztak meg. Az ok: Rinca szigetén szafariparkot építenek, ahová az utolsó komodói sárkányok közül néhányat költöztetnek. A Flores-i Lubuan Bajo városa, a világhírű Borobodur templom Jáván és a szumátrai Toba-tó is célpont.

Jelenleg a koronavírus-járvány miatt a turizmus az egész országban még mindig áll. Ezt követően azonban a szigetország a turizmus terén is szeretné beindítani az idegenforgalmat.

 

[leaflet-map address=”Lombok” zoomcontrol zoom=”8″]

[leaflet-marker iconUrl=”https://vizpartok.hu/wp-content/uploads/2021/06/pin_V_2.png” iconSize=”45,40″ iconAnchor=”15,40″]

 

Kövess minket!