Garda-tó: Augusztusig zárva a világ legszebb útja

2021. június 1.

Szerző: vízpartok / Fotó: Garda-tó (c)pixabay

A Strada della Forra-t a "világ legszebb útjának" tartják. Winston Churchill a világ nyolcadik csodájának nevezte.

A Forra di Tremosine egy csodálatos panorámaútvonal a Garda-tónál, sokan a „világ legszebb útjának” tartják. A szerpentines útról valóban egyedülálló kilátás nyílik a tóra.

A Strada della Forra a huszadik század elején épült, és a mérnöki munka igazi remekműve. Amellett, hogy népszerű turisztikai látványosság, ez az útvonal logisztikai szempontból is hasznos. A Strada della Forra összeköti a Garda-tavat és a fennsíkot, közvetlenül Pieve-be vezet.

Évszázadokon át, egészen az 1900-as évek elejéig a Tremosine-fennsíkot csak egy járhatatlan út kötötte össze a háromszáz méterrel lejjebb fekvő tóparttal.

1913-ban a Tremosine plébánosának kezdeményezésére utat építettek a kikötőtől Pieve falucskáig, majd onnan Vesio felé.

Földcsuszamlás miatt zárva

A 2020. december végi heves havazásokat után bekövetkezett földcsuszamlás miatt az út nem járható, és ez sok kellemetlenséget okoz a helyi lakosságnak- írja a Gardapost olasz lap.

A jelenlegi munkaterv szerint a régió 1 millió 700 ezer eurós forrást bocsátott rendelkezésre, és a projekt befejezésének ütemtervét is megadta. A helyi lakosság azonban a folyamat felgyorsítását kéri, ha minden jól megy talán az utat augusztus 1-én megnyithatnák.

Ami azért is fontos lenne, mert a Strada della Forra turisztikai szempontból is fontos, mivel évente több ezer látogatót vonz, akik szívesen közlekednek rajta, különösen motorral.

Forra di Tremosine, a James Bond út

A kanyargós szerpentinútként épült Strada della Forra a Garda-tóra néző sziklába vájt ékszer. Amikor Winston Churchill brit elnök végighajtott rajta, a „világ nyolcadik csodájaként” jellemezte.

Az út volt az a hely, ahol a 2008-ban forgatott James Bond-saga egyik epizódja, a „Quantum csendje” forgatása is zajlott. Ebben az epizódban Daniel Craig teljes sebességgel szelte a Forra kanyarjait.

A Forra a Milla Miglia rally egyik különleges szakaszának is része, és a Garda-tóra nyíló látványos kilátás miatt nagyon népszerű célpont.

Ez a remekmű nemcsak fontos összekötő útvonal, hanem a Garda-tó örökségét gazdagító csodák egyike is.

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek