Home Úti cél Vadvízi kalandok: A sebes sodrású Saalach tobzódik látványosságokban és élményekben
Szerző: vízpartok / Fotó: © SalzburgerLand Tourismus/Christoph Perkles

Saalachtal Salzburg tartomány Tirol és Bajorország határolta nyúlványában helyezkedik el. A völgy egyéni arculatú, festői üdülőhelyeit, Lofert, Unkent, St. Martint és Weißbach-ot összekötő sebes sodrású Saalach a vadvízi evezésre alkalmas európai folyók táji szempontból legszebbjei közé tartozik. Ezen a vidéken tobzódhatunk vadvízi látványosságokban és vadvízi élményekben.

Lépten-nyomon vízre bukkanunk: szurdokokban, szakadékokban, barlangban. A Saalach folyón vadvízi evezésre, remek kanyontúrákra és fürdésre is van mód.

A SEISENBERGKLAMM SZURDOK

Fájl: Weißbach bei Lofer Seisenbergklamm 48.jpg

Seisenbergklamm (c) wikipedia/zairon

A 600 méter hosszú, 50 méter mély Seisenbergklamm szurdok bejárata nem esik messze Weißbach központjától. A szurdok helyenként egészen összeszűkül, van, ahol csak 80 centiméter széles. Favágók építették ki a szurdokon át vezető utat, a vízen szállították a farönköket a völgybe. A monda szerint időnként a szurdok szellemét is hallották lármázni.

DIESSBACH VÍZTÁROZÓ

Dießbach patak vizének duzzasztásával új víztározó jött létre a hatvanas évek elején a Kallbrunnalm legelőn. A tavat energiatermelési és árvízvédelmi céllal alakították ki, szépsége miatt azonban turisták és bringások kedvelt úticéljává lett.

LAMPRECHTSHÖHLE

Lamprechtshöhle im Salzburger Saalachtal

Lamprechtshöhle im Salzburger Saalachtal (c) Achim Meurer

St. Martin közelében nyílik a világ legnagyobb átjárható vízvezető barlangja, a Lamprechtshöhle. A barlang kb. 700 méteres szakaszát be lehet járni. A 392 lépcsőfok 70 méteres szintkülönbséget hidal át. A lépcsőkön elért platformról lélegzetelállítóan izgalmas lenézni a barlang gyomrába.

A víz végigkíséri a barlangban járók útját, a Lamprechtshöhle ugyanis „időjárásfüggő” barlang, vagyis erősen hat rá a járatai fölött emelkedő Loferer Steinberge (Loferi kőhegyek) időjárása. A barlang járatai időnként erősen huzatosak, eső és vihar esetén pedig alaposan megemelkedik a barlangi patakok vízszintje. Nemcsoda, hogy a barlangtúrán mindenfelé a víz csobogását hallani. A barlangon átfolyó víz kb. 25 millió év alatt lassú, de kitartó munkával szembetűnő nyomokat hagyott maga után a barlang dachsteini mészkő- és dolomitfalában.

MÉLY TENGERSZEMEK, RÉGI USZADÉKFOGÓK

Wildes_Baden_Unken_1.jpg

Saalach, Unken (c) Sebastian Canaves/Off The Path / www.off-the-path.com

A Saalach folyó helyenként vad sodrású, másutt nyugalmasabb zöld vize vadvízi evezéshezkajakozáshoz is ideális. Mély tengerszemekre, érdekes, régi uszadékfogókra találni a vidéken. Utóbbiak a farönkök vízi szállítása miatt épültek, hosszú időn át a sebes folyók adták a megoldást a fa völgybe juttatásához.

EVEZÉS ÉS JÓGA SUP DESZKÁN

Wilde Wasser Abenteuer

Vadvízi kaland a Saalachon (c)  Carolina Auer (Base Camp)

SUP deszkán evezésre kétféle mód is van a Salzburgi Saalachtal-ban. A profik a Saalach hullámaival is megbirkóznak.

SUP-Camp Saalachtal-ban (c) Salzburger Saalachtal Tourismus

Gyakorolni  a  nyugodt vizeken, például a loferi magashegyi legelővidék, az Almenwelt Lofer tavánál lehet, oktatás is folyik, ami felkészíti a sportolókat a nagyobb sodrású vizekre.

A VORDERKASERKLAMM SZURDOK

Fájl: Szent Martin bei Lofer Vorderkaserklamm 21.jpg

Vorderkaserklamm (c) wikipedia/Zairon

Egy nap a Vorderkaserklamm szurdokban és a nyílásánál elterülő természetes fürdőtónál remek szórakozás. Kb. 400 méteres út vezet az 1977-ben természeti emlékké nyilvánított szurdokban. Az 51 fapalló és a 35 lépcső végigjárása kb. egy órát vesz igénybe. Kellemes kirándulás, zöld lombok védenek a tűző naptól, és lentről, a víz felől kellemesen hűs levegő jön. Izgalmas lenézni az alattunk rohanó hegyi folyóra. A szurdokot kb. 12 – 14 ezer évvel ezelőtt vájta ki a víz ereje.

A szurdok mellett, a Vorderkaser vadvízi fürdőtavainál világoskék víz, zöld rét fogad. Jól esik itt fürdeni, pihenni és elgyönyörködni a hegyi panorámában. A terület fénypontja a kőkorszakot idéző élménytúra-útvonal (Steinzeiterlebnisweg). A legkisebbek 6 különböző állomást járhatnak be, körülbelül 2 kilométeres szakaszon. Ez a kirándulás színtiszta kaland, hiszen a szorgalmas túrázó palántákat a kőkorszakot idéző meglepetések várják: a bejáratnál például a Jégkorszak egyik főhősével “találkozhatnak”.

SAALACH-MENTI SÉTA AZ ESŐBEN

Wildes_Baden_Saalach_5.jpg

Saalach (c) Sebastian Canaves/Off The Path / www.off-the-path.com

Esőben is kellemes a Loferből St. Martinba vezető séta. Friss és üde a levegő, a csúcsok vastag, szürke felhőbe burkolództak, de a finom, enyhe eső jót tesz a bőrnek, és felüdíti az embert. Érdekes megfigyelni, milyen változatosak a folyó szakaszai. A vad sodrású részeket hirtelen nyugodt szakaszok váltják föl, ezért is olyan változatosak a régióbeli sportolási lehetőségek.

 

[leaflet-map address=”Saalach” zoomcontrol zoom=”10″]

[leaflet-marker iconUrl=”https://vizpartok.hu/wp-content/uploads/2021/06/pin_V_2.png” iconSize=”45,40″ iconAnchor=”15,40″]

Kövess minket!