Home Strand Hegyi tavak, vad folyók és homokos strandok: Montenegró legszebb vízi hotspotjai

A kenuzás szerelmeseinek: a Fekete-tó a Durmitor Nemzeti Parkban

A Durmitor Nemzeti Parkba a 18 gyönyörű hegyi tava miatt feltétlenül érdemes ellátogatni. A legnagyobb közülük a Crno Jezero-tó, ami „Fekete tavat” jelent. Amikor a partján álló mélyzöld fenyők sötét árnyékot vetnek a tükörsima felületre, világossá válik, honnan kapta a festői tó a nevét. A Crno Jezero azonban a csapadék és a napfény mennyiségétől függően mélykék vagy intenzív zöld árnyalatokban is csilloghat. Nyáron a Fekete-tó vize akár 20 fokosra is felmelegszik, ami egy fárasztó túra után kellemes felfrissülést nyújt. A nemzeti parkba látogatók többsége azonban kenuval vagy kajakkal élvezi a tó szépségét, amelyeket a helyszínen lehet bérelni.

Montenegro 2019-ben átadott teljesen jelzett útvonala az ország északnyugati részén fekvő Durmitor-gyűrű panorámaúton ((Durmitorski prsten) a turisták felfedezhetik Európa legmélyebb szurdokát és az ország legmagasabb csúcsait az út mentén, és megcsodálhatják az 1300 méter mély Tara-szurdokot is. Ez Európa legmélyebb kanyonja, amely az UNESCO világörökség része.

A rafting kalandoroknak: a Tara-szurdok

A montenegrói rafting csak egy célpontot ismer, a Tara folyót! A raftingrajongók szerint ez a legjobb raftingkaland, és egész Európa egyik legjobbja. A türkizkék Tara 140 kilométeres hosszával Montenegró leghosszabb és a kontinens egyik legnagyobb folyója. Nem csoda, hogy hatalmas ereje Európa legnagyobb szurdokát is belevájta a zord sziklákba. Az európai Grand Canyon néhol 1300 méter mély!

Nyáron, amikor a Tara nem tombol annyira, a legjobb idő egy gumicsónakos túrára. A hűvös víz még ivóvíz minőségű is. Az utolsó 30 kilométeren a Tara-szurdok a legmélyebb, itt kell a rafting-kalandoroknak a legtöbb zuhatagot és a legmagasabb vízesést leküzdeniük. A Tarán való lefelé vezető út vízesések és vad források mellett vezet el, a Tara-szurdok szépségét teljes pompájában bemutatva. A fürdőzésre, piknikezésre és fényképezésre alkalmas megállók pihenőt biztosítanak a habzó hullámok elől.

Adrenalinfüggőknek: kanyonozás a Nevidio-kanyonban

Meredek hegyoldalak, szűk szurdokok – a látványos természetnek köszönhetően a kanyoning Montenegróban kötelező szabadtéri tevékenység, sőt, már kultikus státuszba került. Ha izgalomra vágyik, nem szédül és szeret mászni, akkor próbálja ki a kanyonozás kalandját a Nevidio-kanyonban. A mintegy 1700 méter hosszú és 125 méter mély kanyon a Mala Komarnica folyó része, amely a déli Durmitor-hegység lábánál ered. Nevidio fordításban „hely, amit nem látsz”. Ez már elárulja, hogy a kanyoning rajongók milyen kalandban lesz részük. Legkésőbb a „point of no return”-nél már csak előre kell nézni, visszafordulni lehetetlen. Csak egy vízmedencébe ugorva lehet újra kijutni a kanyonból. A kanyonban csak helyi idegenvezető kíséretében lehet túrázni.

A Nevidio-kanyonon kívül számos más kanyon is található Montenegróban, például a Škurda-kanyon vagy a Međuriječje-kanyon nem messze a tengertől, Bar és Ulcinj között. A kanyoning üdítő kaland: a víz, amely egyébként többnyire ivóvíz minőségű, még a nyári hőségben is csak tíz fokos.

Európa legdélibb fjordja: a Kotori-öböl

A montenegrói Kotor-öblöt Európa legdélebbi fjordjának is nevezik. Lenyűgöző a sziklák álomszerű szimfóniájával, amelyek közül néhány több mint 1000 méter magas, a lábánál fekvő kis településekkel és a smaragdzöld csillogó Adriai-tengerrel. Sokak számára a Kotori-öböl talán a legszebb hely az Adriai-tenger partján: ideális terep a vitorlázás szerelmeseinek. Különösen vonzó a Herceg Novitól Kotorig tartó, körülbelül négy tengeri mérföldes szakasz, de a festői part mentén Orahovacig vagy Donji Stolivig tett kirándulások is felejthetetlenek.

Horgászoknak: a Lim folyó zuhatagai

A montenegrói hegyekben található élénk patakok és folyók igazi paradicsomot jelentenek a horgászok számára. Szerencsével pisztrángot, süllőt lehet fogni a zuhatagokon és az örvényeken. A legjobb fogási esélyek többek között a Lia, a Zlorečica és a Kuckaja folyókon vannak.

Szörfösöknek: a 13 kilométer hosszú Velika strand Ulcinjban

117 strand, összesen 73 kilométer hosszan – Montenegró festői adriai strandjain mindenki talál elég helyet a nyugodt, zavartalan napozáshoz. A leghosszabb, 13 kilométer hosszú homokos strand Ulcinjban található. A nyári hónapokban a világ minden tájáról érkező kitesurfosok találkoznak itt, hogy sárkányaikkal táncoljanak a Maestral tenger élénk (5-10 méter/másodperc) szelében.

A fürdőzés szerelmeseinek paradicsoma: a Királynő strandja

A Királynő strandja (Kraljeva plaža) Chanj közelében volt Milena királynő kedvenc strandja. Nem csoda: ez a kis paradicsom jól el van rejtve a nagy sziklák mögött, és csak a tenger felől érhető el. Öt csillagot kapott a bájos elhelyezkedése, a finom homok és a kristálytiszta türkizkék tenger miatt.

Tipp: A 117 strand közül egyik szebbnél szebb, mint a másik, nem könnyű kiválasztani, hogy hol vegyünk egy zavartalan napfürdőt vagy hullámfürdőt. Segítségül szolgál az az alkalmazás (https://montenegrobeaches.app/ ), amely megmutatja a montenegrói fürdőző nyaralóknak, hogy hol találják meg kedvenc homokos és kavicsos strandjukat vagy a legeldugottabb öblöt a zavartalan fürdőzés és úszás örömére.

 

[leaflet-map height=”450″ address=”Grabove glavice, Montenegro” zoomcontrol zoom=”8″]

[leaflet-marker visible address=”Crno Jezero, Montenegro” iconUrl=”https://vizpartok.hu/wp-content/uploads/2021/06/pin_V_2.png” iconSize=”45,40″ iconAnchor=”20,40″]Fekete-tó[/leaflet-marker]

[leaflet-marker visible address=”Tara, Montenegro” iconUrl=”https://vizpartok.hu/wp-content/uploads/2021/06/pin_V_2.png” iconSize=”45,40″ iconAnchor=”20,40″]Tara-szurdok[/leaflet-marker]

[leaflet-marker visible address=”Kotor, Montenegro” iconUrl=”https://vizpartok.hu/wp-content/uploads/2021/06/pin_V_2.png” iconSize=”45,40″ iconAnchor=”20,40″]Kotori-öböl[/leaflet-marker]

[leaflet-marker visible address=”Chanj, Montenegro” iconUrl=”https://vizpartok.hu/wp-content/uploads/2021/06/pin_V_2.png” iconSize=”45,40″ iconAnchor=”20,40″]Királynő strandja[/leaflet-marker]

[leaflet-marker visible address=”Ulcinj, Montenegro” iconUrl=”https://vizpartok.hu/wp-content/uploads/2021/06/pin_V_2.png” iconSize=”45,40″ iconAnchor=”20,40″]Velika strand[/leaflet-marker]

[leaflet-marker visible address=”Lim, Montenegro” iconUrl=”https://vizpartok.hu/wp-content/uploads/2021/06/pin_V_2.png” iconSize=”45,40″ iconAnchor=”20,40″]Lim folyó[/leaflet-marker]

[leaflet-marker visible address=”Nevidio, Montenegro” iconUrl=”https://vizpartok.hu/wp-content/uploads/2021/06/pin_V_2.png” iconSize=”45,40″ iconAnchor=”20,40″]Nevidio-kanyon[/leaflet-marker]

Kövess minket!