Instagram-turizmus: Belépési tilalom a bajor Königsee-nél

2021. május 25.

Szerző: vízpartok

A közösségi médiában közzétett képek híressé tették a bajorországi Königssee tavat és közeli Königsbach-vízesésnél található természetes medencét. Egy jó szelfiért a turisták még az életüket is kockáztatják.

A Berchtesgadener Land Nemzeti Parkban található Königsbach-vízesés természetes medencéit megrohamozták az Instagram-turisták a koronavírus-járvány idején a lezárt határok miatt. Ennek azonban most véget vetnek: a park belépési tilalmat kér.

A vadőrök szerint szép napokon állítólag akár 400 turista is elzarándokol a medencékhez – írja a DPA német hírügynökség -, bár kijelölt út nem is vezet hozzájuk. Ami hátramaradt, az letaposott növényzet és szemét. A park ezért most belépési tilalmat szeretne elérni az illetékes Berchtesgadener Land-i járási hivatalnál – a környezet érdekében, de biztonsági okokból is.

„Az illegális látogatás a természetvédelmi károk mellett életveszélyes is”

– idézi a nemzeti park szóvivőjét, Carolin Scheiter-t. Az olvadó hóból származó víz a fürdőzőket a medence szélén át a mélybe sodorhatja. 2019-ben két 21 éves szászországi férfi belefulladt egy mélyebben fekvő medence úgynevezett fehér vizébe, amely annyi oxigént tartalmaz, hogy az emberre életveszélyes.

Ha valami tiltott, az csak még érdekesebbé válik

A nagyjából 30 hektáros területre való bejutást ezért meg kell tiltani – hogy meddig, arról nincs egyetértés. „A Königsbach-vízesésnél tervezett, legfeljebb ideiglenes lezárás kizárólag a közösségi média és az influenszerek miatt újonnan kialakított ösvények területére vonatkozik” – mondta a tervezett lezárásról Roland Baier nemzeti parkigazgató a DPA-nak.

A Landesbund für Vogelschutznak ez nem elég, többéves lezárás mellett érvelnek, hogy a növényzet helyreállhasson. Ezt viszont a Német Alpesi Szövetség és a schönaui önkormányzat elutasítja:

„Ha valamit betiltanak, az csak érdekesebbé válik. A képek már bejárták a világot”

– mondja a település alpolgármestere, Richard Lenz.

Természetvédelem a szelfik előtt

A bajor természetvédelmi szövetség azonban ragaszkodik a lezáráshoz. Sok más országban már bevett gyakorlat a nemzeti parkokba való korlátozott belépés, több helyen Németország is.

„A természet védelmének elsőbbséget kell élveznie a szelfiérdekekkel szemben”

– érvel Richard Mergner, a bajor természetvédelmi szövetség vezetője.

 

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek