Home Nyaralóhelyek Ellopták a homokot: 41 turistát büntettek meg Szardínián
Szerző: vízpartok

Több mint 100 kilogramm homokot, követ és kagylót vittek vissza a természetbe a hatóságok, amelyet Szardínia északi partjairól vittek el. A nagy részét az interneten értékesítették, a biztonsági erők és a vámhatóságok 2020-ban foglalták le őket. Összesen 41 turistát büntettek meg.

A Costa Smeralda repülőterén, valamint Olbia és az Aranci-öböl kikötőiben végzett folyamatos ellenőrzések mellett a rendőrség az internetet is átfésülte, és számos hirdetést talált a szardíniai partokról ellopott homok, kagylók és más természeti szuvenírek eladására. A felelősöket feljelentették, egy regionális törvény értelmében mostantól akár 3000 eurós bírságot is kell fizetniük.

Az olasz földközi-tengeri sziget strandjainak homokszedése károsítja a környezetet, valamint a fenntartható szardíniai turizmus fejlesztését szolgáló part menti gondozást. A nyaralóknak ezért több évre megtiltották, hogy ezt tegyék.

A turisták légiói azonban még mindig minden nyáron palackokba és műanyag zacskókba töltik a homokot, hogy szuvenírként hazavigyék. A legtöbben meglepődnek, amikor megbüntetik őket.

„A tengerparti homok ellopása ártalmatlannak tűnhet, de halálos a sziget törékeny tengerparti rendszerére nézve”

– hangsúlyozták a sziget hatóságai, akik nyáron szigorítják az ellenőrzést a legnépszerűbb strandok

 

[leaflet-map address=”Sardinia” zoomcontrol zoom=”7″]

[leaflet-marker iconUrl=”https://vizpartok.hu/wp-content/uploads/2021/06/pin_V_2.png” iconSize=”45,40″ iconAnchor=”15,40″]

 

Kövess minket!