VÍZPARTOK Hírek a forrástól a tengerig

Lago di Tenno: Irreálisan türkizkék a legtisztább vizű olasz tó

2021. június 4.

Szerző: vízpartok / Fotók: (c) visittrentino/salite-da-mito, Daniele Lira

Az intenzív kék árnyalatú Lago di Tenno egy kis ékszer, amely bennfentes tipp az olaszok számára.
hetedhetshop.hu

A Lago di Tenno híres a vizének színeiről – a türkizkéktől a smaragdzöldig -, amelyek az évszaknak, a vízszintnek és az időjárási viszonyoknak megfelelően változnak. A hegyek övezte tó a Garda-tó közelében található, nyugodt, idilli környezetben.

A tó 570 méterrel emelkedik a tengerszint fölé, és gleccser eredetű. Azt mondják, hogy ez a legtisztább vizű olasz tó: egy merülés kötelező, majd sütkérezzünk a napon, hallgatva a csendet és a békét, amely áthatja ezt az abszolút kikapcsolódást nyújtó területet.

A Lago di Tenno, a szinte irreálisan türkizkék tó közepén található egy kis sziget, amely még varázslatosabbá teszi ezt a helyet. A sziget egy kis biotópot rejt: amikor a vízszint csökken, megjelenik egy másik sziget, az úgynevezett „86-os sziget”. A szokatlan név azt az évet jelöli, amikor a szigetet először észlelték.

A Tenno-tónak két mellékfolyója van, a Rio Secco és a Torrente Laurino, valamint egy mellékfolyója, a Torrente Picinino, amelyek lehetővé teszik a vízcserét a tóban, miközben fenntartják kristálytiszta vizét. A Picinino-patak néhány kilométer után a Magnone folyóba torkollik, amelyből a népszerű Varone-vízesések erednek. A Cascata del Varone vízesés Tenno egyik legnépszerűbb látnivalója, amely nem tud csalódást okozni az oda érkező utazóknak.

A tótól néhány percre található Canale di Tenno középkori falu, amely hivatalosan is Olaszország egyik legszebb faluja.

A falu első említése 1211-ből származik: a falu az évszázadok során megőrizte eredeti városi szerkezetét, macskaköves sikátorainak, boltíveinek és virágos erkélyeinek varázsát.

Canale di Tenno középkori faluja a hagyományok, a művészet és a történelem mámorító keveréke, amely a város ősi épületein keresztül mesél, és amely minden egyes erkélyéről és csendes sikátorából árad. A falu szűk utcáin céltalanul sétálva ritka szépségű tereket láthatunk, és megpillanthatjuk a gyönyörű hegyeket, amelyek mintegy ölelésben veszik körül. A falu falainak díszítésére ma már szárított kobakok, zászlók, virágdíszek, valamint mondókákat és középkori verseket tartalmazó táblák szolgálnak.

Augusztusban Canale di Tenno terei és sikátorai zsúfolásig megtelnek a „Rustico Medievale” nevű középkori ünnepen. A kis falut egyedülálló hangulat lengi be, amely erre az alkalomra kulturális eseményekkel és folklórral, valamint hagyományos illatokkal és ízekkel elevenedik meg. Ez egy kihagyhatatlan lehetőség a falu termékeinek, például a carne salada, a polenta és a peverada, az extra szűz olívaolaj, a gesztenye, a méz és a helyi borok, köztük a Merlot és a Lorè megkóstolására.

Végül, Canale környékén nem szabad kihagyni a Tenno várat, amely a 12. századból származik, és egy sziklaszirtre épült, uralva a környéket.

Az Appiano grófok és más nemesi családok, valamint a Trentói Püspöki Fejedelemség tulajdonába került, amely a napóleoni korszakig birtokolta. A 19. század elején a pusztuló kastélyt magántulajdonosok vásárolták meg, és olyan átalakításokon ment keresztül, amelyek részben eltorzították középkori jellegzetességeit, de a helyreállításnak és a karbantartásnak köszönhetően a mai napig fenségesnek mutatkozik. Bár a várkapu sajnos 1920-ban eltűnt, a vár még mindig megőrizte védőfalait és erődítményeit.

 

Ez is érdekelhet >

Legfrissebb hírek >