A szúnyogok a hibásak: Santa Cruz del Islote a világ legsűrűbben lakott szigete

2021. május 26.

Szerző: vízpartok / Fotó: flickr/Hasegawa Takashi és flickr/Sofia Londoño

Nehéz dolga van annak, aki a koronavírus-járvány idején tartani akarja a távolságot Santa Cruz del Islote aprócska szigetén.
hetedhetshop.hu

Santa Cruz del Islote-ban ez gyakorlatilag lehetetlen. A Karib-tengeren, a kolumbiai partoktól mintegy 20 kilométerre északnyugatra fekvő mesterséges szigeten 1200 ember él alig 100 épületben. A népsűrűség alig haladja meg a 100 000 lakost négyzetkilométerenként – ennél több lakos egyetlen más szigeten sincs.

A szúnyogok a hibásak

A szúnyogok a hibásak. Mert úgy zaklatták a többi sziget lakóit, hogy egy barúi halász, aki egykor elsőként érkezett Santa Cruz del Islote-ba, egy dolgot vett észre először: a hiányukat. Ennek oka valószínűleg a szél, amely itt – a szigetcsoport kilenc másik szigetével ellentétben – egyszerűen túl sok a könnyű kártevőknek.

A kis szigeten nem voltak emberek, amikor a halász új halászterületeket keresve partra szállt. De ez hamarosan megváltozott. Miután a férfi egy szúnyogmentes éjszaka után kipihenten és boldogan ébredt, úgy döntött, hogy végleg itt marad – de nem egyedül. Így települt be a Santa Cruz del Islote nevű kis sziget. Legalábbis így szól a legenda.

Nem lehet focizni

De tény, hogy hamarosan annyi ember élt itt, ahányan valahogy elférnek rajta.

A sziget teljesen beépült. Körülbelül 100 épület van itt, és 1200 szigetlakó él bennük. Ez valamivel több mint 100 000 lakos / négyzetkilométer népsűrűséget jelent – négyszer több mint Manhattanben és több, mint bármely más szigeten.

A legnagyobb köztér akkora, mint egy fél teniszpálya. Ha a lakosok focizni akarnak, akkor a szomszédos szigetek egyikére kell menniük.

Az élet egy ilyen zsúfolt szigeten természetesen sokat követel lakóitól. Az ivóvizet a haditengerészet csak háromhetente szállítja nagy kannákban, ezért takarékosan bánnak vele – írja többek között a The Guardian című brit lap. Az áramellátást kizárólag a tetőkön elhelyezett napelemek és egy generátor biztosítja, amely naponta csak néhány órán keresztül termel áramot. És ha orvosra van szüksége, hiába keresi itt, mint ahogy a turisták a tengerpartot.

A helyiek számára Santa Cruz del Islote egy paradicsom

De aki most azt hiszi, hogy Santa Cruz del Islote lakói boldogtalanok, az téved. A szigeten nincs erőszak, ezért nincs szükség rendőrségre. A helyi iskolában csak azért van biztonsági őr, mert a kolumbiai iskolákban kötelező a biztonsági őr. Itt senkinek sem kell bezárnia az ajtót, és esténként az emberek szeretnek együtt ülni és szappanoperákat nézni. Az élet a szigeten csendes és kellemes, sőt sokak számára paradicsomi.

2020 nyarán Santa Cruz del Islote lakói büszkén jelentették be, hogy megszabadultak a koronavírustól. „Ez a település nagyon szervezett és törvénytisztelő, és szerencsére egyetlen gyanús esetünk sem volt, nemhogy pozitív esetünk” – idézte az El Universal című mexikói napilap a sziget illetékes rendőrfelügyelőjét. Minden jel szerint ez a mai napig így maradt.

Vannak, akik el sem tudják képzelni az életet a zsúfolt szigeten kívül, és legszívesebben örökre ott maradnának. Egyszer azonban még a leghűségesebb szigetlakónak is el kell hagynia a szigetet. Az elhunytakat a szomszédos szigeten temetik el, mert természetesen Santa Cruz des Islote-on egyáltalán nincs hely egy temetőnek.

Így juthatsz el a szigetre

A turisták körében a San Bernardo szigetcsoport szigetei nagyon népszerűek, és sokan élnek Santa Cruz del Islote-on a nyaralókkal való üzletelésből. A legtöbb turista Santiago de Tolu kikötővárosából utazik Múcurába, a trópusi paradicsomba, ahol homokos strandok, korallzátonyok és számos búvárhely található. Santa Cruz del Islote szigete 90 perces hajóútra van a szárazföldtől – és garantáltan megér egy egynapos kirándulást.

 

hetedhetshop.hu

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek