Home Úti cél Vadvízi kalandok: A sebes sodrású Saalach tobzódik látványosságokban és élményekben

Saalachtal Salzburg tartomány Tirol és Bajorország határolta nyúlványában helyezkedik el. A völgy egyéni arculatú, festői üdülőhelyeit, Lofert, Unkent, St. Martint és Weißbach-ot összekötő sebes sodrású Saalach a vadvízi evezésre alkalmas európai folyók táji szempontból legszebbjei közé tartozik. Ezen a vidéken tobzódhatunk vadvízi látványosságokban és vadvízi élményekben.

Lépten-nyomon vízre bukkanunk: szurdokokban, szakadékokban, barlangban. A Saalach folyón vadvízi evezésre, remek kanyontúrákra és fürdésre is van mód.

A SEISENBERGKLAMM SZURDOK

Fájl: Weißbach bei Lofer Seisenbergklamm 48.jpg

Seisenbergklamm (c) wikipedia/zairon

A 600 méter hosszú, 50 méter mély Seisenbergklamm szurdok bejárata nem esik messze Weißbach központjától. A szurdok helyenként egészen összeszűkül, van, ahol csak 80 centiméter széles. Favágók építették ki a szurdokon át vezető utat, a vízen szállították a farönköket a völgybe. A monda szerint időnként a szurdok szellemét is hallották lármázni.

DIESSBACH VÍZTÁROZÓ

Dießbach patak vizének duzzasztásával új víztározó jött létre a hatvanas évek elején a Kallbrunnalm legelőn. A tavat energiatermelési és árvízvédelmi céllal alakították ki, szépsége miatt azonban turisták és bringások kedvelt úticéljává lett.

LAMPRECHTSHÖHLE

St. Martin közelében nyílik a világ legnagyobb átjárható vízvezető barlangja, a Lamprechtshöhle. A barlang kb. 700 méteres szakaszát be lehet járni. A 392 lépcsőfok 70 méteres szintkülönbséget hidal át. A lépcsőkön elért platformról lélegzetelállítóan izgalmas lenézni a barlang gyomrába.

A víz végigkíséri a barlangban járók útját, a Lamprechtshöhle ugyanis „időjárásfüggő” barlang, vagyis erősen hat rá a járatai fölött emelkedő Loferer Steinberge (Loferi kőhegyek) időjárása. A barlang járatai időnként erősen huzatosak, eső és vihar esetén pedig alaposan megemelkedik a barlangi patakok vízszintje. Nemcsoda, hogy a barlangtúrán mindenfelé a víz csobogását hallani. A barlangon átfolyó víz kb. 25 millió év alatt lassú, de kitartó munkával szembetűnő nyomokat hagyott maga után a barlang dachsteini mészkő- és dolomitfalában.

MÉLY TENGERSZEMEK, RÉGI USZADÉKFOGÓK

A Saalach folyó helyenként vad sodrású, másutt nyugalmasabb zöld vize vadvízi evezéshezkajakozáshoz is ideális. Mély tengerszemekre, érdekes, régi uszadékfogókra találni a vidéken. Utóbbiak a farönkök vízi szállítása miatt épültek, hosszú időn át a sebes folyók adták a megoldást a fa völgybe juttatásához.

EVEZÉS ÉS JÓGA SUP DESZKÁN

SUP deszkán evezésre kétféle mód is van a Salzburgi Saalachtal-ban. A profik a Saalach hullámaival is megbirkóznak.

SUP-Camp Saalachtal-ban (c) Salzburger Saalachtal TourismusGyakorolni  a  nyugodt vizeken, például a loferi magashegyi legelővidék, az Almenwelt Lofer tavánál lehet, oktatás is folyik, ami felkészíti a sportolókat a nagyobb sodrású vizekre.

A VORDERKASERKLAMM SZURDOK

Fájl: Szent Martin bei Lofer Vorderkaserklamm 21.jpg

Vorderkaserklamm (c) wikipedia/Zairon

Egy nap a Vorderkaserklamm szurdokban és a nyílásánál elterülő természetes fürdőtónál remek szórakozás. Kb. 400 méteres út vezet az 1977-ben természeti emlékké nyilvánított szurdokban. Az 51 fapalló és a 35 lépcső végigjárása kb. egy órát vesz igénybe. Kellemes kirándulás, zöld lombok védenek a tűző naptól, és lentről, a víz felől kellemesen hűs levegő jön. Izgalmas lenézni az alattunk rohanó hegyi folyóra. A szurdokot kb. 12 – 14 ezer évvel ezelőtt vájta ki a víz ereje.

A szurdok mellett, a Vorderkaser vadvízi fürdőtavainál világoskék víz, zöld rét fogad. Jól esik itt fürdeni, pihenni és elgyönyörködni a hegyi panorámában. A terület fénypontja a kőkorszakot idéző élménytúra-útvonal (Steinzeiterlebnisweg). A legkisebbek 6 különböző állomást járhatnak be, körülbelül 2 kilométeres szakaszon. Ez a kirándulás színtiszta kaland, hiszen a szorgalmas túrázó palántákat a kőkorszakot idéző meglepetések várják: a bejáratnál például a Jégkorszak egyik főhősével “találkozhatnak”.

SAALACH-MENTI SÉTA AZ ESŐBEN

Esőben is kellemes a Loferből St. Martinba vezető séta. Friss és üde a levegő, a csúcsok vastag, szürke felhőbe burkolództak, de a finom, enyhe eső jót tesz a bőrnek, és felüdíti az embert. Érdekes megfigyelni, milyen változatosak a folyó szakaszai. A vad sodrású részeket hirtelen nyugodt szakaszok váltják föl, ezért is olyan változatosak a régióbeli sportolási lehetőségek.

 

[leaflet-map address=”Saalach” zoomcontrol zoom=”10″]

[leaflet-marker iconUrl=”https://vizpartok.hu/wp-content/uploads/2021/06/pin_V_2.png” iconSize=”45,40″ iconAnchor=”15,40″]

Kövess minket!