Home Utazási hírek Beutazási szabályok: Így nyaralhatunk vízparton
Szerző: vízpartok

15 országba jó a magyar védettségi igazolás

Jelenleg már 15 országba lehet karantén- és tesztkötelezettség nélkül beutaznia a magyarországi védettségi kártya birtokosoknak:

  • Bahreinben,
  • a Cseh Köztársaságban,
  • Észak-Macedóniában,
  • Horvátországban,
  • Montenegróban,
  • Szerbiában,
  • Szlovéniában és
  • Törökországban
  • Mongóliában
  • Georgiában
  • Moldovában
  • Cipruson
  • Szlovákiában
  • Albániában
  • Marokkóban is elfogadják a magyar igazolást.

Szabad az út az Európai Unió által elfogadott vakcinákkal

Az EMA jelenleg négy vakcinára mondta rá az igent: a Pfizer-BioNTech, illetve az amerikai Moderna mRNS-vakcinái mellett az Oxford/AstraZeneca vakcinája mellett a Johnson & Johnson egydózisú vakcináját is engedélyezte.

Akiket ezekkel a szerekkel beoltottak, és ezt igazolni tudja, jelenleg karantén- és tesztkötelezettség nélkül utazhat Dániába, Finnországba, illetve Lengyelországba. Az ő esetükben egy angolnyelvű igazolás kell arról, hogy milyen oltóanyaggal mikor oltották be.

Albániába teljesen szabad az út

Albániába mindenféle korlátozás nélkül – azaz még teszteltetni se kell – lehet beutazni.

Szerbia: gyerekek is mehetnek

Szerbiába karantén- és tesztkötelezettség nélkül lehet beutaznia a magyarországi védettségi kártya birtokosoknak.

Gyerekek: A szülő védettségi igazolása kiterjed az általa felügyelt 18 év alattira is.

Olaszország: teszt és regisztráció

Május 17-én megnyitották a turisták előtt az olaszországi határokat.

Az Olaszországba való beutazáshoz negatív eredményű molekuláris (PCR) vagy antigén gyorsteszt szükséges a magyar állampolgárok számára, valamint regisztrálniuk kell magukat.

A tesztelés minden beutazónak kötelező kétéves kortól, attól függetlenül, hogy részesült-e már oltásban vagy sem. A tesztelés alól nem kapnak felmentést a két dózissal átoltott emberek sem.

A tesztet az Olaszországba való belépés előtti 48 órában kell elvégezni. A tesztelési igazolás Magyarországon magyar és angol nyelven készül, ezt az olasz hatóságok elfogadják.

A római konzuli szolgálat hangsúlyozta, hogy  hivatalosan visszaigazolt tesztelési eredmény kérnek az olaszok, az önállóan végzett „házi tesztelés” eredményét nem fogadják el.

Hozzátették, hogy a magyar állampolgároknak regisztrálni is kell azon az EU-s formanyomtatványon, amelyhez a konzuli szolgálat honlapján kapnak belépést. Család esetén elegendő egyetlen felnőtt családtag regisztrációja.

Az olaszországi tartományok többsége önálló regisztrációs rendszert működtet, így a belépőknek a régió egészségügyi szolgálata online felületén vagy alkalmazásán, esetleg zöld számon keresztül is regisztrálniuk kell. Szardínia és Szicília esetében az internetes regisztráció egyszerű és gyors, más tartományok esetében körülményesebb.

A reptereken nem tesztelik a kilépőket, kivéve, ha azt egyes légitársaságok a repülőre szállás feltételként szabják meg.

A konzulátus arra kéri az Olaszországba készülő magyar állampolgárokat, hogy indulás előtt tájékozódjanak a beutazási feltételekről a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálatának országspecifikus tájékoztatási felületén (https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?olaszorszag).

A koronavírus-járvány miatti korlátozások fokozatos feloldásának részeként Olaszországban rövidítik az éjszakai kijárási tilalom időtartamát, június 21-től pedig teljesen el is törlik, miközben egyre több tartományban csak a szájmaszkhasználat marad kötelező az óvintézkedésekből.

Egyes régiókban már korábban megszűnik a kijárási tilalom, mivel június elsejétől Friuli-Venezia Giulia, Molise és Szardínia tartomány úgynevezett fehér zónába lép, vagyis minden járványkorlátozást eltörölnek, kizárólag a szájmaszkviselet és a biztonsági távolság betartása marad érvényben. Egy héttel később Abruzzo, Veneto és Liguria is teljesen eltörli a járvány megfékezését szolgáló intézkedéseket.

Gyerekek: A két év alatti gyerekek mentesülnek a tesztkötelezettség alól.

Ausztria: nincs karantén-kötelezettség

Május 19-től már turisztikai céllal is be lehet utazni Ausztriába, karantén-kötelezettség sincs. A karantén helyett kötelező az oltási igazolás vagy egy érvényes negatív teszt, vagy gyógyultságról való igazolás felmutatása valamint a beutazóknak egy regisztrációval kell rendelkezniük. Aki ezek közül (3G-szabály) egyikkel sem rendelkezik, a beutazást követő 24 órában teszteltetnie kell magát.

Csak az Európai Unió által elismert oltás az elfogadott. Az orosz Szputnyik V oltás nem alkalmazható , de a WHO sürgősségi jóváhagyását kapott kínai Sinopharm oltás igen.

Az oltási igazolásnak/gyógyultsági igazolásnak/ tesztnek német vagy angol nyelvűnek kell lennie, a magyar védettségi kártya NEM elfogadott.

Gyerekek: 10 év alatti gyermekekkel szemben nem áll fenn tesztelési kötelezettség, a karantént a velük együtt beutazott felnőttel együtt fejezhetik be.

Görögország: minden oltást elfogadnak

Május 14-től az uniós és a schengeni tagállamok és néhány más ország állampolgárai szabadon beléphetnek Görögországba, ha legalább 14 napja megkapták a koronavírus elleni oltás második dózisát, vagy van friss, negatív eredményű Covid-tesztjük.

Ha egy turista már bent van az országban, de át akar utazni egyik szigetről a másikra, vagy a szárazföldről egy szigetre, szintén igazolnia kell, hogy oltott, vagy nem terjeszti a vírust.

A görögök nemcsak a nyugati, hanem a keleti vakcinával oltottak számára is engedélyezik a beutazást. A Konzuli Szolgálat weblapja szerint jelenleg ezek az elfogadott oltóanyagok:

Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Novavax, Janssen, Sinovac Biotech, Szputnyik V, Cansino, Sinopharm.

A görög hatóságok következő elvárásokat támasztanak a vakcinaigazolványok felé: az állami szerv által kiállított igazolásnak angolul is tartalmaznia kell a beoltott személy teljes nevét, az alkalmazott vakcina típusát, a beadott adagok számát.

Görögország szárazföldi határai közül a turisták számára beutazásra továbbra is csak a görög-bolgár határszakasz (Promahonasz és Nimphea) van nyitva, kiutazáskor pedig az országot szárazföldi úton Észak-Macedónia és Bulgária felé lehet elhagyni.

Gyerekek: Az országba lépéskor öt év alatti gyerekektől nem kérnek negatív tesztet.

Ciprusra teszt- és karanténkötelezettség nélkül

2021. június 6-tól a beoltott magyar állampolgárok szabadon, teszt- és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak Ciprusra, függetlenül attól, milyen koronavírus elleni oltóanyaggal oltották be őket.

Akik Ciprusra szeretnének utazni, utazásuk előtt legalább két nappal egy erre a célra létrehozott ciprusi online felületen kell regisztrálniuk. Fel kell tölteniük az oldalra a védettségi igazolványuk és az oltáskor kapott papíralapú igazolásnak az adatait. Erről egy visszaigazoló dokumentum érkezik, amit ki kell nyomtatniuk az utazóknak és ezzel tudnak beutazni Ciprusra, és ezzel tudják igénybe venni a beoltottak által igénybe vehető szolgáltatásokat.

A nyugati vakcinák és a Szputnyik a Sinopharmmal oltottak is szabadon utazhatnak Ciprusra.

Gyerekek: A 18 év alatti utasok a szülők/kísérők formanyomtatványában kerülnek regisztrálásra. A 12 év alattiak teszt- és oltáskötelezettség nélkül utazhatnak be az országba.

Montenegró 

Montenegró minden határát megnyitotta a turisták előtt.

Magyarország és Montenegró oltási igazolványait kölcsönösen elismerik. Így a beoltottak szabadon utazhatnak Magyarország és Montenegró között.

Ingyenesen végzik el a PCR-tesztet azon turisták számára, akiknek negatív koronavírustesztre van szükségük a hazatéréshez.

Gyerekek:  A tesztkötelezettség az 5 évesnél fiatalabb gyermekekre nem vonatkozik.

Szlovéniába bármelyik vakcinával be lehet utazni

Magyarország Szlovéniával megállapodott, hogy kölcsönösen elismerik egymás oltási igazolásait és szabad utazást engednek polgáraiknak országaik között, függetlenül attól, milyen vakcinával oltottak őket.

A Szlovéniával kötött megállapodás május 1-től érvényes a Magyarországon felhasználási engedéllyel rendelkező valamennyi, így a kínai és az orosz vakcinákkal oltottak számára is.

Szlovéniában kiváltható a PCR-teszt oltási bizonyítvánnyal vagy igazolással arról, hogy az illető már átesett a fertőzésen, de csak abban az esetben, ha ezeket is valamelyik uniós vagy schengeni országban állították ki.

Május 22-től megszűnnek a határellenőrzési pontok Magyarországgal. Korábban Ausztriával és Olaszországgal már minden határellenőrzést eltöröltek, amelyet a koronavírus-járvány miatt vezettek be.

Május 22-től karanténkötelezettség nélkül lehet belépni az országba. Így azok, akik csak egy oltással rendelkeznek, de nyolc hónapon belül átestek a koronavírus-fertőzésen, szintén korlátozások nélkül léphetik át a határt.

Két oltás esetében a Pfizer/BioNTech oltóanyagának második dózisától számítva hét napnak, a Modernáénak, a Szputnyik V-nek, a CoronaVacénak és a Sinopharménak 14 napnak, míg a Johnson & Johnson vakcinája első dózisától számítva 14 napnak, az AstraZeneca első dózisától számítva pedig 21 napnak kell eltelnie, hogy elfogadják az igazolást.

Június 5-től azok, akik nincsenek beoltva, vagy nem estek át a koronavírus-fertőzésen, antigén gyorsteszttel is beléphetnek az országba. Korábban ezt csak PCR-teszt felmutatásával tehették meg. Szlovénia nemcsak az EU-ban kiállított teszteket fogadja el, hanem többek között az Izraelben, Egyesült Államokban, Nagy Britanniában, Oroszországban és Szerbiában kiadottakat is.

Gyerekek: 10 napos hatósági karantén és negatív PCR teszt bemutatása nélkül beléphet a karanténba nem rendelt, illetve a Szlovéniába beengedett közeli családtaggal együtt utazó 15 év alatti gyermek.

Spanyolország: a beoltottak szabadon utazhatnak 

Bármely országból szabadon utazhatnak Spanyolországba június 7-e után azok, akiknek koronavírus elleni oltása már teljes.

A döntés az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinákra vonatkozik, tehát a Sinopharmot elfogadják, a Szputnyik V vakcinát nem.

A dél-európai ország emellett május 24-étől ismét engedélyezi a beutazást az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) által zöld besorolásúnak minősített, azaz alacsony fertőzöttségű országokból, így újból korlátozások nélkül fogadják például a Nagy-Britanniából, Japánból vagy Izraelből érkezőket.

Spanyolországba a többi esetben 72 órán belül elvégzett, negatív PCR-, TMA-teszttel léphetünk be. A teszt eredményét igazoló dokumentumnak spanyol, angol, francia vagy német nyelvűnek kell lennie (vagy kell róla hiteles fordítás).

Gyerekek: A 6 év alatti kiskorúaknak nem szükséges fertőzésdiagnosztikai teszttel rendelkezniük a Spanyolországba történő belépéshez.

Csehországba is szabadon utazhatnak a beoltott magyarok

Csehországba mindenfajta karantén-, vagy tesztelési kötelezettség nélkül utazhatnak a beoltott magyarok és csehek a két ország között.

Az oltási igazolványokat a két ország kölcsönösen elismeri, így a megállapodás mindenkire nézve érvényes, függetlenül a beadott oltóanyag fajtájától.

Gyerekek: A 18 év alatti gyerekek csak tesztelés után utazhatnak be.

Horvátország: egy oltással is

Június 17-től Horvátországba szabadon léphetnek be a „zöld jelzésű” országokból érkezők

Korlátozások nélkül utazhatnak be Horvátországba mindazok, akik az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) besorolása szerinti „zöld jelzésű” országok állampolgárai – olvasható a horvát kormány koronavírus-járvánnyal foglakozó hivatalos honlapján (koronavirus.hr), így a Magyarországról érkezők is védettségi igazolás felmutatása nélkül léphetik át a határt.

Június 17-től mindazok, akik az Európai Unió országaiból, illetve a schengeni övezetből vagy schengeni társult országokból érkeznek Horvátországba, és az ECDC szerint „zöld besorolású” országhoz tartoznak, érvényes úti okmányok birtokában a járvány előtti időszakhoz hasonlóan, oltási- és gyógyultsági igazolás, illetve teszt felmutatása nélkül léphetik át a határt. Ilyen „biztonságos besorolású” országok közé tartozik többek közözött Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország is.

A magyar konzuli szolgálat mindazonáltal felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar védettségi igazolványra továbbra is szükség van a Magyarországra történő visszautazáshoz.

Általános belépési szabályok Horvátországba (ha változik a besorolás):

Horvátországban a helyi hatóságok a magyar „plasztikkártya” mellett elkérik a „fehér oltási papírt” is, amelyen szerepel a két oltás dátuma. A Horvátországba való beutazás a második oltás utáni 14. naptól lehetséges.

Horvátországban enyhítések jöhetnek június 1-jétől, engedélyezhetik az éttermek, valamint a kávézók számára a beltéri kiszolgálást.

Június 2-től már a koronavírus elleni egy oltással is be lehet utazni Horvátországba.

A Pfizer/BioNTech-, a Moderna- és a Szputnyik V vakcina első dózisának felvételétől legalább 22 napnak kell eltelnie, de nem haladhatja meg a 42 napot, míg az AstraZeneca-féle oltóanyag első adagjától szintén 22 napnak kell eltelnie, de nem haladhatja meg a 84 napot. Az összes többi vakcina esetében csak két dózissal lehet korlátozások nélkül beutazni az országba, a második dózis felvételétől pedig 14 napnak kell eltelnie.

Azok, akiket nem oltottak be, és nem estek át a fertőzésen, a mintavételtől számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy 48 óránál nem régebbi, az EU-által elfogadott antigén gyorsteszt felmutatásával léphetik át a határt.

Továbbá akik rendelkeznek európai digitális igazolvánnyal, hogy felgyorsítsák a határátlépést, feltölthetik adataikat az Enter Croatia (https://entercroatia.mup.hr/) honlapra. A beutazáshoz a határon minden esetben regisztrálni kell, kivéve, ha átutazóban van valaki.

A korábbi évek tapasztalatai alapján – függetlenül a világjárvány kialakulásától – az idén is a turistaforgalom jelentős növekedésével lehet számolni a nyári hónapokban.

Különösen a horvátországi turnusváltások idején, vagyis péntektől hétfőig a letenyei határátkelőhelyeken alakulhat ki jelentős várakozási idő.

A várakozások elkerülése érdekében alternatív útvonalként javasolja a rendőrség az Isztria irányába tartóknak, hogy az M7-es, majd M70-es autópályán, Szlovénián keresztül utazzanak.

Horvátország déli részére nemzetközi személyforgalomban az M6-os autópályán, az udvari határátkelőhelyen keresztüli utazást ajánlják, de a magyar állampolgárok a barcsi közúti határátkelőt is igénybe vehetik.

Akik Letenyén keresztül igyekeznek Horvátországba vagy onnan haza, az autópályán lévő határátkelő helyett személyforgalomban, a gyorsabb határátlépés érdekében választhatják a közeli közúti határátkelőhelyet is.

A rendőrség arra is figyelmeztet, hogy indulás előtt mindenki tájékozódjon a célországban érvényben lévő utazási feltételekről, vagyis a szállásról szóló regisztrációs igazolás meglétéről, valamint a koronavírussal összefüggő beutazási szabályokról, és ellenőrizzék az úti okmányok érvényességi idejét. Magyar állampolgárok továbbra is érvényes személyi igazolvánnyal, útlevéllel vagy kártya formátumú ideiglenes személyi igazolvánnyal léphetik át a magyar-horvát határt.

Gyerekek: Május 28-tól a 12 év alatti kiskorúak mentesülnek a tesztelési és karantén-kötelezettség alól, amennyiben szüleik/felnőtt kísérőjük társaságában utaznak, és a szülők/kísérők rendelkeznek a védettségi dokumentációval.

Németország: csak az EU-engedéllyel rendelkező vakcinával

Németországban egyelőre nem ismerik el beutazásnál az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegségtől (Covid-19) védőoltást, ha nem európai uniós (EU-) engedéllyel rendelkező vakcináról van szó.

A karanténkötelezettség alól csak az EU-ban engedélyezett készítményekkel beadott oltás ad felmentést Németországban. Az jelenlegi szabályok szerint az EU-s engedéllyel rendelkező vakcinával beoltottaknak és a fertőzésen átesett embereknek nem kell tíz napra karanténba vonulni, kivéve, ha a SARS-CoV-2 valamely új, különösen veszélyes változata által erősen sújtott területről érkeznek.

A Magyarországról Németországba beutazó személyeknél megszűntek a beutazási korlátozások. Május 30-tól már nincs karanténkötelezettség, előzetes regisztrációra és tesztre sincs szükség akkor, ha valaki nem repülővel utazik. Ha viszont repülnénk, akkor teszttel vagy az oltási igazolvánnyal lehet belépni az országba.

Azonban mennyiben kocsival mennénk, először az osztrák előírásoknak kell megfelelnünk, de ott viszont van regisztráció, amit sokszor ellenőriznek is.

Gyerekek: a 7 év alattiak számára nem kötelező sem a teszt, sem a karantén.

Franciaország: beoltottak teszt nélkül

A koronavírus ellen az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákkal beoltott uniós állampolgárok június 9-től negatív PCR-teszt hiányában is beutazhatnak Franciaországba, a Nagy-Britanniából és az Egyesült Államokból érkezőktől azonban továbbra is kérni fogják a hatóságok a tesztelést, függetlenül attól, hogy felvették-e az oltást.

A határok újranyitásának stratégiája elnevezésű kormányzati dokumentum szerint Franciaország jövő szerdától három kategóriába sorolja az országokat a járványhelyzet alapján, s aszerint szabályozza a beutazási feltételeket.

A zöld színnel jelölt államokból (schengeni övezet, Ausztrália, Dél-Korea, Izrael, Japán, Libanon, Új-Zéland, Szingapúr) érkezőknek nem kell igazolniuk a beutazás okát, csak egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet vagy gyorstesztet kell felmutatniuk abban az esetben, ha nincsenek beoltva.

Ezekből az országokból az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákkal (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson) beoltottak szabadon beutazhatnak, negatív teszt felmutatás nélkül. A kétdózisú oltóanyagok esetében legalább két hétnek kell eltelnie a második injekció után, az egydózisúak esetében pedig legalább négy hétnek.

A vörös színnel jelölt országokból (Dél-afrikai Köztársaság, Argentína, Bahrein, Banglades, Bolívia, Brazília, Chile, Kolumbia, Costa Rica, India, Nepál, Pakisztán, Srí Lanka, Suriname Köztársaság, Törökország, Uruguay) kizárólag halaszthatatlan indokkal engedélyezett a beutazás, és a beoltottak számára is kötelező egy negatív teszt felmutatása, valamint egy 7-10 napos karantén is.

A narancs színnel jelölt országokból, mint például Nagy-Britanniából és az Egyesült Államokból minden beutazónak teszteltetnie kell magát, akkor is ha be van oltva, és a hétnapos karanténkötelezettség is érvényben marad, jóllehet a hatóságok korábban jelezték, hogy azt egyelőre nem ellenőrzik.

Az EU tagállamaiból, a 11 éven felüli belépőknek 72 órán belüli negatív SARS-CoV-2 PCR tesztet kell felmutatniuk, tranzit esetén is. Nincs karanténkötelezettség.

A Franciaországban nyaraló turisták ingyen tesztelhetik magukat, ezt Clément Beaune francia Európai-ügyi miniszter jelentette be május 16-án.

Gyerekek: 11 éven aluli gyerekeknek nem kell teszt.

Törökországba is lehet utazni bármilyen oltással

Magyarország és Törökország megállapodott arról, hogy kölcsönösen elfogadja az egymás által kiállított oltási igazolványokat keddtől, és mindazok, akik oltási igazolvánnyal rendelkeznek, szabadon közlekedhetnek a két ország között.

Ez azt jelenti, hogy azok a török és magyar állampolgárok, akik már megkapták az oltást és az erről szóló igazolást, teszt és karantén nélkül utazhatnak a két országba.

Gyerekek: A védettségi igazolvánnyal nem rendelkező kiskorúak Törökországba minden korlátozás nélkül utazhatnak.

Visszatérés Magyarországra

Május 10-től védettségi igazolással rendelkező személlyel együtt utazó 18 év alattiak is mentesülnek a hazatérés utáni 10 napos karantén alól.

Kövess minket!